Underbart och minnesvärt för alla – så här tar du matallergierna i beaktande när du ställer till barnkalas
Den 13 oktober firas för andra gången någonsin den nationella matallergidagen. Årets tema är glädjefyllt och viktigt, ”Allergibarnet skall ha ett lika bra kalas som alla andra”. Låt dig inspireras av idéer och ta vara på minneslistan över hur du lyckas med arrangemangen.
Text: Suvi Myllymäki
Bilder: Annastina Piippo
Av alla barn i vårt land är det beräknat att mellan 3-9 procent lider av någon form av matallergi. Det här innebär att det med allra största sannolikhet finns en matallergieker på ditt barns klass, hobbygrupp eller i bostadskvarteret. Undertecknad har en svår nötallergiker i familjen, så ämnet är bekant också på ett personligt plan.
Det finns många typer av allergier och överkänsligheter för olika ämnen, och de varierar ofta i grad och effekt. En stor del av barnens matallergier ger med sig med stigande ålder, medan andra kan hålla i sig livet ut. Du kan också bekanta dig hur man på Snellmans köttförädling tar allergenerna i beaktande redan i produktionen.
Graden av allergi varierar ofta och kan också avvika en del från fall till fall. En som är allergisk mot mjölk kan klara av små mängder av drycken utan problem medan en annan av samma mängd kan drabbas av svåra, till och med livshotande reaktioner.
Finns det bland kalasgästerna eller hos födelsedagsbarnet själv en mycket svår allergi (anafylaktisk) finns det orsak att stryka livsmedlet från menyn helt och hållet.
Svåra allergener är oftast nötter, mjölk, ägg, fisk och olika spannmål.
Det finns till och med fall där också luftburen kontakt med ett givet ämne kan orsaka reaktioner. Då finns det all orsak att i god tid vara i kontakt med det allergiska barnets föräldrar och gemensamt fundera hur festen kan göras trygg för alla involverade.
En lika behandling har oerhört stor betydelse för det allergiska barnet. Undertecknad har upprepade gånger fått välkomna hem en överlycklig allergison från ett kalas, där hans behov tillgodosetts. Då brukar han också be mig tacka arrangören en extra gång för den härliga bjudningen!
Noga med ämnesförteckningarna
De vanligaste allergenerna bör vara tydlig utmärkta på förpackningen. Ofta sker det dessutom med understrykning eller VERSALER och fet stil, för att de skall vara enklare att upptäcka och beakta.
I vissa fall innehåller produkten i sig inte en allergen, men produktionen av produkten kan ha ägt rum i ett utrymme där allergenen behandlas. Då står det ofta omnämnt på förpackningen, till exempel i formen ”glutenfri, tillverkad i utrymmen där det hanteras vete”.
Den här informationen kan för mången vara av största vikt, men hur och var på förpackningen informationen framkommer kan variera från produkt till produkt. En del allergiker kan eventuellt använda också dessa produkter medan det är helt uteslutet för andra. En direkt fråga till ett allergibarns föräldrar är ofta enklaste sättet att ta reda på fakta.
Enkelt och färgglatt
Generellt kan man konstatera att väntevärdet hos kalasgästerna inte är allt för högt uppskruvade när det kommer till den salta dukningen. Barnens ständiga favoriter – knackkorvar och köttbullar – går lätt att tillreda på ett läckert sätt om man serverar dessa tillsammans med finfina frukter och bär.
Det går lätt att till exempel söka inspiration för en kalasdukning via sociala medier.
En köttbulle går smidigt att sticka på en grillpinne och ställa fram slutresultatet i en blomvas. Knackkorvarna kan man enkelt göra om till små söta bläckfiskar och ställa fram på en bricka tillsammans med grönsaker och dippskålar.
tryggt att välja riktiga produkter
Snellmans knackkorv och Riktiga köttbullar passar för de flesta allergiker. I köttbullarna används till exempel ingen mjölk, inga ägg eller inget vetemjöl.
Köttbullarna är glutenfria, men inte helt fria från spannmål eftersom de innehåller glutenfri havre. De tillreds dessutom helt utan tillsatsämnen, ämnen som också kan orsaka reaktioner hos vissa allergiska barn.
Även knackkorv, grillkorv och pålägg är allergivänliga i sina egna kategorier och passar för många specialdieter.
Det går (på finska) att läsa mycket mer om matallergier på Allergi-, Hud- och Astmaförbundets webbplats – du hittar också massor med matnyttiga specialanpassade recept på webbplatsen erimenu.fi.
Även på svenska Allergi- och Astmaförbundets hemsidor finns mycket bra information.
Minneslista för minnesvärt kalas för ALLA deltagare:
- Ställ frågan om allergi redan i inbjudan. Det här ger dig gott om tid att lugnt förbereda festdagens dukning.
- Fråga modigt om du inte vet. Trygga råd och tips får du naturligtvis via barnets föräldrar. De har ofta en egen lista och uppfattning om vilka läckerheter som går vägen. Det gör också ditt eget arbete enklare i butiken.
- Förvara alla förpackningar. Allergibarnets föräldrar och läskunniga barn har vanan inne att spola igenom innehållsförteckningar med vaket öga. När du har originalförpackningen kvar går det enkelt att i stunden kolla upp osäkra detaljer.
- Berätta för barnet att hens allergier tagits i beaktande. En festlig dukning med många alternativ kan till och med uppfattas som skrämmande. Gör inget nummer av allergin, utan berätta lugnt och tydligt för barnet att du vet vad läget är.
- Använd skilda verktyg för olika rätter. Om du har en omfattande dukning säkerställer du då att alla kan tryggt plocka åt sig av bordets läckerheter.
- Var noga med hygienen i köket. Använd rena verktyg och ytor när du förbereder kalaset. Då minimerar du risken för korskontamination och stärker trygghetskänslan ytterligare.
- Rör inte ihop termerna. Laktosfri är inte samma som mjölkfri och glutenfri är inte samma sak som spannmålsfri.
- Om ett barn har en allvarlig allergi kan det vara på sin plats att säkerställa att du har koll på vad som händer och vad som krävs ifall av en exponering i uppstår i misstag. Se också till att ha de viktiga kontaktuppgifterna nära till hands.