Hoppa till innehållet
Stort nybygge på gång vid Granholmen: ”Det har blivit dags att prioritera frysen” 1

Stort nybygge på gång vid Granholmen: ”Det har blivit dags att prioritera frysen”

Även om Köttförädlingen i grund och botten inte vill använda frysen för annat än flödeshantering, har kylan blivit processens goda bundsförvant i takt med stigande volymer och rekordstora anskaffningar. Genom att bygga ut fryskapaciteten rejält på Granholmen går Snellmans i en säkrare, kostnadseffektivare och mer hållbar riktning.

Under senare halvan av år 2020 kommer ett stort byggprojekt att sätta sin prägel på verksamheten vid Snellmans köttförädling utanför Jakobstad.

I juni inleds byggandet av ett nytt fryslager med plats för 4500 pallar och den nya frysen kommer att tas i bruk under första kvartalet år 2021.

Vår totala fryskapacitet är just nu kring 6000 pallar, men det är utspritt på flera verksamhetspunkter. Våra varor vilar just nu vid Granholmens egen frys samt vid S-Frost, Jeppis Freeze, Östmans (Karleby) och Jääsaukko (Lempäälä och Seinäjoki), förklarar Erik Björkskog som är arbetsledare för fryslagret på Köttförädlingen.

Snellmans plockar hem egna varor

Den nya investeringen vid Granholmen beräknas på årsnivå spara in 700 000 euro. Det är främst kostnader för hyror och logistik.

Visst fungerar vår kylprocess bra just nu. Vi behärskar den, om vi säger så. I längden är det inte en hållbar lösning att köra land och rike runt med våra frysvaror. För tillfället är det bara exportvaror som finns i vår egen frys på Granholmen. Alla övriga frysvaror är utspridda, berättar Björkskog.

Iso rakennusprojekti käynnistyy Kuusisaaressa: ”On tullut uuden pakkasvaraston vuoro” 1
Bild: bjh.fi

Expansionen vid Granholmen gör det möjligt att till stora delar ”plocka hem” varorna. Kapaciteten vid Granholmen höjs rejält, från 1200 pallplatser till 4500 pallplatser.

Under 2020 räknar vid med att själva bygget är avklarat medan början på år 2021 kommer att gå åt till att lösa alla inredningsdetaljer. Vi räknar med att tidtabellerna håller och då är vårt eget fryslager igång under vårvintern, hoppas Björkskog.

Tillbyggnaden kommer att placera sig i anslutning till medwurstfabriken och i samband med expansionen kommer parkeringsområdet uppe på kullen att försvinna helt.

Under byggtiden kommer slaktbilarna att ta sig till slakteriet längs en ny rutt runt fabriken och när bygget står klart kommer slaktbilarna att köra under den nya byggnaden för att ta sig till slakteriet.

Iso rakennusprojekti käynnistyy Kuusisaaressa: ”On tullut uuden pakkasvaraston vuoro”
Genomskärning av det nya fryslagret sett från väster.

Det finns en stor lutning mellan huvudingången mot Kållbyvägen och andra sidan av fabriken, så lösningen med slaktbilarna som kör under tillbyggnaden är egentligen helt logisk, förklarar Björkskog.

Det nya fryslagret kommer att ha mobila pallställ, en lösning där endast den hylla man arbetar med vid en given tidpunkt är öppen. Lösningen gör också att man får större hyllkapacitet på en given yta.

I planeringen finns också ett automatiskt trucksystem för hanteringen av varor till och från lagret.

”Vi går mot rekordår”

Det finns många orsaker till att investeringen i det nya fryslagret görs. Det förbättrar den interna och externa logistiken gällande både frysta råvaror, inköpta råvaror och industrileveranser avsevärt och gör även arbetsplatsen säkrare för de anställda som är involverade i frysprocesserna.

Att lagret blir av just nu kan beskrivas som en strategisk investering. Även om företaget egentligen inte vill frysa in varor är den ett ovärderligt redskap i hanteringen av inkommande och utgående flöde.

Roland Snellman studio
Roland Snellman är VD för Snellmans Köttförädling.

Frysen är i sig en viktig del av hela verksamheten och företagets processer, förklarar Köttförädlingens VD Roland Snellman.

Den behövs för att jämna ut volymer mellan kampanjer och säsonger. Vi går dessutom mot ett rekordår vad gäller anskaffning och kommer att ha att göra med historiskt stora volymer. För några år sedan gjorde vi en stor investering i spiralfrysen och den här investeringen kan ses som en naturlig följd på det projektet.

Det har helt enkelt blivit dags att prioritera ett bygge som varit på tapeten en längre tid, avrundar Roland.

Ny frys och 600 kvadrat produktionsyta för 4 miljoner

Att den nya tillbyggnaden blir verklighet betyder också att närmare 600 kvadratmeter yta blir tillgängligt inne i den befintliga fabriksfastigheten.

Det här är yta som definitivt behövs för den övriga produktionen, säger produktionsdirektör Ronnie Granlund och tillägger.

Frysbygget är ett stort projekt för oss. Investeringen går loss på 4 miljoner euro, avrundar han.

Ronnie Granlund
Produktionsdirektör Ronnie Granlund.