Bobotiegryta med riktigt malet kött
1h 5min (varav 30min aktiv)
6
Medel
Ingredienser
Bobotie
- 1 pkt Snellman Malet kött av gris och nöt 23 % 700 g
- 2 rostat bröd
- 3.5 dl mjölk
- 1 gullök
- 2 vitlökslyftor
- 4 tsk currypulver
- 2 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 0.7 tsk svartpeppar
- 3 msk mangochutney
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl sultanarussin
- 3 ägg
- 6 lagerblad
- 1 msk olja för stekning
- 2 tsk smör
gul ris
- 4 dl basmatiris
- 8 dl vatten
- 4 msk sultanarussin
- 2 tsk gurkmeja
- 1 kanelstång
- 0.5 tsk salt
- 25 g smör
Instruktioner
Smörj en rejäl 20 x 20 cm hög ugnsform med smör och värm upp ugnen till 180 grader. Riv brödskivorna i stora bitar och doppa dem i en skål med mjölk. Skala och hacka löken.
Tillsätt olja i pannan och fräs löken. Lägg malet kött i pannan och bryn även den. Tillsätt curry, gurkmeja, salt, svartpeppar, mangochutney och vinäger. Låt sjuda i några minuter.
Kläm brödbitarna torra, men spara mjölken. Tillsätt det torra brödet, russinen och ett ägg i pannan. Rör om blandningen och häll i ugnsformen.
Knäck två ägg i mjölken och rör om. Häll äggstanningen över köttet i pannan. Dekorera med lagerblad på ytan.
Tillaga i ugnen i ca 35 minuter (tills formen stelnat). Servera med gult ris.
Riset kan du förbereda medan din Bobotie blir klar i ugn. Skölj riset under rinnande kallt vatten i ett durkslag tills vattnet är klart. Lägg riset och övriga ingredienser i kastrull och koka delvis under lock i 10 minuter, eller tills vätskan är borta. Rör om under tillagningen.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 370 g | |
---|---|---|
Energi | 845 kJ / 202 kcal | 3128 kJ / 747 kcal |
Fett | 10.1 g | 37.4 g |
- varav mättat fett | 4.2 g | 15.4 g |
Kolhydrat | 18.6 g | 68.9 g |
- varav sockerarter | 5.1 g | 18.7 g |
Protein | 8 g | 31 g |
Fiber | 1.4 g | 5.1 g |
Salt | 0.6 g | 2.1 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.