Hoppa till innehållet
Voileipäkakkuja kesän juhliin 3

Smörgåstårtor till sommarens fester

Sommaren är här igen med alla härliga fester.  Skolorna slutar och många får sin efterlängtade examensmössa, en stund man minns genom livet. Konfirmander firas hela sommaren. Sommaren är en enda stor fest, avslutningar, grillfester, trädgårdspartyn och skratt tillsammans med vänner och släktingar man inte sett pålänge.  Smörgåstårtan passar alltid att dukas fram, oberoende av vilken typ av fest man ordnar.

Nedan ett par enkla recept påsmörgåstårtor till festbordet.

Skinksmörgåstårta enligt Charlotte russe
Mörka skivor rostbröd
Mjölk till fuktning

Fyllning:
6 gelatinblad
en skvätt varmt vatten
300 g Extramör skinka
1/2 dl hackad purjolök
3 dl crème fraiche (2 burkar)
1 dl majonnäs
2 msk senap
1 röd paprika, tärnad
1 kryddgurka, tärnad
örtkrydda
salt
mald svartpeppar

Fodra insidan av en rund skål med färskfolie. Skär bort brödkanterna och skär skivorna sen till trekanter eller i vilket format du önskar. Doppa brödskivorna i mjölken. Placera dem i skålens botten och kanter.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka skinkan och purjolöken. Tärna gurkan och paprikan i småbitar. Blanda fyllningens ingredienser och krydda. Värm en skvätt vatten kokande och smält gelatinbladen i vattnet. Blanda gelatinbladen i fyllningen, rör om väl. Häll fyllningen i skålen och jämna ut ytan. Sätt påett varv med bröd som du doppat i mjölk. Täck med folie och låt tårtan ståi kylen minst 3 timmar, men gärna till följande dag. Dekorera om du vill.

Texmex smörgåstårta
9 skivor rostbröd

Fyllning:
300 g Riktigt mör formskinka
1 burk tomatsalsa
½ burk guacamoledipp
1 röd paprika

Att fukta med:
1 dl vatten
1/2 dl citron saft

Ovanpå:
1 burk ostdipp
1 burk crème fraiche
1 orange paprika
Körsbärstomater
Nachos
Gurka

Tärna paprikan och skinkan till småtärningar. Skär kanterna av brödskivorna och fukta med citronsaft (använd en pensel). Sätt ut 3 brödskivor påett serveringsfat och bred ett lager tomatsalsa pådem. Sätt ännu hälften av skinkan, ett lager guacomoledipp och till sist hälften av paprikatärningarna. Gör ett lager till likadant. Sätt till slut ovanpåett lager bröd som du ocksåfuktat med citronsaft. Täck med folie och låt ståi kylen till följande dag.

Gör garneringen. Blanda en burk crème fraiche med ostdippen, bred över kakan. Dekorera tex med paprika, körsbärstomater och gurka, sätt Nachos påkanterna. Servera.

Smått o gott till festbordet

Råg chips
1 pkt Leverpastej med honung
en bit gurka
sweet chilisås
örter

Mjuka upp leverpastejen i asken med en sked. Sätt en klick leverpastej i rågchips-koppen, droppa ett par droppar chilisås ovanpåoch dekorera med gurka och örter.

Nachos
Chilisås
Smetana
1 pkt Tunntunn äkta basturökt skinka

Tortilla gömmor
1 pkt Riktigt mör rökt nöt
5 tortilla
1 äpple
3 tsk senap
smetana
svartpeppar

Tärna nötskivorna. Skala och tärna äpplet. Skär tortillorna i fyra bitar. Blanda alla ingredienserna och fyll tortillabitarna. Vänd till en strut och sätt fast den med en cocktailsticka.

Trevliga fester och njut av smörgåstårtorna!