Moussaka
En härlig grekisk gratäng som mättar många! Vi har fyllt vår moussaka med sauterad aubergine, zucchini, kokt potatis och en mustig köttfärssås med färska tomater. Som avslutning toppar vi den med två sorters ostar; mozzarella och parmesan.
5
Ingredienser
-
- 4 stora kokta potatisar
- 1 zucchini
- 1 aubergine
- Köttfärssås
-
- salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda efter smak
- olivolja, till stekning och formen
- 2 dl köttbuljong
- 1 gul lök
- 6 små tomater
- 400 g Stekmaletkött
- Ostås
-
- 1 msk majsstärkelse utrörd i kallt vatten
- 1.5 dl riven mozzarellaost
- 3 dl mjölk
- parmesan, till topping
Moussaka — Gör så här
-
- Klyfta tomaterna och skär bort fästena, skala och finhacka löken
- Värm en stekpanna till medelvärme. Fräs löken mjuk i 1 msk olivolja
- Tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med löken
- Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda
- Rör ner tomaterna i färsen. Låt fräsa i några minuter
- Tillsätt buljong och låt alltsammans småputtra i 10 minuter på svag värme
- Låt såsen svalna och ställ den åt sidan
- Skär zucchini i tunna skivor på längden och ställ åt sidan
- Skär äggplantan i tunna skivor på längden och rada ut dem på en skärbräda
- Massera in lite havssalt i aubergineskivorna och låt dem dra i 5 minuter
- Värm en grillpanna eller stekpanna till hög värme. Skölj aubergineskivorna i vatten, skaka av dem och stek dem hastigt på båda sidor, tills de mjuknat en aning och fått lite färg. Ställ åt sidan
- Stek zucchiniskivorna hastigt på båda sidor. Ställ åt sidan
- Ta fram en stor ugnsform och smörj insidan med olivolja
- Skär potatisen i skivor och bred ut skivorna i bottnen av formen
- Bred ut zucchiniskivorna över potatisen i formen
- Bred ut aubergineskivorna över zucchinin i formen
- Se till att pressa ner alla lager ordentligt, tryck till med händerna
- Bred ut köttfärssåsen över lagret med zucchini
- Gör oståsen: Sjud upp mjölk i en kastrull under noggrann vispning. Krydda med salt och vitpeppar. Red av mjölksåsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Rör till sist ner osten och rör om tills osten smält och du fått en slät sås
- Häll ostsåsen över köttfärsen i formen. Strö över rikligt med fint riven parmesanost
- Grädda moussakan i 200 C, ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
- Låt svalna något innan servering.
Du myser
när vi inte fryser
Snellmans Riktigt malet kött är aldrig fruset, alltid färskt och 100-procent inhemskt kött från våra famijegårdar.
Det finns malet kött.
Och sen finns det Riktigt malet kött.