Enkla kalljästa semlor
8
35min tillagningstid + 35min total tid
Lätt
Ingredienser
Enkla kalljästa semlor
- 4 dl vatten
- 1.5 tsk salt
- 5.5 g torrjäst
- 1.5 dl havreflingor
- 3 dl semlemjöl
- 2 dl vetemjöl
Dessutom
Instruktioner
På kvällen
Häll vattnet i en skål, fyll i resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Degen får vara lös under natten och behöver inte bearbetas. Täck in med film och ställ i kylskåpet, där den får vila 8-12 timmar.
På morgonen
Lyft skålen i rumstemperatur och kör upp ugnen till 220 grader. Sleva upp ca. 10 semlor av degen på en ugnsplåt med papper. Låt jäsa tills ugnen är varm, borde räcka med kring 15 minuter. Grädda i 220 grader i mittten av ugnen kring 25-30 minuter.
Tips: Vill du grädda semlorna samma dag skall vattnet vara 42-gradigt när du blandar ihop degen och då får den jäsa ca. 30 minuter i rumstemperatur. Sleva sen semlorna på plåt och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 25 g | |
---|---|---|
Energi | 3086 kJ / 730 kcal | 771 kJ / 182 kcal |
Fett | 7.5 g | 1.9 g |
- varav mättat fett | 1.7 g | 0.4 g |
Kolhydrat | 121.2 g | 30.3 g |
- varav sockerarter | 1.6 g | 0.4 g |
Protein | 39 g | 10 g |
Fiber | 11.3 g | 2.8 g |
Salt | 6 g | 1.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.