Gris innerfilé med bearnaise- och madeirasås
Gris innerfilé Black & White passar bra med till exempel pariserpotatis och en fräsch sallad. Denna möra och köttiga maträtt vill man servera gång på gång. Testa vårt väl beprövade recept!
Ingredienser
- Bearnaisesås
-
- 150 g smör
- 1 gul lök
- 1 nypa vitpeppar
- 2 msk vitvinsvinäger
- 4 msk vatten
- 2 äggulor
- 2 msk färsk dragon (eller 2 tsk torkad)
- 2 msk färsk persilja
- Madeirasås
-
- 4 shalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 4 msk smör
- 2 msk rörsocker (eller vanligt)
- 1 dl balsamvinäger (balsamico)
- 2 dl madeira
- 2 msk kalvfond
- 2 dl vatten
- salt och peppar
- 1,5 msk mörk maizena
Gris innerfilé med bearnaise- och madeirasås — Gör så här
- Grisnoisetter
-
- Ta gris innerfilén i värme i god tid och skär den i ca 4 cm tjocka bitar.
- Bryn grisnoisetterna, ca 2–3 minuter per sida och lägg dem i en ugnsform.
- Lägg formen i ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
- Tillred såserna och servera Gris innerfilé Black & White med till exempel pariserpotatis och en fräsch sallad.
- Bearnaisesås
-
- Finhacka löken.
- Koka upp vinäger, 2 msk vatten, lök och vitpeppar i en kastrull.
- När vattnet har avdunstat, tillsätt ytterligare 2 msk vatten och låt också det avdunsta.
- Lägg kastrullen i vattenbad och tillsätt äggulorna en i gången, vispa med elvisp.
- Tillsätt en aningen smält smör, vispa såsen hela tiden.
- Avsluta med att tillsätta färska örter. Servera.
- Madeirasås
-
- Skala och hacka lök, vitlök och morot.
- Bryn i panna med smör.
- Tillsätt socker och låt karamelliseras (sockret ska bli ljusbrunt).
- Tillsätt balsamico och madeira. Låt koka en stund.
- Tillsätt fond och vatten, låt såsen koka på medelvärme i 20 minuter.
- Krydda med salt och peppar.
- Sila såsen och red av med maizena.
“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”
Robert, produktuvecklare