Hoppa till innehållet

Revbensspäll och coleslawsallad samt LCHF-kex med pepparkakssmak inför julen

Den underbara julen kommer med raska steg. Först får man inte prata om julen, och när man äntligen får så är den nästan redan över. På självständighetsdagen bakade vi pepparkakor av olika slag hemma hos oss. Det blev förstås de traditionsenliga som vi bakat i 20 år, men sen gjorde vi också Prinsessans chokladpepparkakor och LCHF-kex med pepparkakssmak. Du visste väl att pepparkaksdegen står sig flera veckor i kylakåpet när du förvarar den i en sluten burk? Ifall orken tryter i mitten av pepparkaksbaket, så kan du alltså spara den i kylskåpet, tills du orkar baka igen.

LCHF-kex med pepparkakssmak

LCHF-julkex

3 dl mandelmjöl
1 dl palmrotsocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel eller stevia)
100 g smält smör
2 ägg
4 tsk pepparkakskrydda
1 dl kokosflingor
½ dl krossade hasselnötter
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna väl. Gör några klickar av degen på plåten med en sked, och grädda i ugnen på 200 grader i ca 8 min. Låt svalna och servera med blåmögelost.

LCHF-kex

Revbensspäll i marinad med en fräsch coleslawsallad

Revbensspäll i ugn

1 st Revbensspäll, naturell

Kvällen innan:
Gör marinaden och sätt revbensspället i kylskåpet för att marineras över natten.

Marinad

1 dl äppelmos
1 dl tomatpuré
½ dl äppelvinäger
½ dl olja
½ dl soja
1 msk senap
1 tsk peppar
¼ tsk chili
3 msk Sweet chili-sås
4 dl Cola dryck

Ta fram köttet i rumstemperatur en timme före stekning. Sätt köttet på en ugnsplåt försedd med bakplåtspapper, eller i en ugnsform. Stek först köttet i 225 grader i ca 10 minuter, sänk sen värmen till 130 grader och stek i ca 3 timmar, eller tills benen lossnar. Täck köttet med folie ifall ytan blir för mörk.

Coleslawsallad

400 g  vitkål
200 g rödkål
2 morötter
1 lök
1 dl majonnäs
1 brk crème fraichea
1 msk äppvinäger
1 msk senap
(1 tsk socker)
1 tsk salt
svartpeppar

Strimla vitkålen, lägg strimlorna i ett durkslag och häll kokande vatten över kålen ett par gånger.
Låt svalna. Riv moroten och finhacka löken. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, ättika och kryddor. Blanda alla ingredienserna. Låt stå i kylskåpet i minst ett par timmar, men helst till följande dag.

Trevlig julväntan!