Stekning av julskinka
Julskinka kan stekas i ugn, alternativt kokas, grillas eller till och med rökas. I Finland är det vanligast att steka skinkan i ugn, därför har vi gjort de mest grundläggande anvisningarna med det i åtanke. Att steka julskinka är sist och slutligen enkelt om man bara kommer ihåg några viktiga saker, som vi förklarar i detta inlägg. En julskinka som steks i ugn blir lite saltare än en kokt skinka eftersom saltet inte löses upp i kokvattnet.
gör så här
- Tina upp skinkan i tid, så att skinkans innertemperatur är ca 10+ grader då den sätts i ugnen.
- Tryck in en stektermometer där skinkan är som fetast men inte så långt in att den tar fast i benet.
- Stek skinkan i 200 grader i ca en halv timme.
- Sänk temperaturen till 100 grader och fortsätt stek skinkan i ca 1,5 timme per kilogram.
- Kontrollera stektiden från termometern. Innertemperaturen ska vara 74 grader då skinkan är klar. För att få en extramör skinka ska innertemperaturen vara ca 80 grader.
Det vanligaste sättet att tillaga julskinka är i ugn. I videon ser du hur du ska gå till väga. Noggrannare anvisningar för varje steg hittar du genom att skrolla ner på sidan eller klicka på någon av rubrikerna nedan.
Rubriker:
- Upptining av julskinka
- Steka julskinka i stekpåse
- Steka julskinka utan stekpåse
- Steka julskinka i folie
- Julskinka i varmluftsugn
- Julskinka i bakugn
- Julskinka i gasugn
- Grilla eller rök julskinka
- Stektiden för julskinka
- Griljera julskinka
- Garnera julskinka
- Koka julskinka
- Tips till de som vill experimentera
- Minneslista för dig som gillar skinka
Se 4 orsaker att välja Snellmans skinka
Vi samlade de mest väsentliga tipsen kring julskinkan – du hittar det mesta kring stekning och griljering samt prima såsrecept samlade i en elegant e-bok. Ladda ner e-boken gratis här för offline-bruk. Du kan också printa ut boken.
Upptining av julskinka
Börja med att ta den frysta julskinka ur frysen och ställ den i kylskåpet. Tina upp skinkan i kylskåpet fram tills den dag du ska tillreda den. Notera att en stor skinka kräver flera dagar innan den är helt upptinad!
2–3 kg:s skinka kräver 1-2 dygns upptining
4–7 kg:s skinka 2–3 dygn
8–12 kg:s skinka t.o.m. 4–5 dygn
Julskinkan behöver tas ur kylskåpet i rumsvärme ca 5 timmar innan den sätts i ugnen. Skinkans innertemperatur behöver stiga till +10 grader före den sätts i ugnen.
Om du glömt bort att tina upp skinkan behöver du ändå inte drabbas av panik. Vi testade att sätta en fryst skinka direkt i ugn och slutresultatet var inte alls dåligt. I såna fall bör skinkan förstås vara längre i ugnen. Läs de mera exakta instruktionerna för hur du lyckas med tillagning av en fryst skinka!
Steka julskinka i stekpåse
Stek julskinkan i en stekpåse som är lämpad för ugnen. Tack vare stekpåsen kan du ta tillvara den utsökta skyn. Att steka i stekpåse har också den fördelen att ugnen inte blir smutsig men försäkra dig om att stekpåsen inte fastnar i ugnsluckan eller på väggarna.
Ugnstemperaturen ska ligga, beroende på instruktionerna, på 100–125 grader. Vi på Snellman rekommenderar att julskinkan steks i 100 graders värme. Med den lägre temperaturen får du en saftigare skinka. Då skinkan steks i stekpåse blir den också lite saftigare.
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skölj och torka julskinkan. Lämna kvar nätet kring skinkan.
3. Sätt julskinkan i stekpåsen. Lämna ett hörn av påsen att peka uppåt och klipp upp hörnet, så att ångan kommer ut men skinkspadet lämnar i påsen.
4. Sätt stektermometern i skinkans fetaste del, så att spetsen är mitt i skinkan. Om skinkan har ben bör du kolla efter så att termometern inte tar i benet.
5. Sätt skinkan med fettsida uppåt på gallret i mitten av ugnen, eller längre ner, lite beroende på skinkans storlek.
6. Börja med att steka skinkan i ugnen på 200 grader i ca en halv timme. Sänk därefter ugnstemperaturen till 100 grader.
7. Fortsätt stek skinkan i ca 1,5 timmar per kilogram.
8. Skinkan är klar då termometern visar 74 grader. Vill du ha skinkan extramör ska du låta innertemperaturen stiga till 83 grader.
Steka julskinka utan stekpåse
Då du steker julskinka utan stekpåse kan du använda dig av samma temperatur och stektid som då du steker julskinka i stekpåse. Den enda skillnaden är att du placerar skinkan direkt på ugnsgallret. Därför behöver du sätta en djup ugnsplåt i botten av ugnen, så att den vätska som droppar ur skinkan inte smutsar ner ugnen och bränner fast.
Det lönar sig också att hälla mycket vatten i plåten så att du får en passlig fuktighet inne i ugnen. Vattnet ångas bort i en varm ugn och därför bra att tillsätta vatten i plåten då du märker att det håller på att tar slut.
Då du steker julskinka utan stekpåse blir skinkan troligtvis inte lika saftig som den blir i en stekpåse. Det är också svårare att ta tillvara vätskan från skinkan utan stekpåse, men om man har tillräckligt mycket vatten i plåten får man en helt bra sky av vätskan som samlats där.
Steka julskinka i folie
Om du inte har en stekpåse hemma kan du linda in skinkan i folie före du sätter den i ugnen. På det sättet hålls skinkan saftig och ugnen ren. Att steka julskinka i folie lämpar sig bäst för mindre skinkor. Att steka en fryst skinka lyckas också bäst med folie, instruktionerna till det hittar du i vår blogg.
Så här steker du en upptinad julskinka i folie:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj och torka julskinkan. Lämna kvar nätet kring skinkan.
3. Linda in julskinkan i aluminiumfolie och sätt stektermometern i skinkans tjockaste del.
4. Stek skinkan i ugn i 200 grader i ca en halv timme.
5. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader och stek skinkan ca 1,5 timme per kilogram.
6. Kontrollera stektiden från termometern. Innertemperaturen ska vara 74 grader, då är skinkan klar. För att få en extramör skinka ska innertemperaturen vara ca 80 grader.
Julskinka i varmluftsugn
I en varmluftsugn fördelas värmen normalt mera jämt och därför fungerar det att steka julskinka i lite lägre temperatur än i en vanlig ugn. Du kan steka skinkan i en stekpåse eller utan, använd dig av instruktionerna på denna sida, kom bara ihåg att ha ca 20 grader lägre ugnstemperatur. Olika ugnar skiljer sig förstås också från varandra, därför lyckas du bäst om du använder en stektermometer och följer den.
Julskinka i bakugn
Julskinka går också att steka i en traditionell bakugn, bara du kommer ihåg några viktiga saker. Först och främst, för att skinkan ska bli genomstekt i bakugn bör du se till att du tillräckligt länge på förhand värmt upp bakugnen. Efter att du värmt upp bakugnen lönar det sig att vänta tills temperaturen i ugnen är ca 150 grader, då kan du sätta in skinkan. Starttemperaturen ska vara varmare än då du steker julskinka i en elugn eftersom bakugnens värme sjunker långsamt under stekningen.
För att lyckas med att tillaga julskinka i bakugn bör ugnens temperatur vara minst 80 grader under hela stektiden. Det lönar sig att sätta en djup ugnsplåt under skinkan också då man steker i bakugn.
Eftersom det är svårare att kontrollera temperaturen i en bakugn och det faktum att olika bakugnarna också skiljer sig från varandra, håller du reda på stektiden bäst med hjälp av en stektermometer. Skinkan är klar då termometern visar 74 grader. En extramör skinka har en innertemperatur på 83 grader. Som tumregel kan man ändå ha, att det räcker 1–1,5 timme per kilogram att steka julskinka i bakugn.
Julskinka i gasugn
Om du tänker steka julskinka i gasugn kan du använda dig av samma instruktioner som för stekning i elugn. Det enda som kan komma att påverka är ugnstemperaturen. I vissa gasugnar är den lägsta möjliga temperaturen 150 grader. I sådana fall ska du steka julskinkan i lägsta möjliga temperatur och använda en stektermometer för att hålla reda på när skinkan är klar.
Grilla eller rök julskinka
Om du mitt i vintern råkar ha en tillräckligt stor grill till förfogande och du vill testa något annorlunda kan du prova att grilla julskinka. Det går också att röka skinkan på grillen med hjälp av rökspån, om du vill ha en rökig smak. I sådana fall lönar det sig att sätta spån i grillen redan från början.
Skinkan bör inte grillas direkt på elden, kolen eller briketterna får alltså inte vara rakt under skinkan. Dessutom kräver julskinka som tillreds på grill mera övervakning, grillens temperatur måste följas med och t.ex. kol fyllas på om det behövs.
Temperaturen i grillen kan till att börja med vara lite högre, men bör hållas under största delen av grillningstiden på ca 125 grader. En stektermometer är ett bra hjälpredskap då du grillar julskinka och temperaturen kan mätas kontinuerligt eller t.ex. varje gång du fyller på kol i grillen.
Att grilla julskinka kräver lite engagemang och övning men en skinka som tillretts på grillen är slutligen överraskande läcker. Det är lättast att välja en benfri festskinka. Har du en riktigt stor skinka kan redan krånglet med att få skinka att rymmas på grillen orsaka huvudvärk.
Stektiden för julskinka
I elugn är stektiden ungefär 1,5 timme per kilogram. Hur länge tillredningen av julskinkan slutligen räcker beror, förutom skinkans storlek och form, också på de individuella skillnaderna på ugnarna. Dessutom påverkar också den innertemperatur som skinkan har då den sätts i ugn stektiden en aning.
