Hoppa till innehållet
Herr Snellman on the road – jubielusturnén nådde ut till producenterna 11

Herr Snellman on the road – jubileumsturnén nådde ut till producenterna

Hösten har varit intensiv för primärproduktionen på Snellmans Köttförädling. De frekventa producentträffarna som äntligen gick att genomföra har hållit fältfolket och kontorspersonalen sysselsatta.

Vesa Hihnalas och fältchef Robin Julins idé blev konkretiserad, när primärproduktionen gav sig ut i landskapen för att träffa nöt- och svinproducenterna på bred front. Turnéträffarnas stomme var så gott som oförändrad: man inledde med kaffe, diskuterade en hel del, avnjöt en god lunch och avslutade dagen med ett besök vid den mobila producentbutiken.

– Vi ville nå ut bland våra producenter igen så snabbt som möjligt. Vi fick ständigt vara på tårna och navigera fram med både försiktighet och eftertanke. Ibland ändrades situationer väldigt snabbt, t.ex. vår träff i Nivala blev framflyttad när epidemiläget på orten svängde brant åt det sämre, berättar primärproduktionens utvecklingschef Vesa Hihnala.

Utvecklingschef Vesa Hihnala var en av de som höll i trådarna för höstens turné.
Olof Snellman och Marja-Leena Korkeamäki dök upp på flera tillfällen med prima varor från producentbutiken.

”vi ville ge producenterna en tydlig röst i sammanhanget”

Från Snellmans marknadsföring deltog man aktivt under turnén genom att informera om förändringar och framtida planer.

– Turnén har gett oss möjligheten att få fram våra producenter i sociala medier. Det här är viktigt för oss, för vår uppgift är att ge producenterna en plattform och lyfta fram deras insats bättre i vår värdekedja, berättar marknadsförings- och kommunikationsdirektör Tommi Fors.

Marknadsförings- och kommunikationsplanerarare Rami Lehtola berättar om Snellmans hållbarhetsarbete.
Så gott som fullt hus vid Kartano Kievari i Äänekoski.

Flest deltagare under turnén blev det vid Hotel Kurikka i början av oktober. Sydösterbottningarna hade gått man ur huse för att diskutera med Snellmans och utgående från surret i salen fanns det mycket att prata om.

– Dessa träffar är väldigt värdefulla då man igen får träffas ansikte mot ansikte med såväl Snellmans som andra producenter. Det utgör en form av kamratstöd bland likställda, skrattar Päivi Paulasaari som är nötproducent från Ilmajoki.

Päivi Paulasaari hade kommit till Hotel Kurikka med sin man.

Grisproducenterna samlades i egentliga Finland

En av höstens sista träffar ordnades i egentliga Finland vid lantbruksmuséet Sarka i Loimaa. Mitt i den tjocka dimman samlades närmare 30 producenter till samtal som var både intensiva och givande.

– Just i detta område har vi ett brokigt producentfält. Det är ett bra gäng som är kända för att aktivt dyka upp och diskutera saker med oss, berättar svingårdsutvecklare Tove Donner.

Sikavalmentaja Tove Donner iloitsi Loimaalla monta jälleennäkemistä.

– Det är klart att utmaningarna med lönsamheten och den allmänna orken bland producenterna kom på tal, vi lever ändå ganska tuffa tider. Det gick ändå att märka också här, hur skönt det var för alla att få träffas igen. Det gick ändå ett par år då vi inte kunde samlas under dessa former avrundar hon.

Innan november bockade turnébussen av orter som Äänekoski, Pihtipudas, Kestilä, Kurikka, Kauhava, Kaustby, Kannus, Iisalmi, Lapinlahti och Loimaa. Turnén kommer av praktiska orsaker att slutföras på 2022 års sida.

Herr Snellmans jubileumsturné på Instagram (klicka på bilden):

Genom att klicka på bilden nedan eller denna länk kan du ännu kolla in stämningarna under turnén via våra Highlights på Instagram.

Bilder från Snellmans producentturné:

Ilkka, Kaarlo och Jonna Riippa hade kommit från Roikola by till träffen i Kannus.
Nina och Tero Elgland från Perho var med på träffen i Kaustby.
Producentbutikens försäljningsbil fick många kilometer på färdmätaren. Bilden är tagen i Lapinlahti.
Jonna Laatikainen och Janne Heikkinen från Rautavaara deltog i träffen i Lapinlahti med sin 7 veckor gamla son.
Jonna Kauppinen och Venla Hentilä från Vieremä var med i Iisalmi.
Herra Snellman tien päällä – tuottajakiertue rantautui maakuntiin 11
Anskaffnings- och styrningsdirektören för kött, Ronny Snellman, deltog från ledningens sida i flera av turnéns träffar.