Moussaka

Betygsatt 0 av 5
Moussaka 1

En härlig grekisk gratäng som mättar många! Vi har fyllt vår moussaka med sauterad aubergine, zucchini, kokt potatis och en mustig köttfärssås med färska tomater. Som avslutning toppar vi den med två sorters ostar; mozzarella och parmesan.

5

Ingredienser

  • 4 stora kokta potatisar
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
Köttfärssås
  • salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda efter smak
  • olivolja, till stekning och formen
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 gul lök
  • 6 små tomater
  • 400 g Stekmaletkött
Ostås
  • 1 msk majsstärkelse utrörd i kallt vatten
  • 1.5 dl riven mozzarellaost
  • 3 dl mjölk
  • parmesan, till topping

Gör så här

  1. Klyfta tomaterna och skär bort fästena, skala och finhacka löken
  2. Värm en stekpanna till medelvärme. Fräs löken mjuk i 1 msk olivolja
  3. Tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med löken
  4. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda
  5. Rör ner tomaterna i färsen. Låt fräsa i några minuter
  6. Tillsätt buljong och låt alltsammans småputtra i 10 minuter på svag värme
  7. Låt såsen svalna och ställ den åt sidan
  8. Skär zucchini i tunna skivor på längden och ställ åt sidan
  9. Skär äggplantan i tunna skivor på längden och rada ut dem på en skärbräda
  10. Massera in lite havssalt i aubergineskivorna och låt dem dra i 5 minuter
  11. Värm en grillpanna eller stekpanna till hög värme. Skölj aubergineskivorna i vatten, skaka av dem och stek dem hastigt på båda sidor, tills de mjuknat en aning och fått lite färg. Ställ åt sidan
  12. Stek zucchiniskivorna hastigt på båda sidor. Ställ åt sidan
  13. Ta fram en stor ugnsform och smörj insidan med olivolja
  14. Skär potatisen i skivor och bred ut skivorna i bottnen av formen
  15. Bred ut zucchiniskivorna över potatisen i formen
  16. Bred ut aubergineskivorna över zucchinin i formen
  17. Se till att pressa ner alla lager ordentligt, tryck till med händerna
  18. Bred ut köttfärssåsen över lagret med zucchini
  19. Gör oståsen: Sjud upp mjölk i en kastrull under noggrann vispning. Krydda med salt och vitpeppar. Red av mjölksåsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Rör till sist ner osten och rör om tills osten smält och du fått en slät sås
  20. Häll ostsåsen över köttfärsen i formen. Strö över rikligt med fint riven parmesanost
  21. Grädda moussakan i 200 C, ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
  22. Låt svalna något innan servering.
Malet kött

”Vi funderade på vilken typ av malet kött man själv vill laga mat av och fick då idén om Riktigt malet kött. Det görs av färskt kött som inte varit fryst vid något tillfälle. Det bästa med Riktigt malet kött är det färska köttets fräscha smak och doft.”

Kim, Produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer

Fler recept