Hoppa till innehållet
Enkla kalljästa semlor

Enkla kalljästa semlor

Tunn tunn lättrökt skinka 150 g

8

35min tillagningstid + 35min total tid

Lätt

Inled din morgon med lite guldkant. Dessa läckra kalljästa semlor dyker upp vid morgonmålsbordet nästan av sig själv. Degen rör du ihop kvällen innan och slevar upp på ugnsplåten på morgonen. Sen fyller du de färdigt gräddade semlorna med allehanda läckerhetet och Snellmans goda pålägg!

Ingredienser

Enkla kalljästa semlor
  • 4 dl vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 5.5 g torrjäst
  • 1.5 dl havreflingor
  • 3 dl semlemjöl
  • 2 dl vetemjöl
Dessutom

Instruktioner

På kvällen

Häll vattnet i en skål, fyll i resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Degen får vara lös under natten och behöver inte bearbetas. Täck in med film och ställ i kylskåpet, där den får vila 8-12 timmar.

På morgonen

Lyft skålen i rumstemperatur och kör upp ugnen till 220 grader. Sleva upp ca. 10 semlor av degen på en ugnsplåt med papper. Låt jäsa tills ugnen är varm, borde räcka med kring 15 minuter. Grädda i 220 grader i mittten av ugnen kring 25-30 minuter.
Tips: Vill du grädda semlorna samma dag skall vattnet vara 42-gradigt när du blandar ihop degen och då får den jäsa ca. 30 minuter i rumstemperatur. Sleva sen semlorna på plåt och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 25 g
Energi 3086 kJ / 730 kcal 771 kJ / 182 kcal
Fett 7.5 g 1.9 g
- varav mättat fett 1.7 g 0.4 g
Kolhydrat 121.2 g 30.3 g
- varav sockerarter 1.6 g 0.4 g
Protein 39 g 10 g
Fiber 11.3 g 2.8 g
Salt 6 g 1.5 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan