Hoppa till innehållet
Kinkun kuorrutus ja koristelu

Griljering och garnering av julskinka

Julskinkans griljering lyckas på olika vis, och det finns säkert lika många tillagningssätt som det finns personer som ska griljera en skinka. Det går att dekorera en julskinka på olika sätt genom att använda exempelvis färska örter eller hela nejlikor.

Snellmans julskinkor är av världens mest finländska gris, dvs Snellmans lantgris. Läs här vad som gör lantgrisen unik.

Perinteinen joulukinkun kuorrutus

Griljering av julskinka: 10 olika sätt

Här följer olika sätt att griljera julskinkan. Istället för den traditionella senapsgriljeringen går det att griljera skinkan med exempelvis äppelmarmelad eller pesto. Vi har även ett recept på en glutenfri griljering. Det är inte svårt att griljera en julskinka, det viktigaste är att man håller koll på att griljeringen inte bränns vid under tiden skinkan är i ugnen. (Råkar detta ändå hända, är det bara att skrapa bort det och försöka en gång till!)

4 orsaker till varför du bör välja Snellmans julskinka

Traditionell griljering av skinka 

Senap
Skorpsmulor
Nejlikor

Skär bort svålen på skinkan. Börja griljeringen med att breda över senapen och strö över skorpsmulor. Ifall du vill kan du trycka in hela nejlikor i skinkan

(Obs! Nejlikor ger en mycket kraftig smak, så lämna bort dem helt ifall matgästerna inte gillar nejlika)

Griljera skinkan i 250 grader ca 10 minuter, eller tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

Traditionell griljering av skinka med äggula

1 äggula
0,5 dl senap
Skorpsmulor

Skär bort svålen på skinkan. Blanda senap med äggula och pensla över skinkan. Strö över skorpsmulor. Griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

Även här kan du använda dig av nejlikor för att ge extra smak, eller varför inte använda färska rosmarinkvistar. Väljer du att använda örter kan det löna sig att lägga dessa på skinkan först då du serverar skinkan.

Omenamarmeladi kuorrutus

Glutenfri aprikosgriljering av skinkan

Gör en glutenfri griljering av julskinkan exempelvis på detta sätt.

1 dl aprikossylt
2 tsk senapspulver
2 tsk farinsocker
2 tsk apelsinsaft/citronsaft

Blanda alla ingredienser och smöra skinkan med blandningen. Griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills ytan bubblar och fått en vacker gyllenbrun färg.

Glutenfri griljering av skinkan

Senap
Mandelmjöl

Skär bort svålen på skinkan. Bred senap på skinkan och strö sedan över mandelmjöl. Griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

Pestokuorrutus kinkulle

Griljering av skinka med äppelmarmelad

1 dl äppelmarmelad som tål hetta
2 msk stark senap
Skorpsmulor

Blanda senap och marmelad skilt för sig och pensla över skinkan. Strö över skorpsmulor.

Griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills den fått en vacker gyllenbrun färg.

Karamellisoitu sinappikuorrutus kinkulle

Lönnsirapsglaserad julskinka

1 dl lönnsirap
1 dl stekspad av skinka
4 msk farinsocker
1/4 tsk nymalen svartpeppar

Blanda lönnsirap, farinsocker och svartpeppar. Sprid halva blandningen över skinkan. Lägg skinkan i ugn, i 200 grader i ungefär 10 minuter.

Häll resten av blandningen i kastrullen och lägg till stekskyn. Låt sjuda på svag värme ungefär 10 minuter. När såsen har svalnat något, sprid den över den färdiga skinkan.

Griljering av skinka med pesto

Röd eller grön pesto
Mandelspån

Pensla skinkan med pesto och strö över mandelspån ifall det dig behagar. Griljera skinkan i ugnen på 250 grader tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

GODA GRILJERINGAR FÖR DE SOM VILL HA VARIATION

Ibland kan det vara lämpligt med att prova på något nytt, men på något som ändå är testat och smakar bra. Här är några kreativa tips!

Bekanta dig med världens mest finländska gris!

Punainen pesto-parmesan kuorrutus kinkulle

Pesto-parmesangriljering av skinka

Röd pesto
Riven parmesanost

Täck skinkan med peston och strö över parmesanost. Griljera i ugnen på 250 grader tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

Aprikoosi kuorrutus kinkulle

Karamelliserad senapsgriljering av skinka 

Sirap
Farinsocker
Senapspulver

Pensla skinkan med sirap och strö över senapspulver och farinsocker (eller råsocker flor) jämnt över skinkan. Griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, tills skinkan fått en vacker gyllenbrun färg.

Kanelikuorrutus kinkulle

Kanelgriljering av skinka 

0,5 dl råsocker
2 tsk kanel
2 msk senap
1 äggula
1 msk citronsaft
Mandelspån

Blanda ingredienserna och bred över skinkan. Griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills ytan har en vacker gyllenbrun färg.

Maissikuorrutus kinkulle

Majsgriljering av skinka 

1 äggula
0,5 dl senap
2 msk sirap
Majsflingor (t.ex. Corn Flakes)

Blanda ihop äggula, senap och sirap. Bred blandningen över skinkan och strö över mosade majsflingor. Griljera i ugnen i 250 grader tills ytan har en vacker gyllenbrun färg.

ANNAT GÄLLANDE TILLAGNING AV JULSKINKA

Läste du redan våra tips gällande julskinkan?

Val av julskinka

Stekning av julskinka

Att koka julskinka