Hoppa till innehållet
Kiinalainen ruoka – possua aasialaisittain ja hapanimeläkastike

Kinesisk mat

Vad är kinesisk mat och matkultur?

Äkta kinesisk mat och matkultur fängslar oss som är intresserade av mat och hälsa. När man talar om kinesisk mat, så är det i första hand wokar, nudlar, gris- och kycklingrätter, grönsaker och olika kryddor, som man kommer att tänka på. Sedan kommer man givetvis också att tänka på artigheten som är förknippad med matkulturen, hur det är att äta med pinnar, samt söt och kryddstark mat. En kinesisk måltid innebär mycket mera än att fylla magen. Matstunden tillbringas gärna, i lugn och ro, tillsammans med familjen och vänner för att respektera såväl sina medmänniskor som maten.

Måltidshelheten som serveras i små, genomskinliga risporslinkärl är festlig och får även den som äter att förhålla sig respektfull inför matnjutningen. Det lär vara så att smackande betyder att maten smakar, och man bör lämna lite på tallriken om man inte vill ha en portion mat till. Kineserna njuter i första hand av vatten som matdryck, men också spad smakar.

Kinesisk mat och dess inverkan på hälsan

Vi finländare talar också om matens inverkan på hälsan, men i Kina har man redan i tusentals år vetat att maten inverkar på hälsan. Kall mat och dryck kategoriseras som yinmat och varma rätter som yangmat (enligt Kungfutses lära). I detta fall är det inte fråga om matens temperatur utan hur olika maträtter påverkar oss och vår hälsa. Yin-mat är t.ex. grönsaker och frukter. Till yang-maten hör starka kryddor och kött. I Kina är natriumglutamat en självklarhet som smakförstärkare. Ingefära och vitlök är igen erkända hälsokryddor också hos oss. Man tror att ingefära lindrar smärta och hjälper för ledproblem. Vitlök är en förträfflig hjälp för förkylning och ämnesomsättningen. Kinesiskt rött ris skyddar hjärtat.

Olika matkulturer berikar och förtjusar, det lönar sig alltså att lämna bort länkkorven och rågbrödet emellanåt och modigt bekanta sig med olika smaksymfonier såväl hemma som på resa. Här kommer några kinesiska recept i finländsk varianter.

Gris i söt-sursås

600 g skinkstrimlor
en bit ingefära
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk ananasbitar
1 bit purjo
5 champinjoner
1 burk bambuskott
sesam och olivolja för stekning

Enkel sötsursås

1 msk maizena
0,5 dl kallt vatten
2 msk honung
4 msk risvinsvinäger
4 msk ketchup
1 tsk salt
2 msk soja
2,5 dl ananasaft
0,5 tsk chili

Hacka alla grönsaker, gärna till strimlor. (Om du inte har alla grönsaker hemma, kan du lämna bort en del, använd det som du hittar hemma.) Gör sås, blanda maizena och vatten, blanda de andra ingredienserna. Bryn köttet i panna och flytta köttet i en kastrull, hälla sås på och låt den sjuda upp. Stek grönsakerna en stund i stekpanna, grönsakerna måste vara färdiga men inte mjuka utan krispiga. Häll grönsakerna i kastrullen och blanda väl, låt dem baddas en stund. Om du har en wok så kan du först woka griskött, tillsätt grönsaker och häll såsen på efter en stund och låt sjuda upp.

Flera recept som baserar sig på kinesisk mat.

Asiatisk nudelsallad
Wok på strimlor

”När du gör middag kan du inte laga för god mat, eller finfördela köttet för väl.”
(Kungfutse)

När har du senast testat något nytt?