Rökt julskinka på grillen? Varför inte!
Ifall du har tillgång till en tillräckligt stor grill och är utrustad med lite äventyrssinne kan du fixa familjens julskinka ute i naturen. Sirly Ylläsjärvi är bekant från bland annat Kokkisota och MasterChef – hon delar med sig av sitt tips för att lyckas med en rökt skinka!
- Inled med att tida skinkan enligt anvisningarna och tag den i rumstemperatur en timme innan själva grillandet. Allt kött mår bättre om man inte börjar tillreda det direkt ur kylskåpet.
- Värm upp grillen till 135-150 grader. Se till att skapa en indirekt värme, så att t.ex. de brännare du använder inte ligger direkt under skinkan. Placera också briketter kring ytterkanten i en bollgrill.
- Blötlägg 6 st rökträd i vatten i ca 30 minuter (jag rekommenderar äppel).
- Snellman gör sina skinkor på traditionellt vis, vilket innebär att man låter dem stå ett dygn efter saltningen innan de packas. På så sätt rinner extra saltvätska av skinkorna och de krymper inte lika mycket i ugnen eller grillen.
- Använd gärna en grillform i folie i grillen så kommer du lättare undan med rengörningen och undviker ett rejält fettklott.
- Placera nu rökträden ovanför briketterna eller enligt anvisningarna i din gasgrill, t.ex. i en röklåda.
- Placera skinkan i mitten av grillen, i indirekt värme. Grillen får inte vara för varm, för då torkar köttet.
- Den optimala temperaturen är mellan 130-150 grader (om det är smällkallt utomhus kan man inleda grillandet vid en aningen högre temperatur, 150-180 grader t.ex.).
- Ifall du har en rejäl skinka, kan du röka den i grillen i ungefär tre timmar och sen slutföra mästerverket i ugn.
- När innertemperaturen på skinkan landar mellan 75-78 grader kan du avlägsna den från grillen.
- Avlägsna det knapriga skinnet från skinkan, griljera med senap och surdegsskorpmjöl.
- Ställ tillbaka skinkan i grillen ännu en kort stund och avrunda ännu i en 200-gradig ugn så att du får en rosta finish på ytan.
Smaklig måltid och god jul!