Siirry sisältöön
Lasagne

Lasagne

Kunnon sika-nauta jauheliha 23 % 700 g

8

30min työaika | 1t 30min kokonaisaika

Keskitaso

Lasagne ei varmasti juuri esittelyjä kaipaa. Paras lasagne valmistuu tietenkin omassa uunissa, eikä se lopulta ole niin vaivalloista kuin kuvitellaan. Herra Snellmanin paras lasagneresepti on tehty perinteisellä tavalla kotimaisesta, pakastamattomasta Kunnon jauhelihasta. Tämä helppo lasagne ja sen ohje koostuu kolmesta osasta: jauheliha- ja juustokastikkeista sekä kokoamisesta. Jos kotoasi löytyy useampi lasagnevuoka, voit myös hyvin tehdä kerralla monta annosta. Näin lasagne riittää isommallekin seureelle.

Ainekset

Lasagnen kokoamiseen
  • 9 kpl lasagnelevyä
  • 1 dl juustoraastetta päälle
  • 1 rkl öljyä
Juustokastike
  • 40 g voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 8 dl maitoa
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 4 dl juustoraastetta
Jauhelihakastike
  • 1 kpl Snellman Kunnon sika-nauta jauheliha 23 % 700 g
  • 2 kpl sipulia
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 kpl tölkki tomaattimurskaa (á 400 g)
  • 1 kpl tölkki tomaattipyreetä (40g)
  • 1 kpl lihaliemikuutiota
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 2 tl oreganoa
  • 1 tl sokeria
  • 0.5 tl suolaa

Ohje

Valmista ensin jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit.

Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sipulit. Jatka paistamista, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
Lisää tomaattipyre ja tomaattimurska. Murenna joukkoon lihaliemikuutio ja mausta sokerilla, suolalla, oreganolla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia.

Valmista juustokastike. Sulata rasva kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen kiehahtaa hetki, mutta älä ruskista. Lisää huoneenlämpöinen maito koko ajan sekoittaen. Kuumenna ja sekoita, kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Varo ettei maito pala pohjaan!
Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Lisää juustoraaste vähitellen. Sekoita tasaiseksi.

Kokoa lasagne. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Levitä kerros juustokastiketta lasagnevuoan pohjalle.Laita sen päälle lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Toista sama. Levitä viimeisten levyjen päälle juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista lasagnea 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkkejä

Muistathan laittaa runsaasti juustoa, mutta pidä mielessä lasagnen paistoaika, ettei kaunis kuorrutus pääse palamaan.

Lasagne saa uusi makuvivahteita, kun lisäät siihen esimerkiksi herkkusieniä tai porkkanaraastetta. Voit valmistaa kasvislasagnen helposti korvaamalla jauhelihakastikkeen tomaattikastikkeella ja erilaisilla vihanneksilla.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 320 g
Energia 760 kJ / 182 kcal 2431 kJ / 584 kcal
Rasva 11.8 g 37.7 g
- josta tyydyttynyttä 5.8 g 18.5 g
Hiilihydraatit 8.6 g 27.6 g
- josta sokereita 3.4 g 10.8 g
Proteiini 10 g 31 g
Ravintokuitu 0.8 g 2.6 g
Suola 0.6 g 1.8 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

Arkiruoka Italialainen ruoka Pastaruoat

Kokkaa resepti vaiheittain

Katso koko reseptivideo

LASAGNE x 5 – OHJEITA, JOILLA ONNISTUT VARMASTI!

Italialainen lasagne on vuosien saatossa valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet ympäri maailman. Varmasti myös moni suomalainen muistelee lämmöllä äidin tai isän kotitekoista lasagnevuokaa. Perinteinen lasagneresepti voi ensi alkuun tuntua monimutkaiselta, mutta kun vain seuraa ohjeita ja hoitaa järjestelmällisesti kaikki työvaiheet, ei voi epäonnistua. Lopputulos palkitsee varmasti myös valmistukseen käytetyn ajan ja odottelun. Jos klassinen lasagne tuntuu liian tutulta, Herra Snellmanin sivuilta löytyy lasagneohjeita myös pienellä särmällä!

Keskiaikainen lasagne

Lasagne juontaa juurensa kauas historiaan. Alkujaan Napolin alueella kehittynyt perinteinen lasagneohje arvioidaan syntyneen jo Keskiajalla ja varhaisimmat viitteet kirjoitetusta lasagnereseptistä ovat 1300-luvun alkupuolelta. Keskiaikainen versio lasagnesta oli kuitenkin vielä kaukana lasagnen nykyisestä muodosta: ensimmäiset lasagnet sisälsivät yleensä vain ohuina levyinä keitettyä pastaa, jonka päälle ripoteltiin mausteita ja raastettua parmesania. Joissain tapauksissa pastan sekaan saatettiin sekoittaa myös saksanpähkinöitä ja broilerin rasvaa.

