Hoppa till innehållet
Tehdään yhdessä kinkkutemppu! 4

Ät skinka och gör gott!

I andan av cirkulär ekonomi är Snellman igen med och gör gott i samband med julhelgen. Stekfett från vårt lands otaliga julskinkor är i grund och botten en stor utmaning ur sorteringsperspektiv, men projektet Kinkkutemppu gör detta problem till en möjlighet.

Varje jul i Finland äter vi över 7 miljoner kilogram skinka. Av sådana mängder skinka uppstår enormt mycket fettavfall, som man bör göra sig av med på rätt sätt. För att undvika att det blir stopp i rören, får man under inga omständigheter hälla stekfettet i avloppet, inte ens hemma.

Kampanjen Kinkkutemppu genomförs nu för femte gången och gör det möjligt att använda det fettavfall som blir över efter skinkstekningen till ett gott ändamål.

År 2020 är kampanjens mål att samla in stekfettet från minst 250 000 finländska hushåll och producera förnybar diesel av det (ifjol var resultatet 197 000 hushåll). Sammanlagt gav insamlingen hisnande 58 500 kilo fettavfall.

Man har räknat ut att man med stekfettet från en enda skinka kunde köra en personbil i upp till tre kilometer!

Ät skinka och gör gott! 2
Snellmans skinkor på väg ut i handeln.

Nu kan du alltså äta skinka och samtidigt göra gott. Se bara till att ta till vara julskinkans stekfett och för det till närmaste insamlingspunkt. 

Du kan delta i kampanjen nästan överallt i Finland. Insamlingspunkter finns till exempel på alla Citymarket-varuhus i landet. Dessutom finns insamlingspunkter bland annat på Neste-bensinstationer, K-mataffärer och vid kommunala återvinningsstationer. Antalet insamlingsplatser är i år rekordstort, 349 stycken.

Insamlingspunkterna öppnar den 18 december och insamlingen av skinkfett avslutas den 8 januari 2021.

Din närmaste insamlingspunkt hittar du på Kinkkutemppus officiella webbplats (som tyvärr bara finns på finska): kinkkutemppu.com.

Företagen och organisationerna som medverkar i Skinktricket.