Hoppa till innehållet

Många år av modig förändring i Kortesjärvi: ”Vårt hittills största projekt som producenter”

För sex år sedan beslutade ett ungt producentpar att ta ett djärvt steg och göra en stor förändring på hemgården. I dag syns resultatet tydligt: i Syväjärvi har man satsat stenhårt och målmedvetet på uppfödning, där djurens välfärd och parets inställning lägger en bra grunden för framtiden.

Text och bilder: Antti Koivukangas

När vi anländer till gården en vårmorgon möts vi av en glad trio. Den pigga 1,5-åriga dottern Milja håller som vanligt sina föräldrar sysselsatta och svischar vant runt gårdsplanen på sin tramptraktor.

Vi befinner oss i Syväjärvi by i Kortesjärvi, dit vi anlänt för att snacka mod och framtidstro med värdparet och samtidigt få en närmare inblick i det senaste nybygget som växer fram på gården.

Värdparet är 27-åriga Saku Syväjärvi och hans ett år äldre fästmö Noora Talvitie.

Vi hinner knappt hälsa och slå oss ner innan Sakus telefon ringer.

– Det här är vardag hos oss – det är tisdag igen och vi får en ny leverans av kalvar. Chauffören ringde precis och han är här om tio minuter, berättar Saku.

Sammanlänkning: trygghet och förutsägbarhet

Nooras och Sakus uppfödning är en del av Snellmans system för sammanlänkning av gårdar, vilket innebär att tjurkalvarna samlas från fem olika mjölkgårdar och levereras till Kortesjärvi varannan tisdag.

Efter en kort promenad och några minuters väntan svänger ett ståtligt djurtransportfordon in på gårdsplanen, och chauffören kliver ur hytten till synes på gott humör.

– Här är det alltid bra stämning! Jag kommer från Jalasjärvi-hållet idag, och har med mig elva kalvar till Saku, berättar kalvchauffören Pauli Laakso.

Kalvarna lastas varsamt av och ges plats i sin egen box, och efter lite pappersarbete rullar Laakso vidare mot Kaustby, medan de elva nya Kortesjärvi-kalvarna inleder sina liv på gården.

– De är mellan två och fyra veckor gamla och kommer att vistas här i sin box i ca. 53 dagar, innan de flyttas vidare till andra byggnader, förklarar Noora från insidan av boxen.

Den verksamhet som i dag känns självklar och verkar invand och rutinmässig, såg helt annorlunda ut för fem år sedan, när Noora och Saku tog över gården i samband med ett generationsskifte.

– Vi beslöt tillsammans med mina föräldrar att vi skulle byta inriktning. År 2019, när vi började planera generationsskiftet, hade vi ungefär 30 mjölkkor här på gården. Året därpå sadlade vi om, och de första tjurarna flyttade in i maskinhallen här intill, berättar Saku om förändringen.

Antalet djurplatser ökar markant

Utvecklingen tog fart – och förändringen var omfattande. Från en liten mjölkgård har Syväjärvi vuxit till en stor uppfödningsgård inom Snellmans sammanlänkade gårdnätverk. När den nya utbyggnaden stod klar i slutet av april stiger djurplatserna på gården till 850.

– Det här är vårt största projekt hittills som producenter. Man kan nog säga att det är ganska omfattande, konstaterar Saku medan han visar runt i den nya hallen, där arbetet med de sista detaljerna pågår i solskenet.

Inspiration till den nya hallens konstruktioner hämtades från många håll, en av de mest lyckade modellerna hittade man i Härmä, längs riksväg 19, där ladugården vid Karkaus blivit välkänd för trafikanter via Snellmans reklamskyltar.

– Vi har gjort noggranna kalkyler, så vi känner oss trygga. Jag har aldrig varit särskilt nervös inför våra projekt. Man vänjer sig vid företagande och riskerna med åren. Vi har förberett oss väl, säger Saku.

Med fler djur förbättras också uppfödningsförhållandena rejält: mjukt liggunderlag för djuren, bra ventilation och genomtänkta funktioner skapar helt nya möjligheter för Noora och Saku, som också har en fast anställd person på jobb vid gården.

– Antalet timmar för utfodring och skötsel per dygn ökar i och med expansionen, och vi får anpassa rutinerna efter hand som allt kommer i gång. Tiden får utvisa hur det utvecklas, säger Noora.

– Vi har fått vardagen att fungera bra tillsammans. Våra familjer hjälper till med barnpassning, och vi pusslar och planerar ihop våra arbetsdagar. Hittills har det fungerat fint, säger hon.

Skapande paus inför nästa projekt

Noora arbetar också deltid, cirka 60 procent, utanför gården.

Inför framtiden ser paret hoppfullt framåt – men planerar också att ta det lite lugnare efter den senaste tillbyggnaden.

– Jag tror nog att det är dags för en skapande paus, kanske ett par år? Sen är det möjligt att vi bygger ett bostadshus åt oss själva här på gården, funderar Saku och får ett instämmande nick från Noora.

För det unga paret, som bor i en liten trerummare i anslutning till garaget, finns all anledning att önska lycka och framgång på den valda producentvägen.

– Visst har det funnits utmaningar längs vägen, men vi har klarat oss bra. Positivt tänkande och den egna inställningen är A och O i det här arbetet, avslutar Noora.

Bekanta dig med livet på Syväjärvi gård via Snellmans roadtrip (klicka på bilden)

Så här såg det ut när djuren fick inta sina nya utrymmen i slutet av april (foto/video: Saku Syväjärvi)