Siirry sisältöön

Taianomainen takkakinkku – virittäydy joulutunnelmaan valmistamalla joulukinkku takassa

Tiesitkö, että ruokaa voi valmistaa myös takassa? Temppu vaatii varaavan takan, jonkin verran etukäteisvalmisteluja ja hieman seikkailumieltä, mutta elävä tuli tekee ruoanlaitosta elämyksen.

Ystävämme Satokausi-keittiössä paistoivat tänä vuonna joulukinkun takassa, kypsentäen samalla myös mehevät juhlapöydän juurekset. Nappaa talteen vinkit takkakokkausta varten alta, jos tänä jouluna haluat kokeilla jotain uutta!

Kaupallinen yhteistyö: Satokausi.fi

Takkakokkaus luo tunnelmaa

Jouluna on ihana hiljentyä kodin lämpöön ja tunnelmoida takan ääressä. Ja kun takan kerran lämmittää, siinä sivussa on järkevää valmistaa myös ruokaa. Ruoanlaitosta tulee elämys, ja ruoka saa samalla aitoa makua elävästä tulesta.

Takassa onnistuvat esimerkiksi pitkään haudutettavat pataruoat, paistit ja juurekset – vannoutuneimmat takkakokkausfanit valmistavat jopa joulukinkkunsa takassa. Takkakokkaus itsessään on yksinkertaista, mutta vaatii jonkin verran enemmän aikaa ja etukäteisvalmisteluja.

Valmistele varaavan takan pesä puhdistamalla tuhkat ja rakentamalla tarvittaessa sopiva paistoalusta. Sellainen syntyy esimerkiksi asettamalla tiiliskivet takan nurkkiin ja uunipellin tai ritilän niiden päälle. 

Vannoutuneimmat takkakokkausfanit valmistavat jopa joulukinkkunsa takassa.

Polta monta pesällistä puita hyvissä ajoin, noin 2 tuntia ennen kinkun paistoa, ja malta odotella kunnon hiillosta. Lämmön säilymistä on hyvä kokeilla etukäteen. Takkaan sopivan lämpömittarin käyttö on suositeltavaa, lämmön tulisi pysyä paiston aikana 80–150 asteessa.

Tarvittaviin varusteisiin kuuluvat ehdottomasti myös kuumuutta ja tulta kestävät suojakäsineet, joilla voit käsitellä kuumaa paistovuokaa.

Valitse laadukkaat raaka-aineet

Onnistumisprosenttia nostaa sopivan kinkun valinta. Hanki takkaan mahtuva kinkku, joka ehtii kypsyä tulisijan lämmössä. Pieni ja ohut joulukinkku kypsyy luonnollisesti nopeammin, kun taas korkea ja paksu kinkku vaatii pidemmän kypsennysajan.

Kinkun valinnassa kannattaa huomioida myös lihan alkuperä sekä valmistustapa – laadukas Snellmanin kotimaisesta maatiaispossusta perinteisin menetelmin valmistettu juhlakinkku saa levähtää vuorokauden suolaamisen jälkeen, ja pysyy siksi mehevänä kutistumatta paiston yhteydessä liikaa.

Onnistumisprosenttia nostaa luonnollisesti sopivan kinkun valinta.

Sähköuunissa kinkkua paistetaan ensin puoli tuntia 200 asteessa ja sitten 100 asteessa noin 1,5 tuntia per kilo, mutta takassa paistamiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Tarkista lihan kypsyys mittarilla, kypsän kinkun sisälämpötila on 74 astetta ja ylikypsän 83 astetta. Varo paistamasta liian kuivaa kinkkua.

Uuni voi olla suunnitelma B

Jos paistolämpötilan ylläpitäminen ei millään tahdo onnistua takassa, kinkun voi siirtää uuniin, jossa se myös kuorrutetaan rapeaksi. Käytä takkakinkkua valmistaessasi foliota sekä reunallista uunivuokaa, jotta rasvaa ei pääse valumaan takan pohjalle.

Takassa kypsyvät samalla vaivalla myös mehevät juurekset joulupöytään. Kääri folioon makeaa lanttua ja muhevaa mukulaselleriä, kypsyttele kinkun kanssa takan lämmössä ja mausta voinokareella ja rosmariinilla. Juuresten koko vaikuttaa kypsymisaikaan, takkaan kannattaa siis valita mahdollisimman tasakokoisia juureksia. Voit vaihdella juureksia makusi mukaan, myös porkkana, peruna ja punajuuri kypsyvät takassa helposti.

Takassa kypsyvät samalla vaivalla myös mehevät juurekset joulupöytään.

Lisää tietoa ja vinkkejä kinkun valintaan ja paistoon löydät myös muualta Snellmanin sivuilta, lue myös Satokausikalenterin artikkelista suomalaisesta maatiaispossusta ja joulukinkun historiasta.

Teksti & kuvat: Satokausi.fi