Hoppa till innehållet
Moussaka

Moussaka

Malet kött av nöt 10 % 400 g

1h 30min

6

Medel

En härlig grekisk gratäng som mättar många! Vi har fyllt vår moussaka med sauterad aubergine, zucchini, kokt potatis och en mustig köttfärssås med färska tomater. Som avslutning toppar vi den med två sorters ostar; mozzarella och parmesan.

Ingredienser

Moussaka
  • 5 kokt potatis
  • 1 zucchini
  • 1 auberginer
Maletköttsås
Ostsås
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1.5 dl riven mozzarellaost
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 dl parmesan ost

Instruktioner

  1. Klyfta tomaterna och skär bort fästena, skala och finhacka löken
  2. Värm en stekpanna till medelvärme. Fräs löken mjuk i 1 msk olivolja
  3. Tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med löken
  4. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda
  5. Rör ner tomaterna i färsen. Låt fräsa i några minuter
  6. Tillsätt buljong och låt alltsammans småputtra i 10 minuter på svag värme
  7. Låt såsen svalna och ställ den åt sidan
  8. Skär zucchini i tunna skivor på längden och ställ åt sidan
  9. Skär äggplantan i tunna skivor på längden och rada ut dem på en skärbräda
  10. Massera in lite havssalt i aubergineskivorna och låt dem dra i 5 minuter
  11. Värm en grillpanna eller stekpanna till hög värme. Skölj aubergineskivorna i vatten, skaka av dem och stek dem hastigt på båda sidor, tills de mjuknat en aning och fått lite färg. Ställ åt sidan
  12. Stek zucchiniskivorna hastigt på båda sidor. Ställ åt sidan
  13. Ta fram en stor ugnsform och smörj insidan med olivolja
  14. Skär potatisen i skivor och bred ut skivorna i bottnen av formen
  15. Bred ut zucchiniskivorna över potatisen i formen
  16. Bred ut aubergineskivorna över zucchinin i formen
  17. Se till att pressa ner alla lager ordentligt, tryck till med händerna
  18. Bred ut köttfärssåsen över lagret med zucchini
Ostsås

Sjud upp mjölk i en kastrull under noggrann vispning. Krydda med salt och vitpeppar. Red av mjölksåsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Rör till sist ner osten och rör om tills osten smält och du fått en slät sås
1. Häll ostsåsen över köttfärsen i formen. Strö över rikligt med fint riven parmesanost
1. Grädda moussakan i 200 C, ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
1. Låt svalna något innan servering.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 380 g
Energi 377 kJ / 90 kcal 1434 kJ / 343 kcal
Fett 4.7 g 17.9 g
- varav mättat fett 2.1 g 8.2 g
Kolhydrat 5.1 g 19.3 g
- varav sockerarter 2.8 g 10.7 g
Protein 6 g 24 g
Fiber 1.2 g 4.4 g
Salt 0.4 g 1.3 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

En härlig grekisk gratäng som mättar många! Vi har fyllt vår moussaka med sauterad aubergine, zucchini, kokt potatis och en mustig köttfärssås med färska tomater. Som avslutning toppar vi den med två sorters ostar; mozzarella och parmesan.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan