Lasagne

Arvio 4 5:stä perustuen 1 asiakkaan arvotukseen.
Lasagne 1

Lasagne ei varmasti juuri esittelyjä kaipaa. Paras lasagne valmistuu tietenkin omassa uunissa, eikä se lopulta ole niin vaivalloista kuin kuvitellaan. Herra Snellmanin paras lasagneresepti on tehty perinteisellä tavalla ilman erikoisuuksia. Lasagne saa uusi makuvivahteita, kun lisäät siihen esimerkiksi herkkusieniä tai porkkanaraastetta.

Tämä lasagne ja sen ohje koostuu kolmesta osasta: jauheliha- ja juustokastikkeista sekä kokoamisesta. Jos kotoasi löytyy useampi lasagnevuoka, voit myös hyvin tehdä kerralla monta annosta. Näin lasagne riittää isommallekin seureelle.

Muistathan laittaa runsaasti juustoa, mutta pidä mielessä lasagnen paistoaika, ettei kaunis kuorrutus pääse palamaan.

8 75 min

Ainekset

  • 2 tl oreganoa
  • 1 dl vettä
  • 9 lasagnelevyä
Juustokastike
  • 40 g margariinia tai voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 8 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl muskottia
  • 4 dl juustoraastetta
Jauhelihakastike
  • 750 g Snellmanin Kunnon sika-nauta jauheliha
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk tomaattipyreetä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 ripaus valkopippuria

Tee näin

  1. Jauhelihakastike: Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli kevyesti kuumassa rasvassa paistinpannussa. Lisää tomaatit, tomaattipyree, hienonnettu valkosipuli, lihaliemikuutio ja mausteet.
  2. Juustokastike: Kiehauta kastiketta varten kattilassa rasva ja jauhot. Lisää huoneenlämpöinen maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Kuumenna ja sekoita kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Varo ettei maito pala pohjaan! Mausta kastike ja lisää juustoraaste vähitellen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kokoaminen: Levitä kerros juustokastiketta voidellun lasagnevuoan pohjalle. Laita sen päälle lasagnelevyjä, jauhelihaseosta ja juustokastiketta. Toista sama. Levitä viimeisten levyjen päälle juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
  4. Paista 225 asteessa n. 45 min.
  5. P.S. Voit valmistaa kasvislasagnen helposti korvaamalla jauhelihakastikkeen tomaattikastikkeella ja erilaisilla vihanneksilla. Herra Snellmanin resepti, ole hyvä!

Vinkki!

Lasagne-reseptivideo:

Tämä lasagneresepti löytyy myös YouTubesta.

Kunnon jauheliha

”Mietittiin, että millaisesta jauhelihasta sitä itse tykkää laittaa ruokaa ja saatiin idea Kunnon jauhelihasta, joka tehdään pelkästään pakastamattomasta lihasta. Parasta tässä on se tuoreen lihan raikas maku ja tuoksu.”

Kim, tuotekehittäjä

Arvioi

Jaa

Kommentit

5 X LASAGNE – OHJEITA, JOILLA ONNISTUT VARMASTI!

Italialainen lasagne on vuosien saatossa valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet ympäri maailman. Varmasti myös moni suomalainen muistelee lämmöllä äidin tai isän kotitekoista lasagnevuokaa. Perinteinen lasagneresepti voi ensi alkuun tuntua monimutkaiselta, mutta kun vain seuraa ohjeita ja hoitaa järjestelmällisesti kaikki työvaiheet, ei voi epäonnistua. Lopputulos palkitsee varmasti myös valmistukseen käytetyn ajan ja odottelun. Jos klassinen lasagne tuntuu liian tutulta, Herra Snellmanin sivuilta löytyy lasagneohjeita myös pienellä särmällä!

Keskiaikainen lasagne

Lasagne juontaa juurensa kauas historiaan. Alkujaan Napolin alueella kehittynyt perinteinen lasagneohje arvioidaan syntyneen jo Keskiajalla ja varhaisimmat viitteet kirjoitetusta lasagnereseptistä ovat 1300-luvun alkupuolelta. Keskiaikainen versio lasagnesta oli kuitenkin vielä kaukana lasagnen nykyisestä muodosta: ensimmäiset lasagnet sisälsivät yleensä vain ohuina levyinä keitettyä pastaa, jonka päälle ripoteltiin mausteita ja raastettua parmesania. Joissain tapauksissa pastan sekaan saatettiin sekoittaa myös saksanpähkinöitä ja broilerin rasvaa.

