Hoppa till innehållet
Grekiska auberginer

Grekiska auberginer

Malet kött av gris och nöt 23 % 400 g

1h 30min (varav 1h aktiv)

4

Lätt

Auberginer fyllda med köttfärssås påminner till smaken om den bekanta moussakan. Den grekiska vitsåsen görs på olivolja och påminner till konsistensen om petit-chou-deg. Den timjan som nämns i receptet kan mycket väl ersättas med till exempel färsk oregano.

Ingredienser

Grekiska auberginer
  • 2 auberginer
Maletköttsås
Grekisk vitsås
  • 1 dl olja
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl helmjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl riven ost med kraftig smak (t.ex. emmental)
  • 1 tsk salt
  • 1 en nypa muskotnöt

Instruktioner

Skölj auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur största delen av innandömet och spara det till såsen. Lägg halvorna i det saltade vattnet i en timme
Tillred köttfärssåsen. Fräs den hackade löken och de finfördelade vitlöksklyftorna glansiga i olja. Tillsätt malet kött och lite senare
innandömet av auberginerna. Krydda. Tillsätt de konserverade tomaterna, lagerbladet och timjan. Låt såsen småkoka i 15–30 minuter
Tillred en tjock vitsås. Häll olja i kastrullen och tillsätt vetemjöl. Tillred under omrörning i cirka fem minuter, tillsätt den uppvärmda mjölken under ständig omrörning. Tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning, krydda såsen. Tillsätt slutligen den rivna osten. Såsen påminner om petit-chou-deg
Låt auberginerna rinna av och tillred halvorna i 5 minuter i mikrovågsugn på full effekt eller stek halvorna i olja i stekpanna
Fyll auberginerna med köttfärssås och täck dem med vitsås
Värm ugnen till 200 grader och grädda auberginerna i cirka 25 minuter i ugnen.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 500 g
Energi 754 kJ / 182 kcal 3768 kJ / 908 kcal
Fett 14.5 g 72.5 g
- varav mättat fett 4.7 g 23.3 g
Kolhydrat 5.3 g 26.7 g
- varav sockerarter 2.8 g 13.8 g
Protein 8 g 39 g
Fiber 1.6 g 8.1 g
Salt 0.7 g 3.5 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan