Hoppa till innehållet
7 yleistä virhettä keittiössä

7 vanliga matlagningsmisstag

Alla har vi ibland gjort misstag medan vi har lagat mat, och ett vanligt exempel är att bränna maten. Det problemet löses enkelt genom att minska värmen och noggrannare övervaka maten. Men det finns även misstag som har en stor inverkan på hur bra maten smakar, och som du kanske inte tänker på direkt.

Vi samlade några av de vanligaste matlagningsmisstagen i denna lista. Genom att lära dig av dessa misstag har du möjlighet att bli en ännu bättre kock!

1. Fylla stekpannan helt

Ett vanligt fel i köket är att det helt enkelt läggs för mycket ingredienser i en gryta eller stekpanna. En överfull stekpanna kan nämligen leda till att ingredienserna blir för kalla eller inte tillreds på rätt sätt. Kött som steks i en överfull stekpanna/gryta kan leda till att köttet förlorar sin saftighet och att köttet därmed istället kokas.

Därför är även vätskemängden i ingredienserna en viktig del att ta i beaktande, och oftast lönar det sig att förbereda olika ingredienser var för sig. En bra tumregel är att det problemfritt ska gå att vända om ingredienserna i stekpannan. 

Fylla stekpannan

2. Salta för svagt

Har du någonsin fått en rätt som har varit för svagt saltad? Då vet du säkert att det inte smakar speciellt bra. Speciellt för osmaksatta och omarinerade biffar är det viktigt att använda en tillräcklig mängd salt, för att få fram de bästa smakerna.

Ett vanligt tankesätt är att salt vid behov kan läggas till efter matlagningen. Problemet med det är att maten behöver salt även under matlagningsprocessen eftersom det hjälper att berika matens smaker och att kontrollera saftigheten i ingredienserna. Genom att tillsätta salt under matlagningsprocessen får du en mer balanserad smakupplevelse. Kom också ihåg att smaka på maten i olika skeden då du tillreder det och att modigt använda salt och andra kryddor ifall det så behövs.

3. Inte bryna köttet

För att säkerställa kött med en härligt mångsidig smak gäller det att bryna köttet på en het stekpanna eller på hög värme i ugnen. Att bryna köttet leder till att ytan karamelliseras och att köttet får en delikat blandning av kaffelik bitterhet och nötig kolakaraktär.

Denna process som sker då kolhydrater reagerar med aminosyror kallas för Maillardreaktionen.

4. Steka med olivolja

Olivolja tål inte värme så bra, vilket gör att det inte passar till stekning. Resultatet kan i värsta fall vara ett rökigt kök eller en oönskad bitterhet i maten. Ett bättre alternativ är helt enkelt smör. Olivolja lämpar sig bäst som en finish för färdiga maträtter.

5. Tillsätta vitlök för tidigt

Medan lök är lätt att bryna, bränns vitlöken lätt vid i stekpannan. Detta eftersom vitlök innehåller mindre vatten och mer socker än vanlig lök. Lägg därför på minnet att det lönar sig att tillsätta vitlök först i ett senare skede.

6. Glömma surheten

Smakar maten ändå intetsägande, även om du tillsatt salt och andra kryddor? Då har du troligtvis glömt bort surheten, som ger maten extra smak och hjälper till att hålla balansen mellan surt och sött.

Citron, lime eller vinättika är bra exempel på hur du kan lägga till mer surhet i maten. Därmed är det vanligt och viktigt att lägga till surhet i olika såser och maträtter.

7. Äta köttet genast

Genom att låta köttet stå en stund efter att den blivit klar, låter du vätskan sprida sig i köttet och får därmed en läcker köttbit. Detta är viktigt eftersom då köttet tillreds samlas vätskan i mitten av köttet. Här är några tips gällande detta: låt en mindre köttbit stå i fem minuter och en större stek i 20-30 minuter.

Dessa var våra sju vanliga misstag i köket, genom att bemästra dessa är du steget närmare att få din mästerkocktitel! Samtliga tips är bra att lägga på minnet och upplivar flera rätter.

Ifall du hade nytta av dessa tips kan dela med dig till dina vänner även på via sociala medier!