Karelsk stek är lättlagat och gott
Så här under midvintern så längtar man efter mättande maträtter. En av de mest kända och omtyckta gryträtterna är den så kallade karelska steken eller karjalan paisti. Den karelska steken har haft många olika namn beroende på vilket område det var frågan om i Karelen, i Kirvu pratade man om ugnsstek, i Käkisalmi hette det köttgryta(lihapotti) och i Sakkola kallades den sakkolastek. Den karelska steken är även känd som grytstek. Namnet karelsk stek fick den först då emigranterna från Karelen gjorde maträtten känd på olika håll i Finland.
Den underbara karelska steken skall man låta långsamt mogna i ugnen där den sakta får småkoka. Nuförtiden finns det många olika recept på karelsk stek. Oftast använder man grisbog och nötbringa som huvudingrediens. Förr i tiden kunde man även använda fårkött samt njurar, lever och hjärta.
Hemma hos oss gjorde man steken alltid av gris- och nötkött och ibland tillsatte man även fårkött. Steken lät vi mogna i en gjutjärnsgryta och så gör jag fortfarande. Jag brukar bryna köttet först i grytan på spisen. Sedan tillsätter jag kryddor och vatten, men vatten sätter jag bara så mycket att köttet just och just blir in täckt. Sen är det bara att sätta grytan i ugnen, väldigt lätt och otroligt gott.
Man kan tillreda steken även i en lergryta eller kruka och man behöver inte nödvändigtvis bryna köttet före. Några ord ännu om köttet, i vissa recept sätter man lika mycket av varje köttsort. Det är dock rekommenderat att sätta mest griskött eftersom den ger smak åt steken. Den godaste steken får man ifall män även har några köttiga ben med. I många familjer hör den karelska steken även till julbordet tillsammans med de karelska pirogerna. Den karelska steken passar utmärkt med potatis eller potatismos samt lingonsylt. Steken blir bara bättre och bättre då den uppvärms på nytt, så man kan njuta av grytan i flera dagar.
Herr Snellmans recept på Karelsk stek hittar du här.
Kom ihåg att sätta Karelska steken i ugnen redan på morgonen, trevlig helg!