Siirry sisältöön
Jauhelihakastike

Jauhelihakastike

Kunnon naudan paistijauheliha 7 % 400 g

4

20min työaika | 20min kokonaisaika

Helppo

Jauhelihakastike ja perunat on helppoa, perinteistä ja ennen kaikkea herkullista arkiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen jauhelihakastike koostuu voista, vehnäjauhoista, vedestä, sipulista, mausteista ja tietenkin Kunnon paistijauhelihasta, jonka valmistamme aina tuoreesta pakastamattomasta lihasta. Jauhelihakastike on parhaimmillaan keittetyjen perunoiden kanssa, mutta on myös hyvä vaihtoehtoinen jauhelihakastike pastalle. Jauhelihakastike on arjen klassikko ja sitä on helppo piristää ja muunnella. Tämä jauhelihakastikeresepti on maustettu soijakastikkeella ja grillimausteella, mutta kokeile vaikkapa chiliä tai valkosipulia! Myös kerma on hyvä lisä jauhelihakastikkeeseen. Tässä ohje Herra Snellmanin jauhelihakastikkeelle, ole hyvä!

Ainekset

Jauhelihakastike

Ohje

Kuori ja hienonna sipuli.

Ruskista jauheliha tilkassa öljyä. Lisää hienonnettu sipuli ja jatka paistamista, kunnes se on pehmentynyt. Mausta suolalla. Siirrä jauheliha-sipuliseos lautaselle odottamaan.

Sulata voi pannulla ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhon ruskistua välillä sekoittaen.

Lisää pannulle vettä koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen ja lisää jauheliha-sipuliseos.

Mausta kastike soijalla, mustapippurilla ja grillimausteella. Anna hautua muutama minuutti.

Tarjoa jauhelihakastike keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 250 g
Energia 515 kJ / 123 kcal 1287 kJ / 309 kcal
Rasva 7.8 g 19.4 g
- josta tyydyttynyttä 4.1 g 10.2 g
Hiilihydraatit 3.8 g 9.4 g
- josta sokereita 0.7 g 1.6 g
Proteiini 9 g 24 g
Ravintokuitu 0.4 g 1 g
Suola 1.5 g 3.7 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

Kokkaa resepti vaiheittain

Katso koko reseptivideo

VÄLTÄ VIRHEET, KUN TEET JAUHELIHAKASTIKETTA – KATSO 7 VINKKIÄ!

Perinteinen jauhelihakastike on arjen klassikko ja niin kutsuttua retroruokaa parhaimmillaan. Suomalainen jauhelihakastike valmistuu yksinkertaisimmillaan voista, vehnäjauhoista, vedestä ja Kunnon jauhelihasta. Usein kuitenkin kuulee tyttärien valittavan, etteivät onnistu tekemään jauhelihakastiketta kuten äitinsä. Varsinkin jauhelihakastike-ohjeen pohjana käytettävä ruskea kastike tuntuu aiheuttavan monelle päänvaivaa: syvän kullanruskean sijaan jauhelihakastike jää väriltään vain hailakan rusehtavaksi. Silloin ei edes lorahdus soijaa tai tujaus ketsuppia auta. Onneksi Herra Snellman taitaa vanhanajan ruskean kastikkeen salat ja tietää, miten onnistua herkullisen värisen ja paakuttoman jauhelihakastikkeen valmistuksessa. Näillä vinkeillä sinäkin vältät harmaan jauhelihakastikkeen!

1. Valitse jauhelihakastike-ohjeeseen sopiva jauheliha

Mikä jauheliha sopii jauhelihakastikkeeseen? Jauhelihatarjonta kaupoissa on kasvanut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tänä päivänä kuluttajalla on mistä valita. Kuten missä tahansa valintatilanteessa, myös jauhelihan valinnassa kannattaa aina ensisijaisesti luottaa omaan makuun. On kuitenkin totta, että jotkut jauhelihat sopivat tiettyihin ruokiin toisia jauhelihalaatuja paremmin. Täällä on kerrottu siitä lisää, mutta esimerkiksi jauhelihakastike kannattaa valmistaa vähemmän rasvaisesta jauhelihasta. Vähärasvaiset jauhelihat antavat ruokaan makua, mutta eivät vaikuta koostumukseen tai ulkonäköön. Varsinkaan keitoissa ei monikaan pidä ylimääräisestä pinnalle nousevasta rasvasta. Myöskään pelkän rasvan makuinen jauhelihakastike ei välttämättä ole kaikkein herkullisimmasta päästä.

2. Ruskista jauheliha oikein

Jauhelihan ruskistamisessa kannattaa noudattaa kolmea sääntöä niin onnistut varmasti myös jauhelihakastike-ohjeen kanssa:

1. Ota jauheliha lämpenemään noin 30 minuuttia ennen paistoa.

2. Käytä jauhelihan paistamiseen tarpeeksi kuumaa pannua.

3. Paista iso satsi jauhelihaa erissä, ettei pannu pääse kylmenemään.

3. Käytä suurustukseen vehnäjauhoja

Vanha kunnon vehnäjauho on paras vaihtoehto kastikkeiden suurustukseen. Maissipohjainen suuruste tekee jauhelihakastikkeesta usein liisterimäistä ja sellaista lopputulosta kukaan tuskin haluaa. Parhaiten vältyt kokkareilta jauhelihakastikkeessa, kun lisäät vehnäjauhot pannulle siivilän läpi. Jauhot voi ripotella pannulle ruskistetun jauhelihan joukkoon, mutta kastikkeesta saa tummemman sävyistä, kun jauhot ruskistaa erikseen. Maukkaimman jauhelihakastikkeen saat, kun siirrät kypsyneen jauhelihan sivuun, lisäät rasvaa ja ruskistat jauhot samalla pannulla kuin jauhelihan.

