Hoppa till innehållet
Runebergin torttu kahvihetkeen – resepti ja ohje

Bantning, Runebergstårta och varma vindar från Grekland

Försök banta själv, så får du se hur svårt det är! Så säger ofta min goda vän, och just nu känns det så. Men jag kämpar vidare, även om framgången lyser med sin frånvaro. Men som tur är det en ny dag i morgon, som för med sig nya möjligheter. Lyckligtvis är detta med bantning bara en liten del av livet, och för att förgylla dagen blev det en Runebergstårta med kaffet. Då kölden knäpper i knutarna var det också härligt att äta en grekisk gryta på gröna bönor, det kändes som en liten vindfläkt värme från södern.

En Runebergstårta för kaffestunden

Igår bakade vi Runebergstårtor med barnen och nedan finns två olika recept. Det första fick jag av Evas mamma, och ni kan väl gissa? Ja-a jag måste ju bara smaka, och de var jättegoda! För att inte jag skulle äta upp alla ensam tänkte jag pröva på en LCHF- version. De var kanske inte lika syndigt goda, men rätt goda ändå.

 

Runebergstårtor

200 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl skorpmjöl
1,5 dl oskalade hackade mandel
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

 

Garnering

En klick röd marmelad eller jordgubbssylt
1 dl pudersocker
½–1 tsk vatten

 

Vispa smör och socker, tillsätt äggen ett i sänder. Blanda i mjölblandningen och tillsätt grädden. Sätt i muffinsformar, gärna dubbla så hålls formen bättre. Grädda i 200 grader i ca 15 min. Blanda pudersockret med vatten. Sätt på en klick sylt och spritsa glasyren runt sylten.

LCHF runbergstårta

Runebergstårtor enligt LCHF-recept

150 g smör
1 dl stevia (Hermesetas Stevia pulver)
2 ägg
2 tsk bakpulver
3 dl mandelmjöl
1 dl krossade hasselnötter
1 dl grädde
1 msk fiberhusk
2 droppar bittermandel

Vispa smör och stevia, tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt resten av ingredienserna. Sätt i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 min. Dekorera med färskost eller grädde och bär. Du kan blanda citronsaft och stevia i färskosten innan du spritsar.


En vindfläkt värme från Grekland

Gröna bönor

Den här grytan brukar min faster tillreda, traditionellt används det lammkött, men jag har använt gris, nöt och broiler, lite beroende på vad som finns eller vad vi vill ha.

 

Gryta på gröna bönor på grekiskt vis

Ytterfilé extra av korngris, 850 g
4 påsar frysta gröna bönor, à 300 g
500 g tomatkross
3 vitlöksklyftor
2 burkar tomatpuré à 70 g
1 dl olivolja
1 buljongtärning
salt
vatten, så att bönorna blir täckta

Skär filén i stora bitar. Bryn den snabbt i kastrullen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra i ca 3 timmar eller tills bönorna byter färg. Servera och njut!

 

Runebergstårtor till dej och mej, trevlig helg och kom ihåg att rösta!