Grekiska auberginer
1h 30min (varav 1h aktiv)
4
Lätt
Ingredienser
Grekiska auberginer
- 2 auberginer
Maletköttsås
- 1 pkt Snellman Malet kött av gris och nöt 23 % 400 g
- 2 msk olivolja
- 2 lök
- 4 vitlökslyftor
- 1 tsk salt
- 1 svartpeppar
- 1 burk skalade tomater (ca 400g)
- 1 lagerblad
- 2 tsk torkad timjam
Grekisk vitsås
- 1 dl olja
- 1 dl vetemjöl
- 3 dl helmjölk
- 2 ägg
- 2 dl riven ost med kraftig smak (t.ex. emmental)
- 1 tsk salt
- 1 en nypa muskotnöt
Instruktioner
Skölj auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur största delen av innandömet och spara det till såsen. Lägg halvorna i det saltade vattnet i en timme
Tillred köttfärssåsen. Fräs den hackade löken och de finfördelade vitlöksklyftorna glansiga i olja. Tillsätt malet kött och lite senare
innandömet av auberginerna. Krydda. Tillsätt de konserverade tomaterna, lagerbladet och timjan. Låt såsen småkoka i 15–30 minuter
Tillred en tjock vitsås. Häll olja i kastrullen och tillsätt vetemjöl. Tillred under omrörning i cirka fem minuter, tillsätt den uppvärmda mjölken under ständig omrörning. Tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning, krydda såsen. Tillsätt slutligen den rivna osten. Såsen påminner om petit-chou-deg
Låt auberginerna rinna av och tillred halvorna i 5 minuter i mikrovågsugn på full effekt eller stek halvorna i olja i stekpanna
Fyll auberginerna med köttfärssås och täck dem med vitsås
Värm ugnen till 200 grader och grädda auberginerna i cirka 25 minuter i ugnen.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 500 g | |
---|---|---|
Energi | 754 kJ / 182 kcal | 3768 kJ / 908 kcal |
Fett | 14.5 g | 72.5 g |
- varav mättat fett | 4.7 g | 23.3 g |
Kolhydrat | 5.3 g | 26.7 g |
- varav sockerarter | 2.8 g | 13.8 g |
Protein | 8 g | 39 g |
Fiber | 1.6 g | 8.1 g |
Salt | 0.7 g | 3.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.