Herra Snellmanin klassinen lasagne

Klassinen lasagne on mehevä uuniruoka, jonka herkullisuus perustuu huolellisesti kerroksittain ladottuihin, makua täynnä oleviin aineksiin: kun tomaattinen jauhelihakastike kohtaa lasagnelevyjen välissä paksun juustokastikkeen, ei lopputulos voi olla muuta kuin herkullistakin herkullisempi lasagne. Juustokastike valmistuu yksinkertaisimmillaan maidosta ja Emmental-juustosta, mutta juustokastike saa nopeasti uutta puhtia, kun vaihtelee sen valmistamiseen käytettäviä juustolaatuja. Emmentalin lisäksi muita hyviä vaihtoehtoja juustokastikkeeseen ovat esimerkiksi gouda, ricotta, mascarpone, vuohenjuusto, sinihomejuusto sekä erilaiset sulatejuustot. Väriä juustokastikkeeseen taas saa lisäämällä mukaan pestoa. Tomaattikastikkeen makua puolestaan on helppo syventää esimerkiksi oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla.

Klassinen lasagne lasivuoassa

lasagnette

Jos pidät lasagnesta, maistuu sinulle myös lasagnette: kun perinteinen lasagnevuoka valmistetaan kokoamalla lasagne kerroksittain, lasagnettevuoka täytetään tomaattikastikkeella ja lasagnelevyjä kapeammalla pastalajilla kuten Tagliatellella tai Pappardellella. Lasagnetten valmistuksessa voi kuitenkin käyttää myös rikottuja lasagnelevyjä. Mitä taas tulee juustokastikkeeseen, lasagnetteen sitä ei tavallisesti tehdä, vaan lasagnettevuoan voi päällystää esimeriksi purkillisella kermaa ja juustoraastetta.

Lasagnen pikaversio eli lasagnette

Lasagnettea voisi kuvailla perinteisen lasagnereseptin arkiversioksi, sillä lasagnette on nopeampi tehdä kuin lasagne. Sen sijaan, että ainekset ladottaisiin kerroksittain kuten lasagnessa, lasagnettessa ne vain sekoitetaan keskenään. Tämä tekee lasagnettesta perinteistä lasagnea kevytrakenteisemman ja se kypsyy hieman nopeammin, kuin kokonaisista lasagnelevyistä koottu lasagne. Paistoaika lasagnettelle vaihtelee paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Lisukkeeksi lasagnettelle sopii hyvin esimerkiksi raikas salaatti.

Moderni lasagne tortillaletuista

Lasagne on vanha ruokalaji ja lasagnelevyt yksi vanhimmista pastatyypeistä. Mutta jos pasta kyllästyttää, voi lasagnelevyt korvata tortillaletuilla ja näin valmistaa moderni meksikolaisvivahteinen lasagne! Ohje Herra Snellmanin Tortillalasagneen löytyy täältä

Lasagne tortillaletuista

Lasagnelle on hyvä valita tarpeeksi iso vuoka, eikä täyttää sitä aivan reunoja myöten niin pysyy uunikin siistinä. Lasagne nimittäin kiehuu helposti yli kypsennyksen aikana. Anna kiehuvan kuuman lasagnen vetäytyä hetki kypsennyksen jälkeen niin sen rakenne pysyy leikatessa paremmin koossa.

Lasagne ilman jauhelihaa

Vaikka jauhelihakastike on yksi klassisen lasagnen peruselementeistä, perinteinen lasagneresepti toimii hyvin myös muusta lihasta valmistettuna! Lasagne kebabista valmistuu keittämällä ensin kokoon tomaattikastike hyppysellisellä chiliä ja sekoittamalla sitten mukaan kebablastuja. Samalla tavalla voi lasagnessa hyödyntää myös makkaraa, esimerkiksi Snellmanin All Natural Chorizo tai Roasted garlic sopivat hyvin lasagnessa käytettävään tomaattikastikkeeseen!

Lasagne makkarasiivuilla

Jos olet innokas kokki ja tykkäät kikkailla keittiössä, voit kokeilla valmistaa myös lasagnessa käytettävät lasagnelevyt itse! Tuorepastalevyt imevät paremmin kastikkeiden makuja ja ne kypsyvät nopeammin. Jos taas haluat säästää aikaa lasagnen kypsennyksessä, tee kastikkeet valmiiksi jo edellisenä päivänä. Voit myös koota lasagnen valmiiksi vuokaan odottamaan ja vain kypsentää sen ennen tarjoilua. Lasagne maistuu pakastettunakin eli kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa annoksia kiireisten päivien varalle.

Värikäs lasagne yrteillä ja pepperonisiivuilla viimeisteltynä

Lasagne kasviksilla

Kasviksilla voi tuoda lasagneen helposti lisää makua. Lasagnelevyjen lisäksi kerrosten väliin voi laittaa esimerkiksi tomaattiviipaleita tai korvata lasagnelevyt vaikka kokonaan kesäkurpitsa- tai munakoisoviipaleilla, jolloin ruoka alkaa muistuttaa kovasti kreikkalaista moussakaa. Jauhelihakastiketta voi tuunata esimerkiksi porkkanalla, palsternakalla tai muilla juureksilla. Lihan lisäksi tomaattikastikkeeseen sopii hyvin mm. paprika, pavut, artisokka ja sienet. Juustokastikkeeseen lisämakua ja kasvivoimaa tuo tuore

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle