Hoppa till innehållet
Vinkkejä grillaamiseen

Herr Snellmans bästa grilltips

Doften av grillat kött är ett säkert sommartecken. Få rätter passar lika bra på grillen som griskött, om det så är i form av biffar, ribs eller spett. Här på Snellman har vi ett brett utbud av grisköttsprodukter. Produkterna görs av vår alldeles egen lantgris. Lantgrisen föds upp på våra familjegårdar och matas med foder, som inte genmodifierats (läs mer om lantgrisen här).

Att grilla griskött behöver inte vara svårt. Genom att följa de enkla tipsen i det här blogginlägget, kan också du grilla som en riktig grillmästare!

Kryddning

I vårt produktutbud finns förutom färdigt kryddade och marinerade delikatesser, också produkter som du kan krydda själv. Vare sig du använder marinad eller kryddblandning, lönar det sig att ta sig tid. Det bästa resultatet fås ofta genom att låta köttet stå i kylskåpet över natten. Detta gör att köttet får en jämnare smak och också hinner bli mört. Ifall du inte har tid med det, bör du i alla fall låta köttet dra i sig kryddningen minst en timme innan tillredning.

Vid kryddningen lönar det sig att använda en plastpåse, dit du lägger både köttet och kryddningen eller marinaden. Pressa luften ur påsen och stäng tätt, innan du lägger den i kylskåpet. Du får en jämnare marinad genom att vända på påsen ett par gånger med köttet drar i sig. Griskött kan till exempel kryddas med salvia, mejram, vitlök eller timjan. Det lönar sig också att pröva mer exotiska alternativ som ingefära och curry.

Temperering

Ordet temperering är kanske inte bekant för alla, men det handlar om en väldigt enkel sak. Tanken är att undvika att grilla kött som är för kallt. Det lättaste sättet att göra det är att lyfta fram köttet i rumstemperatur i god tid innan tillredningen. Ifall du glömt att ta fram köttet, kan du också värma upp det i ett vattenbad. Rulla i så fall in köttet tätt i plastfolie, så att det inte kommer i kontakt med vattnet. Placera köttet i en skål och häll på vatten. Vattnets temperatur ska vara så varmt att man ännu kan röra i det med handen. Låt vara i ca 15 minuter.

Innan grillen

Större köttbitar som grillsida eller ribs lönar det sig att förkoka i ugnen eller kastrullen. Vid själva grillningen får de sedan bara en fin färg. Naturligtvis kan t.e.x grillsida också tillredas från början till slut på grillen, men detta kräver tid och tålamod. Kött med en lång tillredningstid bör grillas på indirekt värme, dvs. inte direkt ovanför kolen eller brännaren. Grillen behöver också ett lock som kan stängas under en längre tillredning.

Grillning

Att grilla griskött är relativt enkelt. Man behöver dock vara noggrann med stekningsgraden, så att köttet behåller sin saftighet. Griskött ska alltid grillas tills det är genomstekt, men håller du kvar köttet för länge på grillen finns det en risk att det blir torrt. Ifall du har en stektermometer kan du kontrollera att innertemperaturen är minst 65°C. Du kan också se ifall köttet är färdigt genom att sticka det med en pinne. Köttet är färdigt grillat när det rinner ut klar köttvätska.

Efter grillen

Servera inte kött direkt från grillen, utan låt det vila en stund innan du äter det. Köttets temperatur stiger nämligen med 1–2 grader efter du tagit det från grillen, och en erfaren grillare tar detta i beaktande.

Hygien

Kom ihåg att använda olika kärl och bestick när du hanterar rått och grillat kött. En tallrik som använts för rått kött och som stått fram i solen, kan lätt leda till matförgiftning. Det samma gäller för knivar och skärbrädor. För kött och grönsaker som ska grillas kan du använda samma utrustning. Men ifall du t.ex. ska tillreda en sallad, använd en ren kniv och skärbräda.

Lycka till!