Moussaka

Moussaka Herra Snellmanin tapaan

Moussaka tunnetaan meillä ennen kaikkea kreikkalaisen keittiön klassikkona, vaikka itse asiassa saman nimisen ruokaan voi törmätä monessa muussakin Lähi-Idän ja Balkanin maassa. Siinä missä monen muun maan versio herkusta on kokonaan kasvispohjainen, kreikkalainen moussaka on useimmiten valkokastikkeella ja juustolla kuorrutettu jauhelihamoussaka. Näin valmistettuna moussaka muistuttaa itse asiassa aika paljon lasagnea, jossa pastalevyt on korvattu munakoisolla, kesäkurpitsalla ja perunalla.

Moussaka Herra Snellmanin tapaan tehdään tietysti Kunnon jauhelihasta, jonka valmistamme aina tuoreesta pakastamattomasta lihasta. Reseptin voi toki halutessaan tehdä myös aitoon kreikkalaiseen tapaan lampaanjauhelihasta.

5 90 min

Ainekset

  • 4 isoa keitettyä perunaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 munakoiso
Jauhelihakastike
  • Suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta ja yrttimaustetta maun mukaan
  • oliiviöljyä paistamiseen ja voiteluun
  • 2 dl lihalientä
  • 1 sipuli
  • 6 pientä tomaattia
  • 400 g Kunnon naudan jauhelihaa
Juustokastike
  • 1 rkl maissitärkkelystä laimennettuna kylmässä vedessä
  • 1.5 dl mozzarellaraastetta
  • 3 dl maitoa
  • parmesaanijuustoa kuorrutukseen

Moussaka — Ohje

  1. Pilko tomaatit ja poista niistä kannat. Kuori ja hienonna sipuli. Keitä perunat.
  2. Lämmitä paistinpannu miedolla lämmöllä ja paista sipuli pehmeäksi oliiviöljyssä (1 rkl). Lisää jauheliha ja paista.
  3. Mausta suolalla, pippurilla, valkosipulijauheella ja yrttimausteella. Sekoita joukkoon tomaatit ja paista vielä pari minuuttia.
  4. Lisää lihaliemi ja anna vetäytyä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Siirrä kastike sitten sivuun jäähtymään.
  5. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Aseta sivuun.
  6. Viipaloi munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja asettele leikkuulaudalle. Hiero hiukan merisuolaa munakoisoviipaleisiin ja anna maustua viisi minuuttia.
  7. Lämmitä paistinpannu kuumaksi. Huuhtele munakoiso, kuivaa ja paista molemmin puolin, kunnes viipaleet ovat pehmenneet hiukan. Paista kesäkurpitsaviipaleet samalla tavalla ja aseta sivuun.
  8. Voitele iso uunivuoka. Pilko keitetyt perunat ja aseta vuokaan. Aseta kesäkurpitsaviipaleet perunoiden päälle ja munakoisoviipaleet kesäkurpitsojen päälle.
  9. Painele kaikki kerrokset tiiviimmäksi kokonaisuudeksi. Levitä jauhelihakastike vuokaan.
Juustokastike
  1. Hauduta maito kattilassa sekoittaen. Mausta suolalla ja valkosipulilla. Lisää laimennettu maissitärkkelys. Lisää juusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut ja kastike on sileä.
  2. Kaada juustokastike jauhelihamoussakan päälle ja ripottele päälle riittävästi parmesaanijuustoa.
  3. Paista moussaka uunissa 200 asteessa 20 min tai kunnes sillä on kaunis väri. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Vinkki!

Tämä moussaka ohje soveltuu toki tehtäväksi myös pelkästään kesäkurpitsasta tai munakoisosta.

Tutustu myös lenkki-munakoisovuokaan,  täytettyihin kreikkalaisiin munakoisoihin sekä muihin kreikkalaisen keittiön resepteihin!

Kunnon jauheliha

Rakastettu koska ei pakastettu

Snellmanin Kunnon jauheliha on aina tuoretta, pakastamatonta, 100-prosenttisesti suomalaista lihaa perhetiloilta.

On jauhelihaa.
Ja sitten on tätä Kunnon jauhelihaa.

Arvioi

Jaa

Kommentit