Grekiska auberginer
Auberginer fyllda med köttfärssås påminner till smaken om den bekanta moussakan. Den grekiska vitsåsen görs på olivolja och påminner till konsistensen om petit-chou-deg. Den timjan som nämns i receptet kan mycket väl ersättas med till exempel färsk oregano.
4
Ingredienser
-
- 2–3 auberginer
- vatten, salt
- Köttfärssås
-
- 2 msk olivolja
- 2 lökar
- 3–5 vitlöksklyftor
- 400 g malet kött av nöt och gris
- det finfördelade innandömet av auberginerna
- 1 tsk salt
- nypa svartpeppar
- 1 brk (400 g) skalade tomater
- 1 lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- Grekisk vitsås
-
- 1 dl olja
- 1 dl vetemjöl
- 3 dl hel)mjölk
- 2 ägg
- 2 dl riven ost med kraftig smak
- 1 tsk salt
- nypa muskotnöt
Grekiska auberginer — Gör så här
-
- 4-6 portioner
- Skölj auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur största delen av innandömet och spara det till såsen. Lägg halvorna i det saltade vattnet i en timme
- Tillred köttfärssåsen. Fräs den hackade löken och de finfördelade vitlöksklyftorna glansiga i olja. Tillsätt malet kött och lite senare
- innandömet av auberginerna. Krydda. Tillsätt de konserverade tomaterna, lagerbladet och timjan. Låt såsen småkoka i 15–30 minuter
- Tillred en tjock vitsås. Häll olja i kastrullen och tillsätt vetemjöl. Tillred under omrörning i cirka fem minuter, tillsätt den uppvärmda mjölken under ständig omrörning. Tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning, krydda såsen. Tillsätt slutligen den rivna osten. Såsen påminner om petit-chou-deg
- Låt auberginerna rinna av och tillred halvorna i 5 minuter i mikrovågsugn på full effekt eller stek halvorna i olja i stekpanna
- Fyll auberginerna med köttfärssås och täck dem med vitsås
- Värm ugnen till 200 grader och grädda auberginerna i cirka 25 minuter i ugnen.
Du myser
när vi inte fryser
Snellmans Riktigt malet kött är aldrig fruset, alltid färskt och 100-procent inhemskt kött från våra famijegårdar.
Det finns malet kött.
Och sen finns det Riktigt malet kött.