Hoppa till innehållet
Uunimunakas eli frittata 1

Ugnsomelett till allhelgona

Som alltid på allhelgona bär min färd till gravgårdarna. Jag sätter ljus på de näras gravar och under tiden så tillreder sig ugnsomeletten i ugnen. I Finland firar man allhelgona den lördag som infaller mellan 31.10.-6.11. Många firar nuförtiden Halloween på allhelgona. Förr firades allhelgona 1.11. runtom i världen firas det ännu. Halloween kommer från all-hallows och firas på allhelgona aftonen dvs 31.10., man kör bort de onda andarna. Så här alltså ut i världen – i Finland har dagen inte ännu fått någon egen plats utan är närmst en kommersiell fest. Redan i ett par veckor har man firat Halloween. Så skulle vi ta modell från den stora välden så infaller Halloween på fredag och Allhelgona på lördag. Själv skippar jag Halloween, men ifall du har handlat en pumppa så hittar du lite tips vad du kan tillreda av den här

Frittata, ugnsomelett är lätt att tillreda. Här lite förslag på vad du kan använda som fyllning. Använd dina favorit ingredienser, makaronerna kan du lämna bort utan att ersätta dem med något annat.

Ugnsomelett
8 ägg
1 dl grädde eller mjölk
1 rödlök
300 g Extramör skinka
100 g broccoli
2 dl kokta makaroner
150 g emmentalost, riven
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt

Hacka skinkan och löken. Skär broccolin i mindre bitar. Bryn löken i smör om du vill. Blanda ägg och grädde, tillsätt de övriga ingredienserna och häll i en smord ugnsform. Grädda i 220 grader ca 30 min eller tills äggen har stelnat.

Pröva ungsomeletten, den är lätt att tillreda!