Siirry sisältöön

Ihanat ja ikimuistoiset synttärit kaikille – näin huomioit ruoka-allergiat lastenjuhlia järjestäessäsi

Lokakuun 13. päivänä vietetään jälleen ruoka-allergiapäivää. Tänä vuonna keskitytään iloisesti juhlatunnelmaan, ja teemana onkin ”Allergialapselle yhtä hyvät synttärit kuin muillekin!” Nappaa tästä inspiraatiota hauskojen juhlaherkkujen loihtimiseen ja ota talteen synttärinjärjestäjän muistilista.

Teksti: Suvi Myllymäki
Kuvat: Annastina Piippo

Maamme lapsista 3–9 prosenttia kärsii jostakin ruoka-aineallergiasta. On siis melko todennäköistä, että luokalta, naapurista tai harrastusporukasta löytyy allergikko. Myös allekirjoittaneen perheestä löytyy vakava pähkinäallergia, joten aihe on lähellä sydäntä.

Kerttu ja Erin kävivät herkullisten ja erittäin värikkäiden lihapulla- ja hedelmävartaiden kimppuun.

Allergioita ja ruoka-aineyliherkkyyksiä on paljon erilaisia, ja niiden vakavuus vaihtelee. Iso osa lasten allergioista väistyy iän myötä, mutta osa on elinikäisiä.  Lue lisää siitä, miten Snellmanin lihanjalostuksessa allergeenit otetaan huomioon jo ruoan tuotantovaiheessa.

Allergian vakavuus vaihtelee paljon ja saattaa jopa poiketa myös saman ruoka-aineen kohdalla. Joku voi esimerkiksi olla maidolle allerginen, mutta sietää sitä pieninä määrinä, ja toinen taas voi saada tilkastakin hyvin vakavan, jopa henkeä uhkaavan reaktion.

Jos päivänsankarilla tai vieraalla on jostakin ruoka-aineesta hyvin vakava allergia (anafylaksia), on syytä välttää allergisoivan aineen tarjoamista missään muodossa.

Vakavaa allergiaa aiheuttavat yleisimmin pähkinät, maito, kananmuna, kala sekä viljat.

Joskus ruoka-aineallergia voi olla jopa niin paha, että lapsi voi saada oireita jo pelkästään ilman välityksellä. Tällaisissa tapauksissa on hyvä jutella suoraan allergisen lapsen vanhempien kanssa ja miettiä yhdessä, miten juhlista saadaan kaikille turvalliset.

Yhdenvertaisella kohtelulla voi olla allergialapselle todella suuri merkitys. Kirjoittajan oma allergialapsi on aina suunnattoman onnellinen, kun hänen allergiansa on huomiotu juhlissa. Usein hän pyytää vielä erikseen kiittämään juhlien järjestäjää ihanista tarjoiluista.

Synttäreillä myös Enni löysi helposti omat suosikkinsa.

Tarkkana tuoteselosteiden kanssa

Yleisimmät vakavaa allergiaa aiheuttavat aineet on merkittävä elintarvikepakkauksiin selvästi. Yleisimmin allergeenit on korostettu joko ISOILLA tai lihavoiduilla kirjaimilla, jotta ne erottuvat muusta tekstistä ja on helpompi erottaa.

Joskus tuotteet eivät varsinaisesti sisällä allergiaa aiheuttavaa ainesosaa, mutta ne joudutaan valmistamaan samoissa tiloissa, joissa tällaisia raaka-aineita käsitellään. Silloin pakkauksesta yleensä löytyy merkintä ”saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää”.

Tämän monelle tärkeän tiedon sanamuoto ja tekstin sijainti saattavat hieman vaihdella valmistajien välillä. Osalle allergikoista tällaiset tuotteet sopivat, mutta osalla ne ovat ehdottomasti kiellettyjen listalla. Asiasta kannattaa kysyä suoraan allergisen lapsen vanhemmilta, koska heiltä löytyy paras tieto.

Helppoja herkkuja ja väriä

Lapset eivät yleensä odota varsinkaan suolaisten tarjottavien suhteen ihmeitä. Lasten ikisuosikeista – nakeista ja lihapullista – saa maistuvaa ja näyttävää tarjottavaa, kun niiden kanssa tarjoaa värikkäitä hedelmiä, marjoja tai kasviksia ja käyttää rohkeasti mielikuvitusta.

