Hoppa till innehållet

Snellman och spisens magi – fyll huset med julstämning och tillred julskinkan i spisens varma hjärta

Du vet väl att det går hur bra som helst att tillreda mat i spisen? Du bör ha en ackumulerande spis, göra en del förberedelser och vara lite äventyrligt lagd, men i övrigt är det bara att utnyttja de möjligheter den öppna elden erbjuder.

Våra vänner i Satokausi-köket tillreder årets julskinka i spisen och passar samtidigt på att komplettera dukningen med saftiga rotfrukter i eldstadens mitt. Kolla in tipsen i artikeln nedan, ifall du känner dig sugen på att testa något nytt i december!

Kommersiellt samarbete med: Satokausi.fi

Stämningsfullt med spistillredning

Julen är den tiden på året då många av oss gärna varvar ner i hemmets trygghet och samlas runt spisens värme. Varför inte vara klimatsmart i samma veva och utnyttja den värmen vid matlagningen och testa en ny, genuin version av julskinkan?

Grytor, stekar och rotfrukter är ypperliga val när man vill tillverka mat i spisen, men de tuffaste spiskockarna tar det hela till en ny nivå och låter julskinkan gå via spisens värme på sin väg till julbordet. Metoden är simpel i sig, men kräver lite mera tid och en del förberedelser för att lyckas fullt ut.

Förbered den ackumulerande spisen genom att tömma den på aska och vid behov bygga en passande plattform för skinkan. Du kan till exempel konstruera en enkel lösning med tegelstenar i hörnen på eldstaden med ett galler eller en ugnsplåt ovanpå.

För en van spiskock är julskinkan en sann glädje att tillreda i ugnen.

Töm askan ur spisen och elda rejäla lass med ved i god tid innan det är dags för skinkan, det får ske ungefär 2 timmar innan. Låt också elden brinna ned för en ordentlig glöd. Använd gärna en temperaturmätare lämpad för eldstaden, under tillredningen av skinkan borde temperaturen hållas mellan 80–150 grader.

Eldningstiden kan variera mellan spisar så använd gärna en temperaturmätare och provelda och mät innan du inleder tillredningen. Se också till att ha ordentliga ugnsvantar eller värmehandskar när du hanterar skinkan.

Välj råvaror av bästa kvalitet

Dina chanser att lyckas med spisskinkan förbättras avsevärt om du väljer en bra skinka för projektet. Det är viktigt att du väljer en skinka av optimal storlek, dels så att den passar in i din eldstad, dels för att den skall bli riktigt mör. En liten och tunn skinka kräver mindre tid i spisen medan en hög och tjock skinka tar sin tid att bli riktigt bra.

Beakta också köttets ursprung och tillredningssätt vid valet av skinka – med en inhemsk festskinka av lantgris från Snellmans får du en hantverksprodukt som görs med traditionella metoder. Den vilar ett dygn efter saltningen och bevarar således sin mörhet bättre vid tillredning och tappar inte för mycket av sitt omfång längs med vägen.

Välj rätt i skinkdjungeln, inhemskt och äkta skall det vara.

I ugnen är det brukligt att först grädda skinkan i en halvtimme på 200 grader och sen vid 100 grader i 1,5 timmar per varje kilogram skinkan väger. I spisen får du förbereda dig på att det troligtvis tar lite längre tid. Använd gärna en mätare för temperaturen, skinkan är mör vid 74 grader och extramör när den når 83 grader. Akta dig för att dra ut på det hela och få till stånd en alltför torr skinka.

UGN som plan B

Om utmaningen med att hålla temperaturen på önskad nivå blir för tuff är det enkelt att flytta över skinkan i ugnen för att slutföra projektet. Vid tillredningen av spisskinkan skall du använda folie och en ugnsform med galler så att fettet inte brinner fast i formen eller skvätter ner insidan av spisen.

När du väl är i gång med spistillredningen är det enkelt att fixa lite saftiga rotfrukter till julbordet i samma veva. Svep in lite söt kålrot och rotselleri i folie och utnyttja ugnens värme för att mjuka upp dem rejält, krydda med en gnutta smör och rosmarin. Också med rotfrukterna påverkar storleken den tid som krävs för att det skall lyckas, så försök att hitta rotfrukter av ungefär samma storlek. Utbudet kan du också variera eftersom även morot, potatis och rödbeta gör sig väl i ugnen.

Mustiga rotfrukter kompletterar spisskinkan väl.

Du hittar massvis med mer information om julskinkan och dess tillredning här på Snellmans webbplats och via Satokausi.fi kan du även bekanta dig med julskinkans historia (på finska).

Text & bilder: Satokausi.fi