Hoppa till innehållet
Moussaka

Moussaka

Malet kött av nöt 10 % 400 g

6

1h 30min total tid

Medel

En härlig grekisk gratäng som mättar många! Vi har fyllt vår moussaka med sauterad aubergine, zucchini, kokt potatis och en mustig köttfärssås med färska tomater. Som avslutning toppar vi den med två sorters ostar; mozzarella och parmesan.

Ingredienser

Moussaka
  • 5 kokt potatis
  • 1 zucchini
  • 1 auberginer
Maletköttsås
Ostsås
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1.5 dl riven mozzarellaost
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 dl parmesan ost

Instruktioner

Klyfta tomaterna och skär bort fästena, skala och finhacka löken
Värm en stekpanna till medelvärme. Fräs löken mjuk i 1 msk olivolja
Tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med löken
Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda
Rör ner tomaterna i färsen. Låt fräsa i några minuter
Tillsätt buljong och låt alltsammans småputtra i 10 minuter på svag värme
Låt såsen svalna och ställ den åt sidan
Skär zucchini i tunna skivor på längden och ställ åt sidan
Skär äggplantan i tunna skivor på längden och rada ut dem på en skärbräda
Massera in lite havssalt i aubergineskivorna och låt dem dra i 5 minuter
Värm en grillpanna eller stekpanna till hög värme. Skölj aubergineskivorna i vatten, skaka av dem och stek dem hastigt på båda sidor, tills de mjuknat en aning och fått lite färg. Ställ åt sidan
Stek zucchiniskivorna hastigt på båda sidor. Ställ åt sidan
Ta fram en stor ugnsform och smörj insidan med olivolja
Skär potatisen i skivor och bred ut skivorna i bottnen av formen
Bred ut zucchiniskivorna över potatisen i formen
Bred ut aubergineskivorna över zucchinin i formen
Se till att pressa ner alla lager ordentligt, tryck till med händerna
Bred ut köttfärssåsen över lagret med zucchini

Ostsås

Sjud upp mjölk i en kastrull under noggrann vispning. Krydda med salt och vitpeppar. Red av mjölksåsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Rör till sist ner osten och rör om tills osten smält och du fått en slät sås
Häll ostsåsen över köttfärsen i formen. Strö över rikligt med fint riven parmesanost
Grädda moussakan i 200 C, ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 380 g
Energi 377 kJ / 90 kcal 1434 kJ / 343 kcal
Fett 4.7 g 17.9 g
- varav mättat fett 2.1 g 8.2 g
Kolhydrat 5.1 g 19.3 g
- varav sockerarter 2.8 g 10.7 g
Protein 6 g 24 g
Fiber 1.2 g 4.4 g
Salt 0.4 g 1.3 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Grekiska rätter Lådmat Middag Vardagsmat

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan