Ät skinka och gör gott!

Varje jul i Finland äter vi över 7 miljoner kilogram skinka. Av sådana mängder skinka uppstår enormt mycket fettavfall, som man bör göra sig av med på rätt sätt. För att undvika att det blir stopp i rören, får man under inga omständigheter hälla stekfettet i avloppet, inte ens hemma.

Kampanjen Kinkkutemppu gör det möjligt att använda fettavfallet som blir över efter skinkstekningen till ett gott ändamål. År 2017 är kampanjens mål att samla in stekfett från minst 100 000 finländska hushåll och producera förnybar diesel av det. Man har räknat ut att man med stekfettet från en skinka kunde köra en personbil i upp till tre kilometer!

Och eftersom julen inte är en fest i överflöd för alla, donerar Kinkkutemppu alla intäkter till välgörenhet – Hope rf, som jobbar för att hjälpa låginkomsttagarfamiljer. Nu kan du alltså äta skinka och samtidigt göra gott. Se bara till att ta till vara julskinkans stekfett och för det till närmaste insamlingspunkt. 

Din närmaste insamlingspunkt hittar du på Kinkkutemppus officiella webbplats (som tyvärr bara finns på finska): kinkkutemppu.fi

Related posts