10 sätt att bli en bättre kock
Matlagning är för flera av oss en vardagssak som det inte läggs desto mer tid eller tanke på. För andra är det en passion och hobby eller till och med ett jobb där det ingår flera olika nyanser och kontinuerlig inlärning. Även om man inte har som mål att bli en professionell kock kan man få mycket mer ut av matlagningen ifall man fokuserar på rätt saker redan i början av matlagningen. För att få klart på vad som egentligen krävs för att bli en bättre kock bad vi hjälp av en äkta professionell, vi kontaktade nämligen kocken Michael Björklund.
Michael Björklund är hemma från Åland och en av de kändaste nordiska kockarna, även känd från Strömsö och andra matlagningsprogram på tv. Björklund värdesätter speciellt nordisk, närproducerad mat och lokala råvaror. Han har även blivit utnämnd till årets kock.
Från listan här nedan är det enkelt att lägga märke till att det sist och slutligen är frågan om små finjusteringar och kvalitetsfrågor. På så sätt är det även på flera andra branscher. Man lär sig genom att göra och allting startar från att det används rätt redskap.
- Håll köket rent och alltid organiserat. Det är grunden som hela matlagningen står på, och gör matlagningen trevligare.
- Gör sådan mat som du vet att du klarar av. Börja med enkla recept och testa dig fram tills du kan ta dig an svårare recept. Så började också jag.
- Införskaffa en tjock och rejäl skärbräda av trä. De flesta sakerna i köket görs på skärbrädan och därför bör den kännas trygg och bra.
- Köp en bra kockkniv. Den ska kännas bra i handen, vara vass och lite tung.
- Två stekpannor räcker. En av högkvalitets stekpanna av gjutjärn och en annan av teflon.
- Införskaffa en digital termometer. Med hjälp av den behöver du aldrig vara osäker på ifall maten är färdig eller inte.
- Skaffa dig en justerbar pepparkvarn. Du kan glömma plastpepparkvarnar – de håller inte länge. Använd dig av fingersalt så lär du dig reglera saltmängden bättre.
- Använd ugnen oftare. Ugnen är ett perfekt hjälpmedel till att steka grönsaker, att förbereda grytor i och att ha kött och fisk i på eftervärme.
- Köp närproducerade råvaror. I norden har vi flera fantastiska råvaror och vi bör stöda producenterna genom att köpa deras produkter. Ju mer vi köper, desto billigare blir de i framtiden.
- Glöm lättprodukter. Min mat innehåller enbart äkta smör och kallpressad växtolja, gärna rybsolja. Margarin och lätta fetter är dåliga kompromisser gjorda för att imitera smörsmaken, som helt enkelt inte kan imiteras.
Du kan dela med dig dina egna matlagningstips på vår Facebook-sida.