Makaronilaatikko

Makaronilaatikko

Perinteinen liha-makaronilaatikko on helppo valmistaa, ja kerralla voi uunissa tehdä jopa monta vuoallista makaronilaatikkoa ja pakastaa sitten osan. Jauhelihaksi sopii Kunnon naudan jauhelihan (10 %) liskäsi myös naudan paistijauheliha, tai vaikka perinteinen sika-nauta.

Herra Snellmanin makaronilaatikko-ohje, ole hyvä!

6 75 min

Ainekset

 • 6 dl tummaa makaronia
 • 400 g Kunnon naudan jauheliha 10 %
 • 1 iso sipuli
 • 1.5 tl suolaa
 • 0.5 tl mustapippuria
Munamaito
 • 7 dl maitoa tai lihalientä
 • 3 kananmunaa

Makaronilaatikko — Ohje

 1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
 2. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla, esim. paprikajauheella tai grillimausteella.
 3. Kaada kypsät makaronit ja jauheliha vuokaan ja sekoita.
 4. Sekoita maito ja kananmunat ja kaada vuokaan.
 5. Paista makaronilaatikkoa 200 asteessa noin tunti.

Vinkki!

Voit myös valmistaa makaronilaatikon ilman keittämistä, lisää nesteen määrää silloin noin 4 dl lisää. Sekoita välillä.

Makaronilaatikko ilman maitoa

Jos haluat valmistaa makaronilaatikon ilman maitoa, korvaa reseptin maito lihaliemellä.

Makaronilaatikon tuunausvinkkejä

Makaronilaatikkoa on helppo muunnella esim. korvaamalla osa nesteestä tomaattimurskalla tai lisäämällä joukkoon kasviksia.

 • Jos kotoasi löytyy useita pieniä uunivuokia, kokeile tehdä jokaiselle ruokailijalle oma pieni annosvuoallinen laatikkoa.
 • Kokeile maustaa makaronilaatikkoa esim. valkosipulilla.
 • Lisää pinnalle juustoraastetta.

Makaronilaatikko vaihe vaiheelta – Katso resepti videolta!

Tämä makaronilaatikkoresepti löytyy myös YouTube-kanavaltamme.

Mikäli makaronilaatikko maistui, kokeile ensi kerralla valmistaa vaikkapa kaalilaatikko Herra Snellmanin ohjeella.

Kunnon jauheliha

Rakastettu koska ei pakastettu

Snellmanin Kunnon jauheliha on aina tuoretta, pakastamatonta, 100-prosenttisesti suomalaista lihaa perhetiloilta.

On jauhelihaa.
Ja sitten on tätä Kunnon jauhelihaa.

Arvioi

Jaa

Kommentit

Muita reseptejä

Vinkit astetta parempaan makaronilaatikkoon

Lapsilta kysytään usein heidän lempiruokaansa. Vaikka nykypäivänä saattaa kuulla yllättävänkin kansainvälisiä vastauksia, yksi meille kaikille tuttu uuniruoka on pitänyt pintansa perheen pienempien – ja vähän isompienkin, kestosuosikkina. Kuten arvata saattaa, kyse on jauhelihamakaronilaatikosta! Vuoden 2016 kokatuimpien liharuokien listaltamme se löytyy sijalta kahdeksan. Perinteinen makaronilaatikko on herkullista arkiruokaa parhaimmillaan: yksinkertainen valmistaa, riittoisa ja maistuu koko perheelle.

Makaronilaatikko uunissa on helppo koko perheen ruoka

Perinteinen liha-makaronilaatikko on siitä helppo ruoka, että alkuvalmistelujen jälkeen se kypsyy uunissa itsekseen eikä keittiössä tarvitse vartoa peläten päivällisen palavan. Vuoan voi jättää uuniin vaikka ulkoilun ajaksi ja palata happihyppelyn jälkeen valmiin ruoan ääreen. Kaverikseen makaronilaatikko kaipaa vain ketsuppia, mutta myös tuoreet kirsikkatomaatit tai porkkanaraaste sopivat hyvin raikastamaan lempeänmakuista makaronilaatikkoa.

Makaronilaatikko on myös yksi niitä harvoja ruokia, jotka vain paranevat seuraavana päivänä lämmitettäessä. Voit huoletta siis tehdä kerralla isomman annoksen myös tulevia päiviä silmällä pitäen ja vaikka pakastaa loput. Niinä päivinä, kun on kiire, eikä ehdi ajatella ruoanlaittoa, on kätevää, että pakastimesta löytyy vaihtoehtoja. Makaronilaatikon lämmittäminen pannulla on nopeaa ja se tuo ruokaan oman lisämakunsa. Rouskuvien makaronien ystävät voivat paistaa makaronilaatikkoa kovemmalla lämmöllä ja maksimoida lautaselleen rapean viimeistelyn. Nopea vaihtoehto makaronilaatikon rapeasta pinnasta pitäville on myös uunipeltimakaronilaatikko.

Uunipeltimakaronilaatikko on kaikin puolin kuin tavallinen makaronilaatikko, mutta paistetaan vuoan sijaan pelillä. Tällä tavoin makaronilaatikkossa on niin sanotusti enemmän pintaa ja rapeutta riittää tarpeeksi kaikkien ruokailijoiden lautasille. Muista kuitenkin varata tarpeeksi juustoraastetta valmistaessasi uunipeltimakaronilaatikkoa!

Makaronilaatikko uunissa on sekä helppoa että maukasta.

Makaronilaatikko lihaliemeen vai munamaitoon, siinä pulma

Jos ruokavalio ei salli esim. maitotuotteiden käyttöä, uuniin kannattaa kokeilla laittaa maidoton makaronilaatikko. Makaronilaatikko lihaliemeen on hyvä vaihtoehto keittiöön kuin keittiöön, sillä se antaa makaronilaatikolle yllättävän paljon makua ja mehukkuutta – vaikka osa väittääkin, että makaronilaatikko munamaidolla on ainoa oikea makaronilaatikko. Kaikkea on kuitenkin hyvä kokeilla ja antaa mahdollisuus myös makaronilaatikolle ilman munamaitoa – tietysti oman ruokavalion rajoissa.

Makaronilaatikko keittämättä

Sekä lihaliemen että munamaidon määrää säätelemällä on mahdollista myös tehdä makaronilaatikko raaoista makaroneista ja säästää tiskiä. Tällöin lihalientä kannattaa varata litra noin 5-6 desilitraa keittämättömiä makaroneja kohti ja rikkoa maitoon ainakin vielä yksi kananmuna lisää. Makaronit keittyvät nopeasti uunissakin eli paistoajaksi riittää makaronilaatikolle perinteinen tunti, mutta tietysti sitä mehevämmän laatikon saat, mitä pidempään maltat pitää vuoan uunissa ja antaa makujen kehittyä.

Makaronilaatikosta on moneksi

Tutuista raaka-aineista huolimatta perinteinen makaronilaatikko on monipuolinen ruoka, johon saa helposti vaihtelua. Jauhelihan lisäksi vuokaan voi sujauttaa esim. paistettua Snellmanin Ylikypsää pekonia tai kasviksia kuten paprikaa, tomaattia tai parsakaalia. Myös aurinkokuivatut tomaatit tuovat perinteiseen makaronilaatikkoon maukasta suolaisuutta ja tuulahduksen Italiasta. Saapasmaan tunnelmaa voi tuoda makaronilaatikkoon myös lisäämällä kuivattua tai tuoretta basilikaa munamaidon mausteeksi. Potkua taas on helppo lisätä esim. chilin muodossa. Juuston ystävien kannattaa kokeilla pinnalle ripoteltavan juustoraasteen lisäksi myös sulate- tai tuorejuuston sujauttamista jauhelija-makaroniseokseen. Varsinkin maustetuilla tuorejuustoilla on helppo antaa makaronilaatikolle lisämakua ja herkullisen kermaista koostumusta.

Usein makaronilaatikosta kysyttyä

{”@context”:”https://schema.org”,”@graph”:{”@context”:”https://schema.org”,”@graph”:[{”@type”:”FAQPage”,”mainEntityOfPage”:{”@id”:”https://snellman.fi/fi/reseptit/makaronilaatikko/#webpage”},”name”:”Makaronilaatikko – Helppo ohje ja paljon tuunausvinkkej\u00e4! | Snellman”,”mainEntity”:[{”@type”:”Question”,”name”:”Kuinka kauan makaronilaatikko s\u00e4ilyy j\u00e4\u00e4kaapissa?”,”answerCount”:1,”acceptedAnswer”:{”@type”:”Answer”,”text”:”Riitt\u00e4v\u00e4n nopeasti j\u00e4\u00e4hdytettyn\u00e4 \u2014 korkeintaan pari tuntia huoneenl\u00e4mm\u00f6ss\u00e4 valmistamisen j\u00e4lkeen \u2014 makaronilaatikko s\u00e4ilyy j\u00e4\u00e4kaapissa sy\u00f6m\u00e4kelpoisena 2-3 vuorokautta.”}},{”@type”:”Question”,”name”:”Kuinka kauan makaronilaatikkoa paistetaan uunissa?”,”answerCount”:1,”acceptedAnswer”:{”@type”:”Answer”,”text”:”Makaronilaatikon paistoaika on noin tunti.”}},{”@type”:”Question”,”name”:”Miss\u00e4 asteessa makaronilaatikko paistetaan?”,”answerCount”:1,”acceptedAnswer”:{”@type”:”Answer”,”text”:”Paista makaronilaatikko 200 asteessa.”}},{”@type”:”Question”,”name”:”Mit\u00e4 jauhelihaa makaronilaatikkoon?”,”answerCount”:1,”acceptedAnswer”:{”@type”:”Answer”,”text”:”Jotta makaronilaatikko ei j\u00e4\u00e4 turhan valjuksi ja kuivakaksi, suosittelemme valmistamaan sen Kunnon sika-nauta jauhelihasta, jossa on riitt\u00e4v\u00e4sti rasvaa mehev\u00e4n ja maukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.”}}]}]}}

Kuinka kauan makaronilaatikko säilyy jääkaapissa?

Riittävän nopeasti jäähdytettynä — korkeintaan pari tuntia huoneenlämmössä valmistamisen jälkeen — makaronilaatikko säilyy jääkaapissa syömäkelpoisena 2-3 vuorokautta.

Kuinka kauan makaronilaatikkoa paistetaan uunissa?

Makaronilaatikon paistoaika on noin tunti.

Missä asteessa makaronilaatikko paistetaan?

Paista makaronilaatikko 200 asteessa.

Mitä jauhelihaa makaronilaatikkoon?

Jotta makaronilaatikko ei jää turhan valjuksi ja kuivakaksi, suosittelemme valmistamaan sen Kunnon sika-nauta jauhelihasta, jossa on riittävästi rasvaa mehevän ja maukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.