
Lantgrisens pluma som långkok med krispig coleslaw
3
I det här receptet får en väl marinerad och välstekt pluma sällskap av en läcker coleslaw. Pluma innehåller ordentligt med fett, vilket gör den väl lämpad för långkok. Chilin och vitlöken i marinaden kompletterar verkligen köttbitens smakegenskaper.
Servera med färsk batong antingen som huvudrätt, matig förrätt eller cocktail-läckerhet vid till exempel lillajul.
Ingredienser
Marinerad pluma
- 1 Snellman Pluma av lantgris (ca. 600 g)
- 0,75 dl olja
- 0,5 dl balsamico
- 2-3 vitlöksklyfor
- 1 msk farinsocker
- 1 mild röd chili
- 1 tsk salt
Krispig coleslaw
- 1/4 kål (ca. 400 g)
- 1 stor morot
- 1 dl gräddfil
- 0,5 dl god majonnäs
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0,5 msk citronsaft
- 1 msk senap
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1/4 tsk svartpeppar
Instruktioner
Marinad
Finhacka vitlök och chili och rör ihop.
Lantgrisens pluma som långkok
Tag köttet i rumstemperatur ca. 1 timme innan tillredning. Massera marinad på köttets yta, du kan också låta köttet ta smak i kylskåp över natten.
Placera köttet och överbliven marinad i en ugnsform. Stek i 175-gradig ugn i ca. 15 minuter och sänk sen temperaturen till 140 grader. Låt vila i ugnen ännu i ca. 2 timmar, vid behov under lock eller folie.
Tag köttet ur ugnen och låt dra i 5-10 minuter. Skär tunna skivor mot fibrerna och krydda vid behov med en nypa salt. Använd vätskan ur ugnsformen som sås och häll försiktigt över köttet.
Coleslaw
Medan köttet är i ugnen tillreder du din coleslaw.
Avlägsna de yttersta bladen från kolen. Tvätta och skala moroten och skär tunna strimlor av kolen. Använd en osthyvel eller skalkniv för att göra liknanden strimlor också av moroten.
Rör ihop gräddfil, majonnäs, vinäger, citronsaft, senap och kryddor till en jämn sås. Rör ner såsen i din kål- och morotsblandning. Täck över skålen med film och låt ta smak i kylskåp.