Revbensspäll och coleslawsallad samt LCHF-kex med pepparkakssmak inför julen
Den underbara julen kommer med raska steg. Först får man inte prata om julen, och när man äntligen får så är den nästan redan över. På självständighetsdagen bakade vi pepparkakor av olika slag hemma hos oss. Det blev förstås de traditionsenliga som vi bakat i 20 år, men sen gjorde vi också Prinsessans chokladpepparkakor och LCHF-kex med pepparkakssmak. Du visste väl att pepparkaksdegen står sig flera veckor i kylakåpet när du förvarar den i en sluten burk? Ifall orken tryter i mitten av pepparkaksbaket, så kan du alltså spara den i kylskåpet, tills du orkar baka igen.
LCHF-kex med pepparkakssmak
LCHF-julkex
3 dl mandelmjöl
1 dl palmrotsocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel eller stevia)
100 g smält smör
2 ägg
4 tsk pepparkakskrydda
1 dl kokosflingor
½ dl krossade hasselnötter
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna väl. Gör några klickar av degen på plåten med en sked, och grädda i ugnen på 200 grader i ca 8 min. Låt svalna och servera med blåmögelost.
Revbensspäll i marinad med en fräsch coleslawsallad
Revbensspäll i ugn
Kvällen innan:
Gör marinaden och sätt revbensspället i kylskåpet för att marineras över natten.
Marinad
1 dl äppelmos
1 dl tomatpuré
½ dl äppelvinäger
½ dl olja
½ dl soja
1 msk senap
1 tsk peppar
¼ tsk chili
3 msk Sweet chili-sås
4 dl Cola dryck
Ta fram köttet i rumstemperatur en timme före stekning. Sätt köttet på en ugnsplåt försedd med bakplåtspapper, eller i en ugnsform. Stek först köttet i 225 grader i ca 10 minuter, sänk sen värmen till 130 grader och stek i ca 3 timmar, eller tills benen lossnar. Täck köttet med folie ifall ytan blir för mörk.
Coleslawsallad
400 g vitkål
200 g rödkål
2 morötter
1 lök
1 dl majonnäs
1 brk crème fraichea
1 msk äppvinäger
1 msk senap
(1 tsk socker)
1 tsk salt
svartpeppar
Strimla vitkålen, lägg strimlorna i ett durkslag och häll kokande vatten över kålen ett par gånger.
Låt svalna. Riv moroten och finhacka löken. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, ättika och kryddor. Blanda alla ingredienserna. Låt stå i kylskåpet i minst ett par timmar, men helst till följande dag.
Trevlig julväntan!