Inspiraatiota iloisiin ja värikkäisiin kattauksiin löytyy todella paljon esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Lihapullat sujahtavat esimerkiksi varrastikkuihin, jotka voi tarjoilla vaikkapa puhtaasta kukkamaljakosta. Nakeista puolestaan voi valmistaa kattilassa söpöjä mustekaloja, jotka voi asetella hauskasti tarjolle vihannestikkujen ja ketsuppikippojen kera.

Kunnon tuotteet ovat turvallinen valinta

Snellmanin nakit sekä uudet Kunnon lihapullat ja jauhelihapihvit sopivat useimpien allergikkojen ruokavalioon. Lihapullissa ei ole käytetty lainkaan maitoa, kananmunaa eikä vehnäjauhoja.

Lihapullat ovat gluteenittomia, mutta eivät täysin viljattomia, sillä ne sisältävät gluteenitonta kauraa. Ne myös valmistetaan täysin ilman lisäaineita, jotka nekin saattavat aiheuttaa osalle lapista yliherkkyysoireita.

Erin herkuttelee vesimelonilla.

Myös nakit, makkarat ja leikkeleet ovat hyvin allergiaystävällisiä tuotteita, jotka sopivat moneen erityisruokavalioon.

Ruoka-aineallergioista voit lukea lisää Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n nettisivuilta. Lisää allergiaystävällisiä reseptejä ja vinkkejä voi hakea osoitteesta www.erimenu.fi.

Naposteltavaa riittää kaikille – Leevi, Enni ja Kalle löysivät kaikki omat suosikkinsa.

Juhlanjärjestäjän muistilista:

  1. Lisää kysymys mahdollisista allergioista jo kutsuun. Näin saat aikaa varautua ja miettiä tarjottavia rauhassa.
  2. Kysy rohkeasti, jos et tiedä. Turvallisia allergialapsen tarjoiluvinkkejä voi kysyä suoraan vanhemmilta. Heillä on usein tiedossa tarkka lista sallituista ja maistuvista herkuista. Näin säästät myös huomattavasti aikaa ruokakaupassa.
  3. Säilytä kaikki pakkaukset. Allergialasten vanhemmat sekä lukutaitoset lapset ovat yleensä tottuneita lukemaan pakkausmerkintöjä tarkalla silmällä. Kun alkuperäinen keksi- tai karkkipakkaus on tallella, on sopivuus helppo varmistaa vielä paikan päällä.
  4. Kerro lapselle, että hänet on huomioitu. Juhlatilanteet ja herkkupöytä saattavat joskus tuntua allergialapsesta pelottavalta. Allergiasta ei tarvitse tehdä numeroa, mutta kerro lapselle selkeästi, että asia on tiedossa ja se on huomioitu.
  5. Käytä erillisiä ottimia. Jos tarjolla on monenlaista herkkua, huolehdi, että turvallisia herkkuja voi ottaa puhtailla välineillä.
  6. Kiinnitä huomio keittiöhygieniaan. Pidä huoli, että käytät leipoessasi ja tarjoiluja valmistaessasi puhtaita työvälineitä ja pintoja. Näin vältät allergeenien ristikontaminaation ja huolehdit turvallisuudesta.
  7. Älä sekoita termejä. Laktoositon ei tarkoita maidotonta eikä gluteeniton viljatonta. Tarkista aina ainesosaluettelo.
  8. Jos lapsella on vakava allergia, varmista, että osaat toimia myös vahinkoaltistuksen sattuessa ja että tarvittavat yhteystiedot ovat tallella.
  9. Älä pahastu, jos kaikesta vaivannäöstäsi huolimatta allergialapsi ottaa omat eväät mukaan tai lapsen vanhempi haluaa tulla itse tarkistamaan juhlapöydän antimet. Kaverisynttärit voivat olla monelle allergiasta kärsivälle perheelle innolla odotettu, mutta myös hieman jännittävä tai pelottava tapahtuma.
Lihasta hyvälaatuista proteiinia – helposti ja luonnollisesti 4
Snellmanin ravitsemusasiantuntija Suvi järjesti kuvien synttärit ottaen huomioon osallistuvien lasten ruoka-allergiatilanteen. Kuvissa hienosti mannekiineinä toimivat fantastinen viisikko Erin, Kerttu, Enni, Leevi ja Kalle. Suomessa vietetään tällä viikolla historian toista ruoka-allergiapäivää, 13.10.2022.