Hoppa till innehållet
Laskiaispullat ja hernekeitto

Ärtsoppa och fastlagsbulle

Fastlagsbullen härstammar antagligen från Tyskland. Den kom via Sverige till Finland i slutet på 1800-talet. Till att börja med åts fastlagsbullen på tallrik med varm mjölk. Senare fick fastlagsbullen en fyllning med mandelmassa och som dekoration fick den vispad grädde. Mandelmassa blev senare fastlagsbullens traditionella fyllning, senare kom hallonsylten med i bilden. I dag har båda sina passionerade anhängare.

Fastlagstisdagens traditioner härstammar från den katolska tiden. På fastlagstisdagen inleddes förberan inför den 40 dagar långa fastan som började på askondagen och slutade på skärtorsdagen. På fastlagstisdagen frossade man i god mat som ägg, vetemjölsprodukter, kött- och mjölkprodukter, som man sen inte åt alls under själva fastan. Ärtsoppan var också en del av traditionen, men man gjorde den köttigare och fetare än vanligt. Fastlagstisdagen kallas också fettisdagen (namnet härstammar från orden fett och tisdag). Det gällde alltså att äta ordentligt innan fastan.


Fastlagsbulle på enkelt sätt

Bagare blir jag aldrig, så jag nöjer mig även denna gång med en påse bullar från butikens frysdisk. Jag gräddar dem i ugn enligt anvisningarna och fyller en del med mandelmassa och en del med sylt. En skvätt vatten brukar jag också sätta med i mandelmassan och sedan sätter jag dem i micron en stund så att massan blir smidigare. Jag brukar också tillsätta bulladegen som blir över när man gröpt ur bullarna i mandelmassan. Sen sätter jag rikligt med vispad grädde på fastlagsbullarna, locket på och så lite florsocker som dekoration. I ett huj är delikatesserna färdiga att mumsa på.

Hernekeitto resepti

Ärtsoppan värmer efter pulkabacken

Att åka pulka på fastlagstisdagen är en tradition i många familjer. Efter pulkabacken smakar det gott med en hemgjord ärtsoppa. Precis som fastlagsbullen delar folket mellan mandelmassa eller sylt, så finns det de som föredrar gröna ärter och de som föredrar gula ärter i ärtsoppan. Ärtsoppa är en enkel mat att tillreda. Den kräver inte mycket av kocken utan den puttrar på svag värme nästan av sig själv.

 

Ärtsoppa

500 g gula eller gröna ärtor
2 l vatten
Nötstek, strimlat 2 x 400 g 
1 gul lök
1 tsk mejram
3 msk senap
salt

Skölj ärtorna och blötlägg dem över natten. Bryn köttet och löken. Sätt alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka åtminstone i två timmar på svag värme, rör om med jämna mellanrum. Ifall ärtsoppan blir för tjock kan du tillsätta lite mera vatten.

 

Trevligt veckoslut!