Hoppa till innehållet
Itsenäisyyspäivän ruoka, Linnapaisti

Mat på självständighets-dagen: Slottsstek

December är säkert årets längsta månad, åtminstone om du är en meter lång. Adventstid är en härlig väntetid inför julen, barnen önskar sig tyst, och ibland också mindre tyst, att jultomten skulle komma med den önskade gåvan på julafton. Själv har jag önskat en snöskovel av tomten. En novemberdag gick jag ner i husets källare och gissa vad jag hittade? Jo, en splitterny snöskovel, nog var tomten snabb denna gång. Nu önskar jag bara, att man inte skulle behöva använda skoveln, ett tunt vitt lager snö skulle räcka riktigt bra.

Våra barn är så nervösa inför julen igen, att de inte riktigt vet vad de ska göra. Oroliga själar. Cake pops räddade åtminstone en kväll, och de här kan man dekorera och förädla fast hur länge som helst. Det går förvånansvärt många kvällar till att göra och dekorera dessa godsaker.

Att göra Cake pops är bra underhållning för barnen inför jul

Cake pops

200 g kryddkaka/chokladkaka
100 g färsk apelsinfärskost
0,5 dl grädde/mjölk/saft

choklad
kokosflingor eller nonpareller

Dela kakan i bitar, tillsätt färskost och vätska. Blanda massan jämn. Rulla små bollar, ungefär lika stora som små köttbullar. Om du vill göra Cake pops, så tryck ett hål i varje boll med stickan, doppa sen stickan i smält choklad och sätt in den i hålet. Låt stelna en stund i kylen. Doppa sedan ”popsarna” i choklad och dekorera fast med kokosflingor eller nonpareller. Vi använde miniformar, i vilka vi satte bollarna. Vi var så ivriga, så vi orkade inte på något sätt vänta tills chokladen stelnade, och det skulle ha varit bra att ha t. ex. en styroxbit, i vilken man kunde ha låtit stickorna stå för att torka. Men, de smakade bra så här också. Vi lämnade bort stickorna från en del, och bestämde att de får heta; Cake cups.

cake pops

Självständighetsdag och slottsbal

Nästa vecka är det självständighetsdag och slottsbal. Vad skulle passa bättre att bjuda på, på självständighetsdagen, än slottstek, som är tillredd av t. ex. nöt innerstek? Nötstek tillreds enkelt, och nästan av sig själv, medan den puttrar i grytan.

Slottstek
1 st Nöt innerstek, kryddad
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 lök
4 ansjovisfiléer
lagerblad
2 msk ättika
2 msk sirap
4 st kryddpeppar
6 st vitpeppar

Lyft steken några timmar innan tillredning i värmen. Torka innersteken och bryn den i grytan. Hacka lök och tillsätt i grytan. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda i grytan på svag värme i ca en timme, vänd steken vid halva koktiden. När steken är klar, lyft den på folie för att att dra i en halv timme. Gör en sås av skyn.

Sås:
1 brk crème fraichea
4 dl steksky
maizena

Sila skyn och gör den tjock med maizena vid behov. Tillsätt crème fraiche. Låt sjuda en stund.

Fridfull advent och festlig självständighetsdag!