Hoppa till innehållet
Pastakastike ja pennepastaa

Italiensk mat lockar

Den italienska restaurangens rutiga bordsdukar och hemtrevlighet lockar en att stiga in, var än i världen man rör sig. Italiensk mat är annat än pizza, pasta och polenta. I stövellandet görs det välsmakande italiensk mat på olika sätt. Miljöerna varierar från bergslandskap till dalar och hav.

Varje maträtt ändras enligt den egna smaken i landets olika delar. Till det italienska kökets egenarter hör färskhet och måltider som tillreds med omsorg. Medelhavets hälsosamma kost ger också oss nordbor många angenäma ingredienser; olivolja, pasta, äggplanta, bönor, nötter och frön, frukter och skaldjur.

 

Italiensk mat är mångsidig

I det italienska kökets härskar Mamma Mia, som välvilligt handskas med antipasto, primo piatto och seconto piatto. Innan den egentliga måltiden, så kan förrätten eller antipaston mycket väl bestå av lufttorkad skinka och melon. Den första huvudrätten, primo piatto, är vanligen pasta och mättar mest matlusten. Den andra huvudrätten, secondo piatto, är en mindre kött-, kyckling- eller fiskportion utan tilltugg. Grönsaker, olivoljor och olika örter och såser är den italienska matens väsentliga råvaror. Till efterrätt erbjuds ost och den världskända glassen, och så espressokaffe förstås. Morgonkaffet njuts snabbt med kex och croissant. För middagen samlas man sent och måltiden njuts tillsammans med familjen och vänner, medan man diskuterar högljutt och glatt.

Italia est patria poetarum … men köket vinner nog.

Som receptips bjuds i dag en bolognese som ska badda mycket länge.

Bolognese enligt Jamie Oliver

800 g kassler av korngris
olivolja
4 skivor bacon
2 lagerblad
2 rosmarinkvistar (eller 1 msk torkade)
2 rödlökar
2 bitar purjolök, 15 cm
2 stora morötter
1 hel stor vitlök
2 selleriskaft
2 burkar tomatkross
5 dl öl
2 msk tomatpuré
peppar
salt
1 tsk riven muskotnöt
citronskal, rivet av en halv citron
tillsätt lite vatten om inte ingredienserna täcks

Stycka kasslern i fyra delar. Tag bort ändarna av morötterna och det överflödiga skalet av löken och vitlöken. Lökarna sätts i grytan med sitt skal. Sätt alla ingredienser i grytan och i ugnen i 110 grader för ca 12 timmar. När grytan är färdig, ta den ur ugnen och sila spadet skilt. Finfördela köttet och rotfrukterna för hand eller med slev. Tillsätta 1–2 dl strimlad parmesanost i blandningen. Häll en del av spadet på och blanda. Dekorera med pecorino- eller parmesanost och med färsk timjan. Vi hade maten i ugnen i 100 grader för 16 timmar, och den var verkligen smaklig och mör. Grytan är rätt mild i smaken, så du kan tillsätta kryddor eller t.ex. tomatpuré  om du vill.

Riktigt delikat italiensk mat, varsågod!