Hoppa till innehållet
Kreikkalainen ruoka 1

Grekisk mat

Även om grekerna lider av hårda tider just nu kan vi konstatera att ”Inget så dåligt så inte något gott”. Grekerna är kända över hela världen med sina rederier, men de kan också tillreda härlig mat. Den grekiska matens rötter och traditioner hittar vi långt i historien.

En typisk medelhavskost är hälsosam och god. Grekerna äter mycket grönsaker, frukt och fisk. De vanligaste kötträtterna tillreds av lamm- eller getkött, även griskött används. Bläckfisken är också en mycket vanlig ingrediens.

De färska grönsakerna och örterna tillsammans med olivoljan förgyller den hälsosamma kosten. Kalpressad olivolja är bäst, inte att undra på att hjärtsjukdomarna är ovanliga i landet. Vi finländare besöker grekland flitigt och har hunnit bekanta oss med det grekiska köket. Bland de mest kända rätterna hittar man Moussaka med aubergine och maletkött, Gyros pita, en grekisk snabbmat, Grekisk sallad, en sallad helt utan salladsblad, den tjocka grekiska yoghurten och förstås Fetaosten som har EU:s namnskydd och därför får namnet Feta användas bara på ostar som tillverkats i Grekland.

Gyros pita, grekisk grillmat

Brödet fylls med kött, tzatziki, tomat samt rödlök och gör den till en strut. Pröva på dessa recept, även om receptet är långt så är det enkelt och snabbt att tillreda. I Grekland får du din gyros skärd från en stång (typ kebab) men du kan likaväl göra den av grisstrimlor.

Pitabröd (6 st)
2,5 dl vatten
¼ jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
3 msk olivolja
5 dl vetemjöl

Gör degen och låt jäsa under en duk ca en halv timme. Dela degen i sex bitar och gör till runda bullar. Kavla eller tryck degen till runda bröd. Hetta upp stekpannan och stek bröden på en het torr panna ca 2 min/sida (eller i ugnen 250 grader ca 5 min). Pensla de heta bröden med olivolja.

Gyros kött
1 pkt Snellmans griskött, strimlat

Marinad åt köttet:
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk timjam
½ tsk chilipulver
½ tsk kummin
½ tsk oregano
2 valkosipulin kynttä
1 tl hunajaa
1 tl suolaa

Blanda marinaden och blanda i köttet, låt marineras så länge du gör tzatzikin och gyrosbröden.

Tzatziki
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½ riven gurka
salt
svartpeppar

Riv gurkan och låt den rinna av, krossa vitlöken och blanda ingredienserna i yoghurt. Krydda med salt och peppar. Ställ i kylen.

Salami

Vi faschineras av greklands mat, sevärdheter och mytologin. Det finns många sägnen och här en intressant berättelse såhär från en korvmakares sida:

Endel källor berättar att salaminamnet härstammar från Grekland, medan andra säger att Italien utan tvekan är salamins hemland. Utanför Aten ligger ön och staden Salamis och på Cypern finns också en stad som heter Salamis. Salamikorven var utomordentlig som skeppsproviant, eftersom den höll utan att bli dålig i skeppsförhållanden och blev bara bättre med tiden.

Medwurstexperten professor Niinivara  ansåg också att Salami-namnet kommer från den grekiska ön Salamis. Det var annars professor Fritz P. Niinivaara, den finländska köttforskningspionären, som utveckade den sk. startermetoden på 1950-talet. Den används idag till så gott som all medwursttillverkning i världen.

Den goda grekiska maten värmer då kvällarna blir mörka och kyliga, Kali oreksi dvs. smaklig måltid!