Siirry sisältöön
10 tapaa tulla paremmaksi kokiksi

10 tapaa tulla paremmaksi kokiksi

Ruokaideoita

Monille meistä ruoanlaitto on jokapäiväinen asia, johon ei tule kiinnitettyä arjen keskellä sen enempää huomiota. Toisille se on puolestaan intohimo ja harrastus tai jopa työ, johon liittyy paljon erilaisia vivahteita ja jatkuvaa oppimista. Vaikka tarkoitus ei olisikaan ryhtyä ammattikokiksi, saa ruoanlaitosta paljon enemmän irti, kun hetkeksi pysähtyy miettimään mihin oikeastaan kannattaisi kiinnittää ensimmäisenä huomiota. Niinpä pyysimme vinkkejä todelliselta asiantuntijalta, nimittäin kokki Michael Björklundilta.

Ahvenanmaalta kotoisin oleva Michael Björklund on yksi tunnetuimpia pohjoismaisia kokkeja ja hänet on nähty monissa television ruokaohjelmissa sekä esim. Strömsössä. Vuoden kokiksikin valittu Björklund arvostaa etenkin pohjoismaista lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita.

Kuten oheiselta listalta on helppo huomata, on kokkailutaitojen kehittämisessä loppujen lopuksi kyse pienistä ja perustavaa laatua olevista asioista. Ja näinhän se on elämässä monella muullakin saralla. Tekemällä oppii ja kaikki lähtee siitä, että välineet ja puitteet ovat kunnossa.

  1. Pidä keittiö siistinä ja järjestyksessä. Se on perusta, jotta voit keskittyä itse ruuanlaittoon ja tehdä kokkaamisesta mukavampaa.
  2. Tee sellaista ruokaa, jonka valmistamisesta tiedät selviytyväsi. Aloita yksinkertaisilla resepteillä, kokeile, rakenna tietouttasi ja etene sen jälkeen. Niin minäkin aloitin.
  3. Hanki paksu ja tukeva puinen leikkuulauta. Useimmat asiat keittiössä tehdään leikkuulaudalla ja siksi sen pitää tuntua turvalliselta ja mukavalta leikkuualusta.
  4. Osta hyvä kokkiveitsi. Sen pitää tuntua hyvältä kädessä, olla terävä ja vähän painava.
  5. Kaksi paistinpannua riittää. Yksi pitää olla korkealaatuista valurautaa, toinen teflonia.
  6. Hanki digitaalinen lämpömittari. Sen avulla ei tarvitse koskaan epäillä onko ruoka optimaalisesti kypsennetty.
  7. Hanki säädettävä pippurimylly. Muoviset voit unohtaa – ne eivät kestä pitkään. Käytä sormisuolaa niin opit säätelemään suolan määrää paremmin.
  8. Käytä uunia useammin – se on täydellinen vihannesten paahtamiseen, patojen tekemiseen sekä lihan ja kalan jälkikypsytykseen.
  9. Osta lähituotettuja raaka-aineita. Meillä täällä Pohjolassa on fantastisia raaka-aineita ja meidän on tuettava tuottajia ostamalle heidän tuotteitaan. Ja mitä enemmän ostamme, sen edullisemmaksi ne tulevat tulevaisuudessa.
  10. Unohda kevyttuotteet. Minulle ruoka sisältää ainoastaan oikeaa voita ja kylmäpuristettuja kasviöljyjä, mieluiten rypsiä. Margariini ja kevytrasvat ovat huonoja kompromisseja, jotka on rakennettu imitoimaan voin lyömätöntä makua.

Omat parhaat ruuanlaittovinkkisi voit jakaa Facebook-sivullamme.