Vad innebär kolhydratfri kost och lågkolhydratkost?
Det finns så många olika dieter att välja mellan, och emellanåt vet man inte själv heller vilken dieten man följer. Man måste avgöra vad som passar en själv bäst och vad det är man söker efter, bantning eller bestående förändring av matvanorna. Själv har jag testat många olika dieter, kålsoppsdieten, viktväktarnas diet och sjukhusdieten tills jag insåg att jag är LCHF:are, den här maten får mig att må bra. När jag vill gå ner är det lågkolhydratkost som jag följer, men i vardagen följer jag GI-dieten.
Kolhydratfri kost
Kolhydratfri kost är kanske inte riktigt det vad namnet ger sig ut för att vara. Jag vet inte om det är möjligt att leva helt utan kolhydrater, det tror jag faktiskt inte. Det finns nämligen kolhydrater i de mest överraskande produkter, vilket gör att de verkligen är svåra att undvika helt. Det finns kolhydrater i socker, stärkelse och näringsfibrer. Bröd, potatis, pasta, ris och en del frukter innehåller rejält med snabba kolhydrater. Alla kolhydrater förutom fibrer förvandlas till socker i kroppen, kroppen kan inte skilja på om de är snabba eller långsamma utan producerar glukos av allt.
Den mest kända kolhydratfria dieten är högst antaligen Atkins. I början av dieten begränsas kolhydraternas mängd till 20 g/dag, senare tillsätts 5 g kolhydrater/vecka. Jag skulle vilja påstå att ingen orkar vara helt utan kolhydrater (och det är inte heller bra för dig). En kolhydratfri kost är rätt tråkig och ensidig, men genom att sänka mängden kolhydrater väldigt mycket får man säkert vikten ner och kroppen i ketos. Fett bränner fett! Enligt min mening är det alltså en bra början på att förändra sin matvanor och sin livsstil.
Lågkolhydratkost
Lågkolhydratkost eller LCHF innehåller en del goda kolhydrater. En LCHF:are undviker däremot snabba kolhydrater och en del av LCHF-arna begränsar kolhydraternas dagsdos. LCHF:aren förlitar sig på det bästa råvarorna och undviker industriella produkter.
Antti Heikkilä är en förespråkare av LCHF-dieten och det lönar sig att bekanta sig med hans blogg. Du hittar också bra och allmän information om LCHF från Karppaus.info sidan. Andra bra sidor är t.ex. den svenska läkarens Annika Dahlqvists sida och Andreas Eenfeldts sida.
Om du är intresserad av LCHF kan du bekanta dig med dessa sidor:
LCHF-magazine
Marianns LCHF-mat
GI-diet
Glykemiskt index, GI-dieten undviker också snabba kolhydrater, men tillåter mer kolhydrater än de tidigare nämnda dieterna. I denna diet gynnar man långsamma kolhydrater och GI-värdet mäts endera av 100 % glukos eller av vetebröd. Glukostabellernas värde är lägre än vetetabellerna. GI-värdet berättar hur snabbt ett födoämne inverkar på höjningen av blodsockret, och vi föredrar produkter som har ett lågt GI.
Jag levde många år enligt denna diet, och lärde mig då att GI-värdet inte säger allt, utan man måste också följa med måltidens glykemiska belastning, GB-värdet. Moroten har ett högt GI-värde (kokt morot 101), men för att du skall få i dig 50 g kolhydrater av moroten så borde du äta 570 g, den kokade morotens GB är 7.
När det kommer till potatis har jag lärt mig att om man kokar potatis och låter dem svalna så förändras potatisens stärkelseinnehåll, och således sjunker också dess GI-värde. Wienerbrödet har lågt GI-värde, eftersom det innehåller så mycket fett, men inte är det någon hälsoprodukt ändå, så som i de flesta övriga fall lönar det sig att använda bondförnuft. Rågbrödet har däremot samma GI-värde som wienerbrödet. De mer kända ”GI-guruna” är säkert svensken Fredrik Paulún.
Hur börjar jag med LCHF?
Denna fråga har jag fått många gånger. Den lättaste minnesregeln för en LCHF:are är att undvika socker och ljust mjöl, och så får man inte vara rädd för gott fett. Detta är en ordentlig utmaning i början. Genom att bekanta dig med karppaus.info -sidan så får du säkert all övrig nödvändig information. Det är lätt att anpassa recepten, om familjen t.ex. äter maletköttsås och spaghetti, så kan du själv bara äta maletköttsås med ost och sallad, man behöver inte göra LCHF svårt, för det är det inte. Var och en får själv bestämma om dessa är dieter eller livsstilar. Skribenten är ju ingen läkare, näringsterapeut eller någon annan sorts guru, utan en helt vanlig medborgare, som är mycket intresserad av mat och dess inverkan på människan.
LCHF-pizza
Fredagen den 13:e och knäckebröd åt folket!
Mat, vilken härlig njutning!