Siirry sisältöön
Pastaruoat

Pastaruoat

Erilaiset pastakastikkeet ja muut pastaruoat ovat monelle se arjen luottopelastaja. Pasta etsii vertaistaan, kun on kyse helposti muokattavasta herkusta. Monen vastaus kysymykseen ”Mikä on sinun lempiruokasi?”, onkin usein jonkinlainen pasta herkullisella pastakastikkeella. Pastaruokia on maailmassa niin laaja kirjo, että jokaiselle löytyy taatusti oma suosikkinsa.

Nduja-gnocchit Video
ohje

4

40min

Keskitaso

Nduja-gnocchit
Punakaalipasta pekonilla Video
ohje
Lihapulla mac & cheese Video
ohje

6

1t 5min

Helppo

Lihapulla mac & cheese
Helppo lihapullapastapata Video
ohje
Pannulasagne Video
ohje

4

35min

Helppo

Pannulasagne
Lasagnekeitto Video
ohje

4

30min

Helppo

Lasagnekeitto
Kantarelli-pekonipasta Video
ohje

4

20min

Keskitaso

Kantarelli-pekonipasta
Pasta Alfredo kanalla Video
ohje

Pastareseptejä moneen makuun

Kuinka hyvin tunnet italialaisen keittiön kulmakiven pastan? Tässä lyhyt oppimäärä pastasta ja muutamat erinomaiset pastareseptivinkit. 

Tuorepastaa vai kuivapastaa?

Yleisesti ottaen pastat voidaan jakaa tuore- ja kuivapastoihin, jotka eroavat toisistaan raaka-aineiden ja säilyvyyden suhteen. Tavallisen kuivapastan pääraaka-aineet ovat yleensä durumvehnäjauho ja vesi, kun taas tuorepastaan tulee jauhon lisäksi useimmiten runsaasti kananmunia. Kuivapasta on monelle tuttu arkinen ruoka-aine. Se säilyy vuosia ja sen keittoaika on tavallisesti alle vartin. Tuorepasta puolestaan keittyy muutamassa minuutissa, mutta se ei säily jääkaapissa kuin muutaman päivän. 

Yleisimmät pastalajit

Kuivapastaa on monen eri muotoista. Lisäksi pastaa voidaan myös värjätä esimerkiksi pinaatilla vihreäksi ja tomaatilla punertavaksi. Kaikki tietävät makaronin ja spagetin, mutta ovatko fusilli, penne, farfalle ja tagliatelle jo tuttuja?

Tunnista ainakin nämä pastalajit:

  • Farfalle: Rusetin muotoinen.
  • Fusilli: Kierteinen.
  • Tagliatelle: Leveämpää ja litteämpää kuin spagetti. Ennen keittämistä pasta on kerällä.
  • Penne: Muutaman sentin pituisia vinosti leikattuja putkiloita.

Kaupoissa riittää valikoimaa, joten valitse sopiva pasta oman maun ja ruokalajin mukaan.

Pastakastikkeita

Monet suositut pastakastikkeet sisältävät lihaa, ja niinpä Snellmanin laadukkaat tuotteet soveltuvat niihin erinomaisesti. Esimerkiksi kotikeittiössä helpolla valmistuvia pitkälle pastalle sopivia pastaruokia ovat esimerkiksi pasta bolognese, joka on Italian Bolognasta lähtöisin oleva klassikkoruoka, sekä Kaunotar ja Kulkuri -elokuvastakin tutut tomaattikastikkeessa nautittavat Bella Notte -lihapullat.

Puolestaan lyhyelle pastalle hyvin soveltuvia pastaruokia ovat esimerkiksi chorizopasta ja tomaattinen makkarapasta. Bolognesen kanssa tunnetuimman klassikkopastan tittelistä kilpailee herkullinen pasta carbonara. Pastaruokia on moneen makuun ja niitä on sekä pieneen että suureen nälkään.

Vinkki! Kruunaa pasta-annokset parmesaanilla tai muulla italialaisella juustoraasteella. 

Täysjyväpasta on väriltään tavallista pastaa tummempaa

Täysjyväpasta ja gluteeniton pasta 

Täysjyväpastassa on käytetty täysjyväviljaa, joka sisältää kaikki jyvän syötäväksi soveltuvat osat eli ytimen, alkion ja kuorikerrokset. Näin ollen täysjyväpastassa on enemmän ravintoaineita, kuten esimerkiksi kuitua, kuin tavallisessa pastassa. Kuitu on tärkeää suoliston hyvinvoinnille ja se pitää kylläisenä pitkään. Täysjyväpastassa on myös enemmän proteiinia kuin tavallisessa vaaleassa vehnäpastassa, joten se on mainio ruoka-aine aktiivisesti liikkuville. 

Jotta myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voivat nauttia pastaruokia, nykyään pastaa valmistetaan myös gluteenittomana. Gluteeniton pasta voidaan valmistaa esimerkiksi kikherneistä, pavuista, linsseistä sekä maissista tai riisistä. Näiden pastojen kanssa sopivat usein samat pastareseptit ja pastakastikkeet kuin muidenkin pastojen kanssa, vaikka joissakin pastoissa voikin olla hieman erilainen maku. 

Löydä herkulliset pastareseptit Snellmanilta, kokeile ja onnistu!