Legendarisk länkkorv med pepparrotsmos och sås på bacon och lök

Kunnon lenkkimakkara, sipuli-pekonikastike ja piparjuurimuusi

En sann klassiker, adel bland vardagsrätterna, en generationsöverskridande hederlig favorit gör comeback. En rejäl länkkorv varvas med en läcker sås på gjord på bacon och lök, och som grund ligger en pepparrotsmos och en handfull med ärter.

Receptet är producerat av webbplatsen Satokausi.fi.

4 60 min

Ingredienser

  • 1 pkt Snellmans Riktig länkkorv i naturtarm(400 g)
  • 1 msk olja
  • 0,5 dl vatten
  • frusna ärter till servering
Sås på bacon och lök
  • 1 pkt Snellman Riktig Bacon150 g
  • 2 st lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk och finhackad rosmarin
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong (gjort på en fond)
  • 0,5 tsk kryddpeppar
  • salt
Pepparrotsmos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 msk färsk riven pepparrot
  • 2 msk smör
  • 1 - 1,5 dl mjölk
  • salt

Legendarisk länkkorv med pepparrotsmos och sås på bacon och lök — Gör så här

  1. Inled med att tillreda sås och mos enligt instruktionerna nedan.
  2. Skär ett korsmönster på korvens ena sida. Värm olja i en panna och bryn korven på bägge sidor.
  3. Tillsätt vatten i pannan, täck in med lock och låt korven mogna i ångorna. Korven är klar när vattnet dunstat. Servera korven med ärter, sås och pepparrotsmos.
Sås på bacon och lök
  1. Skär ditt bacon i små bitar. Skala löken, halvera och skär till skivor. Skala och finhacka vitlök och rosmarin.
  2. Bryn ditt bacon i pannan eller i kastrull. Tillsätt lök och låt den mjukna i ca. 5 minuter. Tillsätt vitlök, rosmarin och smör och stek ännu en stund. Rör i mjölet och låt såsen ta färg.
  3. Rör i buljongen och koka upp. Låt såsen puttra lätt i ca. 10 minuter. En nypa salt och kryddpeppar kompletterar såsen.
Pepparrotsmos
  1. Skala potatisen och skär i bitar. Sätt potatisbitarna i kastrull och täck med vatten. Koka tills potatisen är mjuk. Skala och riv pepparroten medan du väntar på att potatisen skall koka klart.
  2. Häll av vattnet. Rör pepparroten i potatisen, tillsätt även smör och 1 dl mjölk. Mosa potatisen med stöt eller elvisp, om din mos tenderar bli för tjock tillsätter du ännu lite mjölk. Krydda slutligen med salt.
Riktig lankkorv

”Vi tänkte att även en riktigt traditionell finländsk produkt som länkkorven kan bli ännu bättre. På så sätt uppstod idén om Riktig länkkorv, som innehåller rikligt med finländskt kött och så lite tillsatsämnen som möjligt. Vi provsmakade oss fram och kunde konstatera att slutresultatet blev mycket bra!”

Robert, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer