Hoppa till innehållet
Naudan sisäfilee, perunaleivokset pekonilla ja kermakastike 2

Nöt innerfilé, potatismuffins med bacon och en enkel gräddsås

Som en lat kock försöker jag göra god mat enkelt. Av nöt innerfilen får man härliga biffar men den är god även som en hel filé. Det är viktigt att ta fram filén i rumstemperatur i tid så den hinner bli varm. Potatismuffins är enkla att göra och ser trevliga ut. Servera köttet och muffinsen med en god gräddsås.

Nöt innerfilé
Ta ut filén i rumstemperatur redan på morgonen, låt den vara i sin vaccumpåse. En timme före servering tar du ut filén ur förpackningen, skär bort hinnorna och torkar av ytan med hushållspapper. Gnid in salt och peppar i ytan. Värm grillen (eller stekpannan) och grilla köttet tills ytan fått en fin färg. Linda i folie och sätt i en stektermometer. Stek i ugnen 100 grader ca 30 minuter eller tills stektermometern visar 55 grader. Ta ut filén och låt den vila ca 15 minuter i folien före servering.

Nöt innefilé temperaturer: 
rå 45-50°C
medium  55-60°C
medium+ 60 – 65°C
genomstekt 65-70°C

 

Potatis-bacon muffins
1 kg potatis
1 dl grädde
2 ägg
1 pkt bacon
salt
vitpeppar

Skala och koka potatisen. Mosa potatisen till potatismos och blanda i grädde och ägg. Krydda med salt och vitpeppar. Linda bacon i muffinsformen och sätt mos inuti. Grädda i 220 grader ca 10 minuter eller tills ytan fått en fin färg.

Gräddsås
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk soja
1 msk socker
vid behov salt

Vispa mjölet och grädden slät, tillsätt de övriga ingredienserna. Låt koka en stund under omröring tills såsen får en tjockare konsistens, tillsätt salt vid behov.

Nöt innerfilee är garanterat ett gott och mört alternativ, trevlig helg!