Nacatamal – traditionell mat från Nicaragua
Från min resa till Nicaragua för några år sen, kommer jag ihåg en typisk nicaraguansk maträtt, nacamatal. När min nicaraguanska vän, Martha, kom till Finland passade jag på att fråga om denna maträtt. Nacatamal avnjuts på veckosluten. Recepten varierar, så inget hindrar från att pröva olika varianter.
Här är Marthas mormors recept.
Nacatamal (6 portioner)
1 kg majsmjöl (maseca, masa harina)
½ kg griskött eller kyckling
okokt ris
1-2 tomater
gris ister (eller ca 150 g smör)
2 råa potatisar
lite lök
gröna oliver
russin
chili
gräslök
myntta
alla ingredienserna är råa (köttet kan man marinera om man vill)
bananblad (eller bakplåtspapper och folie)
Blanda majsmjölet i vatten och rör till en deg. Majsmjölet är mexikanskt masecaa-mjöl som du också kan köpa här i Finland. Vi funderade att man kunde ersätta majsdegen med potatismos. Obs! Majsmjöl är inte samma som maizena (maizena är en stärkelse).
Majsdegen breds ut på ett bananblad eller alternativt på bakplåtspapper. Bananblad kan köpas från asiatiska matbutiker. Man kan klippa bladen till passliga ark.
Skär köttet i bitar och skiva potatisen och tomaten. Ovanpå majsdegen sätter du kött, en bit potatis, en ring tomat och lite ris samt av de övriga ingredienserna enligt smak.
Enligt Martha ersätter smöret inte ister i den här rätten.
Av bananbladen görs knyten som man binder. Ifall du använder bakplåtspapper sätt ännu folie ovanpå. Bind inte knyten för hårt eftersom riset vidgar sig då det tillagas.
Såhär sommartid rekommenderar jag att sätta en vattenkastrull på öppen eld. Koka knytena ca 3 timmar.
tamal-mat = lindad i majs- eller bananblad
tamalli = lindad
nacatl= kött
Pröva på att göra Nacatamal, trevlig helg!