Lasagne
8
30min työaika + 1h 30min kokonaisaika
Keskitaso
Ainekset
Lasagnen kokoamiseen
- 9 kpl lasagnelevyä
- 1 dl juustoraastetta päälle
- 1 rkl öljyä
Juustokastike
- 40 g voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 8 dl maitoa
- 0.5 tl suolaa
- 1 tl jauhettua muskottipähkinää
- 4 dl juustoraastetta
Jauhelihakastike
- 1 kpl Snellman Kunnon sika-nauta jauheliha 23 % 700 g
- 2 kpl sipulia
- 3 kpl valkosipulinkynttä
- 2 kpl tölkki tomaattimurskaa (á 400 g)
- 1 kpl tölkki tomaattipyreetä (40g)
- 1 kpl lihaliemikuutiota
- 0.5 tl mustapippuria
- 2 tl oreganoa
- 1 tl sokeria
- 0.5 tl suolaa
Ohje
Valmista ensin jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit.
Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sipulit. Jatka paistamista, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
Lisää tomaattipyre ja tomaattimurska. Murenna joukkoon lihaliemikuutio ja mausta sokerilla, suolalla, oreganolla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia.
Valmista juustokastike. Sulata rasva kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen kiehahtaa hetki, mutta älä ruskista. Lisää huoneenlämpöinen maito koko ajan sekoittaen. Kuumenna ja sekoita, kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Varo ettei maito pala pohjaan!
Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Lisää juustoraaste vähitellen. Sekoita tasaiseksi.
Kokoa lasagne. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Levitä kerros juustokastiketta lasagnevuoan pohjalle.Laita sen päälle lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Toista sama. Levitä viimeisten levyjen päälle juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista lasagnea 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkkejä
Muistathan laittaa runsaasti juustoa, mutta pidä mielessä lasagnen paistoaika, ettei kaunis kuorrutus pääse palamaan.
Lasagne saa uusi makuvivahteita, kun lisäät siihen esimerkiksi herkkusieniä tai porkkanaraastetta. Voit valmistaa kasvislasagnen helposti korvaamalla jauhelihakastikkeen tomaattikastikkeella ja erilaisilla vihanneksilla.
Jos haluat oikaista mutkia suoriksi, kannattaa kokeilla kätevästi yhdessä kattilassa valmistuvia pannulasagne– ja lasagnekeitto-ohjeita.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 320 g | |
---|---|---|
Energia | 760 kJ / 182 kcal | 2431 kJ / 584 kcal |
Rasva | 11.8 g | 37.7 g |
- josta tyydyttynyttä | 5.8 g | 18.5 g |
Hiilihydraatit | 8.6 g | 27.6 g |
- josta sokereita | 3.4 g | 10.8 g |
Proteiini | 10 g | 31 g |
Ravintokuitu | 0.8 g | 2.6 g |
Suola | 0.6 g | 1.8 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.
Kokkaa resepti vaiheittain
Katso koko reseptivideo
LASAGNEn monet muodot
Italialainen lasagne on vuosien saatossa valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet ympäri maailman. Varmasti myös moni suomalainen muistelee lämmöllä äidin tai isän kotitekoista lasagnevuokaa. Perinteinen lasagneresepti voi ensi alkuun tuntua monimutkaiselta, mutta kun vain seuraa ohjeita ja hoitaa järjestelmällisesti kaikki työvaiheet, ei voi epäonnistua. Lopputulos palkitsee varmasti myös valmistukseen käytetyn ajan ja odottelun.
Jos klassinen lasagne kuitenkin tuntuu liian tutulta tai työläältä, alta löytyy vaihtoehtoisia lasagneohjeita sekä variointivinkkejä!
Lasagnekeitto
Lasagneainekset maistuvat mainiolta myös keittona – ja valmistuvat kätevästi ja nopeasti yhden pannun taktiikalla. Työlään juustokastikkeen sijaan lasagnekeitto viimeistellään ranskankermalla ja tuoreilla kirsikkatomaateilla.
Helppo lasagnette
Jos pidät lasagnesta, maistuu sinulle varmasti myös lasagnette: kun perinteinen lasagnevuoka valmistetaan kokoamalla lasagne kerroksittain, lasagnettevuoka täytetään tomaattikastikkeella ja lasagnelevyjä kapeammalla pastalajilla kuten Tagliatellella tai Pappardellella. Lasagnetten valmistuksessa voi kuitenkin käyttää myös rikottuja lasagnelevyjä. Mitä taas tulee juustokastikkeeseen, lasagnetteen sitä ei tavallisesti tehdä, vaan lasagnettevuoan voi päällystää esimeriksi purkillisella kermaa ja juustoraastetta.
