Hoppa till innehållet
Kasslerpaisti – helppo ja hyvä ruoka! 1

Kasslerstek är enkel och god mat!

Att göra mat i ugnen räddar en hektisk helg. Man behöver inte stå vid spisen, utan maten tillreder sig själv i ugnen, och är sedan passligt färdig när barnen skriker av hunger.

Kasslerstek är lätt att tillreda

Kasslerstek är lätt att tillreda, ta fram steken i värmen en stund, bort med plasten, steken i formen, stekmätaren i steken och in med kasslersteken i ugnen.

Kasslersteken vill ha en låg värme och en lång stektid, på så vis får man en saftig och god stek. Är ugnen för varm blir steken torr och seg, eftersom fettet i steken inte hinner ge smak åt köttet.

När mätaren visar 82 grader kan du ta ut steken ur ugnen. Kasslersteken är klar – mör och väldigt god.

Kasslerstek

Stek kasslern i 125°C i ca 3 timmar. Då stekmätaren visar 82 grader är köttet genomstekt. Snurra in steken i folie för att vila en stund och tillred såsen under tiden.

Enkel  gräddsås

1 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde

Sätt ingredienserna i en kastrull och låt såsen koka ihop, rör om emellan. Avred vid behov. Själv satte jag i äggulorna som blev av från efterrätten Budapestrulle, men då bör man bara komma ihåg att koka upp såsen under omrörning.

Ugnslökar

4 stora lökar
olivolja
soja
peppar
grillkrydda

Skala och dela lökarna. Sätt i en ugnsform. Häll på lite olivolja och soja på lökarna, krydda. Stek i 200 grader i ca 30 min.


 

Budapestrulle

5 äggvitor
sötningmedel (eller 1 dl socker)
1 dl mandelmjöl
½ dl krossad mandel
mandelflarn

Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sötningmedel, mandelmjöl och krossad mandel. Bred ut på en bakplåt och strö på mandelflarnen. Grädda i 200 grader i ca 150 min. Vänd plattan på ett bakplåtspapper och låt svalna en stund. Gör fyllningen.

Fyllning
4 dl grädde
vaniljkrydda
4 dl bär

Vispa grädden, tillsätt vaniljkrydda (ifall du vill sötningsmedel/socker). Bred ut grädden och bären på bottnet (Traditionellt används mandarinklyftor som flyllning). Gör en rulle med hjälp av bakplåtspappret. Vänd skarven nedåt. Servera och njut!

 

Kasslerstek och en god efterrätt förgyller dagen, pröva!