Hoppa till innehållet

Snellman Park en dundersuccé: ”Vi vill vara delaktiga i stadsbornas vardag på lång sikt”

Det traditionella familjeföretaget Snellman har varit med och skapat ett bestående avtryck i stadsbilden i Jakobstad. Den lek- och aktivitetspark som byggdes på området kring Gamla hamn har vuxit till ett populärt besöksmål bland både lokalbefolkning och turister. I parken bjuds det mångsidiga aktiviteter och årliga familjefester.

När Snellmans familjeföretag fyllde 70 år var Finland och världen fortfarande starkt i pandemins grepp, vilket till exempel gjorde det praktiskt taget omöjligt att anordna en stor födelsedagsfest när det begav sig, våren 2021.

Välmående och trivsel

Inom företaget ville man dock uppmärksamma jubileet på ett synligt, hållbart och långsiktigt sätt och sakta men säkert väcktes idén om en märkbar satsning på samvaro och välfärd för alla stadsbor.

En idé med arbetsnamnet Snellman Park var född.

– Familj, gemenskap och att göra saker tillsammans är viktiga värderingar för oss och vi vill vara med och skapa en plats där alla oberoende av ålder kan trivas. En park som främjar stadsbornas välmående och trivsel, förklarade Mikael Snellman som är medlem i Snellmans ägarråd när planerna offentliggjordes i början av år 2021.

Planeringen av parken körde i gång i gott samarbete med staden på det historiskt värdefulla och havsnära Gamla hamn-området strax utanför Jakobstads centrum.

Surr på området året runt

Ett stort leksaksfartyg planerades som huvudattraktion i parken, den helhet som uppstått kring skeppet på stranden har blivit både populärt och välbesökt bland stadsbor och turister.

– Det har varit ett sant nöje att märka hur mycket surr det är på området, faktiskt året runt. En mäktig helhet har uppstått i anslutning till den populära badstranden. Senast i år när all friskvårdsutrustning, gångstigar och planteringar blivit klara har det satt sig perfekt, glädjer sig Tommi Fors som är marknads- och kommunikationsdirektör på Snellman.

I juli 2022 firades också Snellmans första familjedag i den nya parken, detta i samband med den populära stadsfestivalen Jakobs Dagar.

Snellman med och utvecklar på lång sikt

Och även i somras, under samma festivalvecka, bjöds familjerna i regionen återigen på gratis korv, ballonger, hoppborgar, livemusik och massor av roliga saker att göra vid Gamla hamn.

– Den årliga familjedagen är ett perfekt för att föra människor samman i glädjens tecken, och det har också visat sig vara en betydelsefull och viktig händelse för våra anställda, säger Fors.

Vid Gamla hamn samarbetar redan nu flera aktörer kring turism – restauranger, muséer och caféer lyfter området och utveckling har skett på många fronter. Tommi Fors poängterar också avslutningsvis att Snellman gärna fortsätter att vara med som part i utvecklingen av området Gamla hamn.

– Vi vill vara delaktiga i stadsbornas vardag på lång sikt, avrundar han.