4. Käytä aitoa voita

Aito voi on riittävän rasvaista suurustamaan jauhelihakastikeen. Kun pannulla on tarpeeksi rasvaa, vehnäjauhot eivät pala niin helposti. Älä siis turhaan nuukaile voin määrässä tehdessäsi jauhelihakastiketta! Aito voi myös antaa jauhelihakastikkeelle täyteläisyyttä ja pyöreää makua.

5. Muista maltti, kun suurustat jauhelihakastiketta

Maltti on valttia, kun suurustat jauhelihakastiketta. Varsinkin, kun ruskistat jauhoja. Raja täydellisen ja palaneen välillä on hiuksenhieno ja joskus jopa häilyvä. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että sen väristä kastiketta saat, kuin jauhot pannulla ovat. Eli mitä ruskeampaa, sen parempi. Älä kuitenkaan polta jauhoja mustiksi. Jos voi-jauhoseos on liian kuivaa, se palaa varmasti. Lisää siis kunnolla voita ja tarkkaile seoksen koostumusta: voi-jauhoseoksen tulisi olla pehmeää ja kosteahkoa. Jos seos meinaa kuivua, lisää voita. Jos vähänkään epäilet, että malttisi ei riitä jauhelihakastikkeen tähän tekovaiheeseen, käytä suosiolla teflon-pannua, vaikka oma äitisi olisikin suosinut valurautaa. Teflon on luonteeltaan valurautaa varmempi eikä niin ailahtelevainen, ja jauhelihakastikkeen teko vaatii ennen kaikkea juuri tasaisuutta.

Jauhelihakastike resepti

6. Lisää neste kuumana

Suurustuksen aikana jauhoihin lisättävä nesteen on oltava kuumaa, jotta jauhot eivät paakkuuntuisi. Lisäksi kastiketta on sekoitettava voimakkaasti, kun neste lisätään jauhojen joukkoon. Jos käytät kastikkeeseen pelkkää vettä, keitä se ensin. Vaihtoehtoisesti myös lihaliemi kannattaa lisätä lämpimänä.

7. Kun teet jauhelihakastiketta, pidä suhteet mielessä

Jauhelihakastiketta valmistettaessa suhteet ovat tärkeässä roolissa. Jos jauhojen ja voin suhde on pielessä, jauhelihakastikkeen koostumuksesta ei tule hyvää. Siksi kannattaa muistaa, että jauhojen ja voin suhde aina sama, ja esimerkiksi 1 litraa nestettä kohden jauhelihakastikkeen valmistuksessa käytetään 1 dl voita ja 1 dl jauhoja.

Näin tuunaat perinteistä jauhelihakastike-ohjettasi:

  • Jos jauhelihakastike huolellisesta jauhojen ruskistamisesta huolimatta jää hailakaksi, tippa tai pari soijaa voi vielä pelastaa päivällisen esteettisyyden.
  • Perinteinen jauhelihakastike on parhaimmillaan keitettyjen perunoiden kera, mutta sopii jauhelihakastike pastallekin. Myös perunamuusi on mukava kaveri ruskealle jauhelihakastikkeelle.
  • Tomaattinen jauhelihakastike valmistuu näppärästi lisäämällä perinteisen jauhelihakastikkeen sekaan tujauksen ketsuppia tai tomaattipyreetä. Tulisempaa jauhelihakastiketta taas saat helposti, kun kuullotat sipulin seassa pilkottua chiliä.
  • Halutessasi viimeistele jauhelihakastike kermalla juuri ennen tarjoilua. Kerma tuo jauhelihakastike-ohjeeseen täyteläistä pehmeyttä.
  • Perinteisen jauhelihakastikkeen makuun saa helposti uusia sävyjä ja syvyyksiä aromaattisilla kasviksilla kuten sellerillä, porkkanalla tai palsternakalla. Jauhelihakastiketta voi rikastaa myös aurinkokuivatuilla tomaateilla, suolakurkulla tai kourallisella mustia tai vihreitä oliiveja. Lisäämällä tuoreita yrttejä juuri ennen tarjoilua, raikastat mukavasti jauhelihakastikkeen makua. Jauhelihakastike-ohjeeseen sopivia yrttejä ovat esimerkiksi persilja, ruohosipuli, rakuuna, basilika ja korianteri.
  • Jauhelihakastike sopii pastalle ja toimii kaalilaatikon kanssa tai riisipohjaisessa padassa sekä täytteenä pizzalle tai tortilloille. Perinteinen jauhelihakastike on niin monikäyttöinen, että sitä kannattaa tehdä samalla vaivalla isompikin satsi ja pakastaa loput.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle