Hoppa till innehållet
Thaimaalainen ruoka – Vihreä curry naudanlihalla

Thailändsk mat

Det thailändska kökets meny är mångsidig och delikat. Lätthet, eldighet, färskhet och estetik är ord som passar bra för att beskriva den thailändska maten. Maten wokas, steks, flamberas eller friteras. I detta land är ugnen en främmande sak. Man märker inte heller av någon flottighet i thaimaten.

Starkt och milt kryddat i den thailändska maten

På grund av Thailands belägenhet, så finns det rikligt med härliga frukter. Kryddig mat kan vara alltför starkt för oss nordbor, men givetvis serveras det också andra maträtter också. Det finns många grundkryddor och många för oss aningen främmande smaker. Chili är vanligt, så också olika smeter och färska örter. Ingefära, basilika, vitlök, citrongräs och blad av kaffirlime är typiska kryddor i maten. Ris används mycket, såväl som nudlar. Kokosmjölk och maträtter med curry hör till landets södra delar. Kokosmjölk lindrar eldigheten. Om det börjar slå eldtungor ur munnen när du äter kan man till den den starka chilismaken njuta av något med fetthalt som mjölk, yoghurt eller glass, men inte vatten.

En matstund på thailändskt sätt

Detta vänliga thaifolk njuter av matlagningen, till vilken man använder rikligt med tid. Maten är färdigt sönderdelad, så man behöver ingen kniv. Matstunden tillbringar man ofta hängivet med familjen och vännerna. Det thailändska fenomenet ”Sanuk” innebär främst att ha roligt, så låt oss njuta av den thailändska maten och dess exotik.

Här kommer ett utmärkt recept ur det thailändska köket.

Grön curry med nötkött (Gaena Kiaw Wan Neua)

Det här är en klassisk thailändsk rätt, i vilken man kan använda gris, nöt, höna eller fisk. Servera jasminris som tilltugg.

2 pkt lövbiff av nöt ytterfilé, 2 st
2 msk grön currysmet
2 burkar kokosmjölk
2 äggplantor
5 kaffir limeblad
1,5 msk fisksås
1,5 tsk palmsocker (eller rörsocker)
1 msk jordnötsolja (eller motsvarande, inte olivolja)

Till dekorering:
½ dl färsk, söt hackad basilika (eller vanlig)
2 röda chili (ta bort kärnorna)

Gör strimlor av biffarna. Sätt olja i kastrullen och tillsätt currypasta i den varma olja och bryn tills det börjar dofta gott. Tillsätt så småningom en burk kokosmjölk, blanda hela tiden. Låt sjuda en stund. Tillsätt kött och kaffirlimebladen, koka ca 4 min tills köttet är moget. Tillsätt resten av kokosmjölken, rörsocker och fisksåsen. När blandningen sjuder, tillsätt klyftor av äggplanta. Låt sjuda tills äggplantorna är färdiga, häll i en serveringsskål. Dekorera med basilikablad och chili.

Servera med jasminris.

Den thailändska maten kanske överraskar dig med sin smakrikedom, smaka och bli förtjust!