Lasagnettea voisi kuvailla perinteisen lasagnereseptin arkiversioksi, sillä lasagnette on nopeampi tehdä kuin lasagne. Sen sijaan, että ainekset ladottaisiin kerroksittain kuten lasagnessa, lasagnettessa ne vain sekoitetaan keskenään. Tämä tekee lasagnettesta perinteistä lasagnea kevytrakenteisemman ja se kypsyy hieman nopeammin, kuin kokonaisista lasagnelevyistä koottu lasagne. Paistoaika lasagnettelle vaihtelee paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Lisukkeeksi lasagnettelle sopii hyvin esimerkiksi raikas salaatti.
Pannulasagne
Lasagnettea muistuttavan pikaversion lasagnesta voi tehdä hyvin myös alusta loppuun riittävän isossa ja korkeareunaisessa paistinpannussa. Tässä ohjeessa pannulasagne saa juustokastikkeella kuorruttamisen sijasta täyteläisyyttä ricotta-juustosta. Yhdessä pannussa valmistuva one pot lasagne on helppo ja nopea valmistaa – ja huomattavasti klassista lasagnea vähemmän tiskiä tuottava.
Moderni lasagne tortillaletuista
Lasagne on vanha ruokalaji ja lasagnelevyt yksi vanhimmista pastatyypeistä. Mutta jos pasta kyllästyttää, voi lasagnelevyt korvata tortillaletuilla ja näin valmistaa modernin meksikolaisvivahteisen tortillalasagnen!
Lasagne ilman jauhelihaa
Vaikka jauhelihakastike on yksi klassisen lasagnen peruselementeistä, perinteinen lasagneresepti toimii hyvin myös muusta lihasta valmistettuna! Lasagne kebabista valmistuu keittämällä ensin kokoon tomaattikastike hyppysellisellä chiliä ja sekoittamalla sitten mukaan kebablastuja. Samalla tavalla voi lasagnessa hyödyntää myös makkaraa, esimerkiksi Snellmanin All Natural Chorizo sopii hyvin lasagnessa käytettävään tomaattikastikkeeseen!
Jos olet innokas kokki ja tykkäät kikkailla keittiössä, voit kokeilla valmistaa myös lasagnessa käytettävät lasagnelevyt itse! Tuorepastalevyt imevät paremmin kastikkeiden makuja ja ne kypsyvät nopeammin. Jos taas haluat säästää aikaa lasagnen kypsennyksessä, tee kastikkeet valmiiksi jo edellisenä päivänä. Voit myös koota lasagnen valmiiksi vuokaan odottamaan ja vain kypsentää sen ennen tarjoilua. Lasagne maistuu pakastettunakin eli kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa annoksia kiireisten päivien varalle.
Lasagne kasviksilla
Kasviksilla voi tuoda lasagneen helposti lisää makua. Lasagnelevyjen lisäksi kerrosten väliin voi laittaa esimerkiksi tomaattiviipaleita tai korvata lasagnelevyt vaikka kokonaan kesäkurpitsa- tai munakoisoviipaleilla, jolloin ruoka alkaa muistuttaa kovasti kreikkalaista moussakaa. Jauhelihakastiketta voi tuunata esimerkiksi porkkanalla, palsternakalla tai muilla juureksilla. Lihan lisäksi tomaattikastikkeeseen sopii hyvin mm. paprika, pavut, artisokka ja sienet.
Lasagnen historia
Lasagne juontaa juurensa kauas historiaan. Alkujaan Napolin alueella kehittynyt perinteinen lasagneohje arvioidaan syntyneen jo keskiajalla ja varhaisimmat viitteet kirjoitetusta lasagnereseptistä ovat 1300-luvun alkupuolelta. Keskiaikainen versio lasagnesta oli kuitenkin vielä kaukana lasagnen nykyisestä muodosta: ensimmäiset lasagnet sisälsivät yleensä vain ohuina levyinä keitettyä pastaa, jonka päälle ripoteltiin mausteita ja raastettua parmesania. Joissain tapauksissa pastan sekaan saatettiin sekoittaa myös saksanpähkinöitä ja broilerin rasvaa.
klassinen lasagne
Klassinen lasagne on mehevä uuniruoka, jonka herkullisuus perustuu huolellisesti kerroksittain ladottuihin, makua täynnä oleviin aineksiin: kun tomaattinen jauhelihakastike kohtaa lasagnelevyjen välissä paksun juustokastikkeen, ei lopputulos voi olla muuta kuin herkullistakin herkullisempi lasagne. Juustokastike valmistuu yksinkertaisimmillaan maidosta ja Emmental-juustosta, mutta juustokastike saa nopeasti uutta puhtia, kun vaihtelee sen valmistamiseen käytettäviä juustolaatuja. Emmentalin lisäksi muita hyviä vaihtoehtoja juustokastikkeeseen ovat esimerkiksi gouda, ricotta, mascarpone, vuohenjuusto, sinihomejuusto sekä erilaiset sulatejuustot. Väriä juustokastikkeeseen taas saa lisäämällä mukaan pestoa. Tomaattikastikkeen makua puolestaan on helppo syventää esimerkiksi oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla.