Makaronilaatikko

Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
Makaronilaatikko 1

Makaronilaatikko ei varmasti esittelyjä kaipaa, sen verran tuttu tämä herkullinen vuokaruoka monille on. Perinteinen liha-makaronilaatikko on helppo valmistaa. Sitä on myös helppo muunnella haluamillaan lisukkeilla: juustokuorrutuksella vai ilman – valitse sinä.

Kerralla voi uunissa tehdä jopa monta vuoallista makaronilaatikkoa ja pakastaa sitten osan. Opiskelija, lapsiperhe tai eläkeläinen – perinteinen makaronilaatikko maistuu monelle.

Herra Snellmanin resepti, ole hyvä!

6 75 min

Ainekset

  • 3 dl makaronia
  • 400 g Kunnon Sika-nauta jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 1.5 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
Munamaito
  • 5 dl maitoa tai lihalientä
  • 2 kananmunaa

Tee näin

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan
  2. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla kuten paprikajauheella tai grillimausteella
  3. Kaada kypsät makaronit ja jauheliha vuokaan ja sekoita
  4. Sekoita maito ja kananmunat ja kaada vuokaan
  5. Paista makaronilaatikkoa 200 asteessa noin 60 minuuttia.

Vinkki!

Voit myös laittaa makaronit keittämättä, lisää nesteen määrää silloin noin 4 dl lisää. Sekoita välillä.
Makaronilaatikosta saa laktoosittoman käyttämällä lihalientä.
Makaronilaatikkoa voi muunnella esim. korvaamalla osan nesteestä tomaattimurskalla tai lisäämällä joukkoon kasviksia.
Tee jokaiselle oma pieni annosvuoallinen makaronilaatikkoa.
Mausta makaronilaatikkoa esim. valkosipulilla.
Lisää pinnalle juustoraastetta.

Tämä makaronilaatikkoresepti löytyy myös YouTubesta. 

Kunnon jauheliha

”Mietittiin, että millaisesta jauhelihasta sitä itse tykkää laittaa ruokaa ja saatiin idea Kunnon jauhelihasta, joka tehdään pelkästään pakastamattomasta lihasta. Parasta tässä on se tuoreen lihan raikas maku ja tuoksu.”

Kim, tuotekehittäjä

Arvioi

Jaa

Kommentit

Vinkit astetta parempaan makaronilaatikkoon

Lapsilta kysytään usein heidän lempiruokaansa. Vaikka nykypäivänä saattaa kuulla yllättävänkin kansainvälisiä vastauksia, yksi meille kaikille tuttu uuniruoka on pitänyt pintansa perheen pienempien – ja vähän isompienkin, kestosuosikkina. Kuten arvata saattaa, kyse on jauhelihamakaronilaatikosta! Vuoden 2016 kokatuimpien liharuokien listaltamme se löytyy sijalta kahdeksan. Perinteinen makaronilaatikko on herkullista arkiruokaa parhaimmillaan: yksinkertainen valmistaa, riittoisa ja maistuu koko perheelle.

Makaronilaatikko uunissa on helppo koko perheen ruoka

Perinteinen liha-makaronilaatikko on siitä helppo ruoka, että alkuvalmistelujen jälkeen se kypsyy uunissa itsekseen eikä keittiössä tarvitse vartoa peläten päivällisen palavan. Vuoan voi jättää uuniin vaikka ulkoilun ajaksi ja palata happihyppelyn jälkeen valmiin ruoan ääreen. Kaverikseen makaronilaatikko kaipaa vain ketsuppia, mutta myös tuoreet kirsikkatomaatit tai porkkanaraaste sopivat hyvin raikastamaan lempeänmakuista makaronilaatikkoa.

Makaronilaatikko on myös yksi niitä harvoja ruokia, jotka vain paranevat seuraavana päivänä lämmitettäessä. Voit huoletta siis tehdä kerralla isomman annoksen myös tulevia päiviä silmällä pitäen ja vaikka pakastaa loput. Niinä päivinä, kun on kiire, eikä ehdi ajatella ruoanlaittoa, on kätevää, että pakastimesta löytyy vaihtoehtoja. Makaronilaatikon lämmittäminen pannulla on nopeaa ja se tuo ruokaan oman lisämakunsa. Rouskuvien makaronien ystävät voivat paistaa makaronilaatikkoa kovemmalla lämmöllä ja maksimoida lautaselleen rapean viimeistelyn. Nopea vaihtoehto makaronilaatikon rapeasta pinnasta pitäville on myös uunipeltimakaronilaatikko.

Uunipeltimakaronilaatikko on kaikin puolin kuin tavallinen makaronilaatikko, mutta paistetaan vuoan sijaan pelillä. Tällä tavoin makaronilaatikkossa on niin sanotusti enemmän pintaa ja rapeutta riittää tarpeeksi kaikkien ruokailijoiden lautasille. Muista kuitenkin varata tarpeeksi juustoraastetta valmistaessasi uunipeltimakaronilaatikkoa!

makaronilaatikko

Makaronilaatikko lihaliemeen vai munamaitoon, siinä pulma

Jos ruokavalio ei salli esim. maitotuotteiden käyttöä, uuniin kannattaa kokeilla laittaa maidoton makaronilaatikko. Makaronilaatikko lihaliemeen on hyvä vaihtoehto keittiöön kuin keittiöön, sillä se antaa makaronilaatikolle yllättävän paljon makua ja mehukkuutta – vaikka osa väittääkin, että makaronilaatikko munamaidolla on ainoa oikea makaronilaatikko. Kaikkea on kuitenkin hyvä kokeilla ja antaa mahdollisuus molemmille makaronilaatikon perinteisille valmistustavoille – tietysti oman ruokavalion rajoissa.

Sekä lhaliemen että munamaidon määrää säätelemällä on mahdollista tehdä makaronilaatikko myös keittämättömistä makaroneista ja säästää tiskiä. Tällöin lihalientä kannattaa varata litra noin 5-6 desilitraa keittämättömiä makaroneja kohti ja rikkoa maitoon ainakin vielä yksi kananmuna lisää. Makaronit keittyvät nopeasti eli paistoajaksi riittää makaronilaatikolle perinteinen tunti, mutta tietysti sitä mehevämmän laatikon saat, mitä pidempään maltat pitää vuoan uunissa ja antaa makujen kehittyä.

Makaronilaatikosta on moneksi

Tutuista raaka-aineista huolimatta perinteinen makaronilaatikko on monipuolinen ruoka, johon saa helposti vaihtelua. Jauhelihan lisäksi vuokaan voi sujauttaa esim. paistettua Snellmanin Ylikypsää pekonia tai kasviksia kuten paprikaa, tomaattia tai parsakaalia. Myös aurinkokuivatut tomaatit tuovat perinteiseen makaronilaatikkoon maukasta suolaisuutta ja tuulahduksen Italiasta. Saapasmaan tunnelmaa voi tuoda makaronilaatikkoon myös lisäämällä kuivattua tai tuoretta basilikaa munamaidon mausteeksi. Potkua taas on helppo lisätä esim. chilin muodossa. Juusto ystävien kannattaa kokeilla pinnalle ripoteltavan juustoraasteen lisäksi myös sulate- tai tuorejuuston sujauttamista jauhelija-makaroniseokseen. Varsinkin maustetuilla tuorejuustoilla on helppo antaa makaronilaatikolle lisämakua ja herkullisen kermaista koostumusta.

Muita reseptejä