Hoppa till innehållet
Historiallinen syksy Snellmanin Lihanjalostukselle – suomalainen maatiaispossu kohtaa Hong Kongilaisen kuluttajan 2

Historisk höst för Snellmans köttförädling – finsk lantgris når konsumenterna i Hong Kong

Snellman inleder exporten av konsumentförpackade köttprodukter till Hong Kong. Från och med den 1 oktober kan konsumenter och vänner av högkvalitativt kött i Hong Kong köpa Snellmans konsumentförpackade varor i 70 butiker.

Snellmans Köttförädling har en gedigen bakgrund som exportföretag med destinationer som bland annat Nya Zeeland, Ryssland, Sverige, Sydkorea och Kanada på mottagarlistan. Mycket av Snellmans tidigare export har sålts direkt till lokala företag som råvara via så kallad business-to-business handel, men det nu aktuella fallet i Hong Kong är unikt.

Åsa Tolvers och Staffan Snellman har jobbat med Hong Kong-caset i två år.

– Enligt våra uppgifter är vi det första finska kötthuset som säljer varor i Hong Kong i egen förpackning och på eget varumärke. Strävan är att exportera varor med högre förädlingsvärde, och där har vi lyckats bra med den produktpalett vi nu erbjuder, säger exportdirektör Staffan Snellman.

FYRA GRISPRODUKTER INLEDER EXPORTEN

Snellman har arbetat med det aktuella fallet i två år och nu kommer fyra produkter till försäljning i Hong Kong. Dessa är grisnacke, ytterfilé av gris, grissida och en liten förpackning ribs.

– Vi ger oss in på en okänd marknad tillsammansmed Nordiska Partners, de vet vad som fungerar och vad som går hem i Hong Kong. Inhemska MTK har också på ett positivt sätt gett stöd för export av längre förädlade livsmedelsprodukter, konstaterar Staffan Snellman.

Lokalt anpassade förpackningar når Hong Kong-borna i början av oktober.

utmaningar med logistiken

Den första containern med varor har redan avgått från Jakobstad mot sin slutdestination och även flygfrakt kommer att utnyttjas för att se till att förråden i Hong Kong är fyllda inför lanseringen den 1 oktober.

– Det är klart att just logistiken skapar vissa utmaningar för vilka produkter vi kan tänkas exportera i framtiden, förklarar exportassistent Åsa Tolvers.

– Det här skall ändå bara betecknas som en början på något nytt. Vi ser möjligheter även för betydligt flera produkter som kan säljas via denna kanal. Förädlingsvärdet och prisbilden ger oss nya möjligheter, tillägger Staffan Snellman.

Exportframgången är ett resultat av ett gediget och målinriktat samarbete där höstens genombrott får ses mer som ett startskott än en slutdestination.

Staffan Snellman och Åsa Tolvers övervakar lastningen av den första containern till Hong Kong.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som arbetat med och kring det här projektet. Vi kan verkligen glädjas och vara nöjda, säger Köttförädlingens VD Roland Snellman.