Herra Snellmanin klassinen lasagne

Klassinen lasagne on mehevä uuniruoka, jonka herkullisuus perustuu huolellisesti kerroksittain ladottuihin, makua täynnä oleviin aineksiin: kun tomaattinen jauhelihakastike kohtaa lasagnelevyjen välissä paksun juustokastikkeen, ei lopputulos voi olla muuta kuin herkullistakin herkullisempi lasagne. Juustokastike valmistuu yksinkertaisimmillaan maidosta ja Emmental-juustosta, mutta juustokastike saa nopeasti uutta puhtia, kun vaihtelee sen valmistamiseen käytettäviä juustolaatuja. Emmentalin lisäksi muita hyviä vaihtoehtoja juustokastikkeeseen ovat esimerkiksi gouda, ricotta, mascarpone, vuohenjuusto, sinihomejuusto sekä erilaiset sulatejuustot. Väriä juustokastikkeeseen taas saa lisäämällä mukaan pestoa. Tomaattikastikkeen makua puolestaan on helppo syventää esimerkiksi oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla.

Helppo lasagnette

Jos pidät lasagnesta, maistuu sinulle myös lasagnette: kun perinteinen lasagnevuoka valmistetaan kokoamalla lasagne kerroksittain, lasagnettevuoka täytetään tomaattikastikkeella ja lasagnelevyjä kapeammalla pastalajilla kuten Tagliatellella tai Pappardellella. Lasagnetten valmistuksessa voi kuitenkin käyttää myös rikottuja lasagnelevyjä. Mitä taas tulee juustokastikkeeseen, lasagnetteen sitä ei tavallisesti tehdä, vaan lasagnettevuoan voi päällystää esimeriksi purkillisella kermaa ja juustoraastetta.

Lasagnettea voisi kuvailla perinteisen lasagnereseptin arkiversioksi, sillä lasagnette on nopeampi tehdä kuin lasagne. Sen sijaan, että ainekset ladottaisiin kerroksittain kuten lasagnessa, lasagnettessa ne vain sekoitetaan keskenään. Tämä tekee lasagnettesta perinteistä lasagnea kevytrakenteisemman ja se kypsyy hieman nopeammin, kuin kokonaisista lasagnelevyistä koottu lasagne. Paistoaika lasagnettelle vaihtelee paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Lisukkeeksi lasagnettelle sopii hyvin esimerkiksi raikas salaatti.

Moderni lasagne tortillaletuista

Lasagne on vanha ruokalaji ja lasagnelevyt yksi vanhimmista pastatyypeistä. Mutta jos pasta kyllästyttää, voi lasagnelevyt korvata tortillaletuilla ja näin valmistaa moderni meksikolaisvivahteinen lasagne! Ohje Herra Snellmanin Tortillalasagneen löytyy täältä. 

tortilla lasagne

Lasagnelle on hyvä valita tarpeeksi iso vuoka, eikä täyttää sitä aivan reunoja myöten niin pysyy uunikin siistinä. Lasagne nimittäin kiehuu helposti yli kypsennyksen aikana. Anna kiehuvan kuuman lasagnen vetäytyä hetki kypsennyksen jälkeen niin sen rakenne pysyy leikatessa paremmin koossa.

Lasagne ilman jauhelihaa

Vaikka jauhelihakastike on yksi klassisen lasagnen peruselementeistä, perinteinen lasagneresepti toimii hyvin myös muusta lihasta valmistettuna! Lasagne kebabista valmistuu keittämällä ensin kokoon tomaattikastike hyppysellisellä chiliä ja sekoittamalla sitten mukaan kebablastuja. Samalla tavalla voi lasagnessa hyödyntää myös makkaraa. Esimerkiksi Snellmanin All Natural Chipotle & Chorizo tai Salsiccia & Merguez sopivat hyvin lasagnessa käytettävään tomaattikastikkeeseen!

Jos olet innokas kokki ja tykkäät kikkailla keittiössä, voit kokeilla valmistaa myös lasagnessa käytettävät lasagnelevyt itse! Tuorepastalevyt imevät paremmin kastikkeiden makuja ja ne kypsyvät nopeammin. Jos taas haluat säästää aikaa lasagnen kypsennyksessä, tee kastikkeet valmiiksi jo edellisenä päivänä. Voit myös koota lasagnen valmiiksi vuokaan odottamaan ja vain kypsentää sen ennen tarjoilua. Lasagne maistuu pakastettunakin eli kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa annoksia kiireisten päivien varalle.

Lasagne kasviksilla

Kasviksilla voi tuoda lasagneen helposti lisää makua. Lasagnelevyjen lisäksi kerrosten väliin voi laittaa esimerkiksi tomaattiviipaleita tai korvata lasagnelevyt vaikka kokonaan kesäkurpitsa- tai munakoisosuikaleilla. Jauhelihakastiketta voi tuunata esimerkiksi porkkanalla, palsternakalla tai muilla juureksilla. Lihan lisäksi tomaattikastikkeeseen sopii hyvin mm. paprika, pavut, artisokka ja sienet. Juustokastikkeeseen lisämakua ja kasvivoimaa tuo tuore pinaatti ja yrtit kuten basilika, oregano tai timjami.

Muita reseptejä