Grekiska auberginer

Kreikkalaiset munakoisot 1

Auberginer fyllda med köttfärssås påminner till smaken om den bekanta moussakan. Den grekiska vitsåsen görs på olivolja och påminner till konsistensen om petit-chou-deg. Den timjan som nämns i receptet kan mycket väl ersättas med till exempel färsk oregano.

4

Ingredienser

  • 2–3 auberginer
  • vatten, salt
Köttfärssås
  • 2 msk olivolja
  • 2 lökar
  • 3–5 vitlöksklyftor
  • 400 g malet kött av nöt och gris
  • det finfördelade innandömet av auberginerna
  • 1 tsk salt
  • nypa svartpeppar
  • 1 brk (400 g) skalade tomater
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
Grekisk vitsås
  • 1 dl olja
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl hel)mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl riven ost med kraftig smak
  • 1 tsk salt
  • nypa muskotnöt

Grekiska auberginer — Gör så här

  1. 4-6 portioner
  2. Skölj auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur största delen av innandömet och spara det till såsen. Lägg halvorna i det saltade vattnet i en timme
  3. Tillred köttfärssåsen. Fräs den hackade löken och de finfördelade vitlöksklyftorna glansiga i olja. Tillsätt malet kött och lite senare
  4. innandömet av auberginerna. Krydda. Tillsätt de konserverade tomaterna, lagerbladet och timjan. Låt såsen småkoka i 15–30 minuter
  5. Tillred en tjock vitsås. Häll olja i kastrullen och tillsätt vetemjöl. Tillred under omrörning i cirka fem minuter, tillsätt den uppvärmda mjölken under ständig omrörning. Tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning, krydda såsen. Tillsätt slutligen den rivna osten. Såsen påminner om petit-chou-deg
  6. Låt auberginerna rinna av och tillred halvorna i 5 minuter i mikrovågsugn på full effekt eller stek halvorna i olja i stekpanna
  7. Fyll auberginerna med köttfärssås och täck dem med vitsås
  8. Värm ugnen till 200 grader och grädda auberginerna i cirka 25 minuter i ugnen.
Allting stämmer i Riktig malet kött

Malet kött är en grundbult i vår matkultur och i många familjer äts malet kött varje vecka. Vi på Snellmans vill att alla hemmakockar skall ha möjligheten att välja de bästa möjliga produkterna till sin vardag, och därför producerar vi dessa så bra vi bara kan.

Det finns malet kött.
Och sen finns det Riktigt malet kött.

Rate

Dela

Kommentarer