
Moussaka
1h 30min
6
Medel
Ingredienser
Moussaka
- 5 kokt potatis
- 1 zucchini
- 1 auberginer
Maletköttsås
- 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 400 g
- 6 tomat
- 1 lök
- 2 dl köttbuljong
- 1 msk olivolja
- 0.5 tsk vitlökspulver
- 0.5 tsk örtkryddblandning
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
Ostsås
- 1 msk majsstärkelse
- 1.5 dl riven mozzarellaost
- 3 dl mjölk
- 0.5 dl parmesan ost
Instruktioner
- Klyfta tomaterna och skär bort fästena, skala och finhacka löken
- Värm en stekpanna till medelvärme. Fräs löken mjuk i 1 msk olivolja
- Tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med löken
- Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och örtkrydda
- Rör ner tomaterna i färsen. Låt fräsa i några minuter
- Tillsätt buljong och låt alltsammans småputtra i 10 minuter på svag värme
- Låt såsen svalna och ställ den åt sidan
- Skär zucchini i tunna skivor på längden och ställ åt sidan
- Skär äggplantan i tunna skivor på längden och rada ut dem på en skärbräda
- Massera in lite havssalt i aubergineskivorna och låt dem dra i 5 minuter
- Värm en grillpanna eller stekpanna till hög värme. Skölj aubergineskivorna i vatten, skaka av dem och stek dem hastigt på båda sidor, tills de mjuknat en aning och fått lite färg. Ställ åt sidan
- Stek zucchiniskivorna hastigt på båda sidor. Ställ åt sidan
- Ta fram en stor ugnsform och smörj insidan med olivolja
- Skär potatisen i skivor och bred ut skivorna i bottnen av formen
- Bred ut zucchiniskivorna över potatisen i formen
- Bred ut aubergineskivorna över zucchinin i formen
- Se till att pressa ner alla lager ordentligt, tryck till med händerna
- Bred ut köttfärssåsen över lagret med zucchini
Ostsås
Sjud upp mjölk i en kastrull under noggrann vispning. Krydda med salt och vitpeppar. Red av mjölksåsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Rör till sist ner osten och rör om tills osten smält och du fått en slät sås
1. Häll ostsåsen över köttfärsen i formen. Strö över rikligt med fint riven parmesanost
1. Grädda moussakan i 200 C, ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
1. Låt svalna något innan servering.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 380 g | |
---|---|---|
Energi | 377 kJ / 90 kcal | 1434 kJ / 343 kcal |
Fett | 4.7 g | 17.9 g |
- varav mättat fett | 2.1 g | 8.2 g |
Kolhydrat | 5.1 g | 19.3 g |
- varav sockerarter | 2.8 g | 10.7 g |
Protein | 6 g | 24 g |
Fiber | 1.2 g | 4.4 g |
Salt | 0.4 g | 1.3 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.