Bästa sättet att säkerställa rätt stektid är genom att använda en stektermometer. Skinkan är klar då termometern visar 74 grader. Vill du ha en extramör skinka ska innertemperaturen ligga på 83 grader eller t.o.m. lite över, men se upp så att skinkan inte blir för torr.
En sak du också bör beakta är att skinkans temperatur stiger lite till efter att du tagit den ur ugnen.
Griljera julskinka
Tillagningen av julskinkan avslutas oftast med att griljera julskinkan. Låt först skinkan svalna lite då den är klar, avlägsna sedan nätet, svålen och överloppsfettet. Lite fett kan om så önskas lämnas kvar, eftersom fettet också ger smak till griljeringen.
En traditionell griljering innehåller senap, ägg och skorpmjöl. Du kan lämna bort ägget om du vill. Blanda ca 3 msk senap och ett ägg till en jämn smet och bred ut smeten på skinkan. Strö sedan över lite skorpmjöl.
Avsluta med att sätta skinkan i ugnen på 250 grader ca 10–15 minuter. Övervaka skinkan hela tiden, så att griljeringen inte bränns. Ta ut skinkan ur ugnen när griljeringen fått en gyllenbrun färg!
Garnera julskinka
Efter att julskinkan griljerats kan du ännu om du vill garnera den för att få en fin och ”julig” skinka. Det mest traditionella sättet att garnera julskinkan är med hela nejlikor. Om du väljer att garnera julskinkan med nejlikor ska du komma ihåg att låta skinkan svalna en stund förrän du sätter på nejlikorna, annars blir smaken av nejlika för stark. Ett enkelt sätt att garnera julskinkan är att göra ett vackert rutmönster på skinkan med en kniv.
Färska örter och kryddor passar också som garnering. Du kan också dekorera serveringsfatet med t.ex. lagerblad och frukter.
Koka julskinka
För många är det så självklart att man tillagar julskinka i ugn att andra tillagningssätt inte ens kommer på tanke. Att koka julskinkan är ändå ett snabbt och relativt enkelt sätt för att få en riktigt saftig skinka. Dessutom är kokt skinka inte lika salt som ugnsstekt skinka. Kokt julskinka är också enkel att smaksätta med hjälp av kokspadet och olika kryddor. Eftersom skinkan bör rymmas i en kastrull lämpar sig kokning av julskinka bäst för mindre skinkor.
Du lyckas bäst med att koka julskinka om du använder en stektermometer. För att garantera skinkans saftighet ska du lämna den att svalna i kastrullen. Ett smart sätt är att låta skinkan i kastrullen svalna utomhus om det är kallt väder, men då måste du kontrollera att t.ex. inga djur kommer åt skinkan.
1. Skölj och torka skinkan. Lämna kvar nätet kring skinkan.
2. Koka skinkan i vatten tillsammans med kryddorna, ca en timme per kilogram. Kryddpeppar och lagerblad passar som kryddor.
3. När skinkan är klar, koka till sist en sås av spadet i kastrullen.
4. Om du vill griljera julskinkan måste du använda ugn för att steka griljeringen.
Tips till de som vill experimentera
Att tillaga julskinka är inte något som bara vi i Norden gör. Man njuter också av julskinka i t.ex. Karibien. Det karibiska sättet att tillaga julskinka är mycket mera sött än det finländska: t.ex. i Jamaica sätter man en glasyr gjord på farinsocker, honung, ananas- och apelsinsaft samt senap, på skinkan då den är klar. I vår blogg hittar du olika tillagningssätt och smaker på julskinkan runtom i världen.
Om du vill göra tillagningen av julskinkan till en riktigt konst, kan du testa på att tillaga skinkan i en jordhåla, som en rövarstek. Fryst mark gör detta tillagningssätt till en liten utmaning och för detta projekt är det bra att reservera ca 10 timmar endast för stektiden. Dessutom ska en ”jordugn” hettas upp med hjälp av en brasa i flera timmar. En extramör rövarstekskinka är trots allt ändå värd mödan.
Hur skulle det vara om du kokade julskinka i Coca-Cola istället för vatten? Enligt TV-kocken Nigella Lawson, är julskinka i Coca-Cola det bästa man kan få. Flera smakvarianter och tips hittar du i vår blogg!
Minneslista för dig som gillar skinka
När det gäller julskinka finns det mycket att komma ihåg, så vi samlade ihop de viktigaste sakerna i en händig infograf. Utöver tips för hur du väljer julskinka, tinar upp och tillreder den hittar du också förslag på olika griljeringar och information om hur du på ett bra sätt gör dig av med skinkfettet.
Vill du använda infografen på din egen webbplats?
Du kan bädda in infografen t.ex. på din blogg genom att använda inbäddningskoden här nedan.
En god och utsökt jul!
Vilket tillagningssätt du än väljer önskar vi att resultatet blir riktigt lyckat. Vi vill samtidigt passa på att önska en riktigt god jul från bloggredaktionen och hela Snellmans personal!