Hoppa till innehållet
Herr Snellmans jullimpa

Herr Snellmans jullimpa

3h 50min (varav 50min aktiv)

8

Medel

På grund av stor efterfrågan har vi valt att lyfta fram ett traditionellt limprecept med rötter i Esse på vår webbplats. Ryktet säger att den här limpan är den bästa jullimpan någonsin, och räcker väl till både dig själv och kanske grannen eller en god vän.

Ingredienser

jullimpa
  • 8 dl vatten
  • 2 dl surmjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk salt
  • 1.5 jäst
  • 500 g rågmjöl
  • 1.5 kg vetemjöl
Kryddblandning
  • 2.5 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk fenkål
  • 1 msk anis
  • 1 msk appelsinskal
  • 50 g smör
Dessutom
  • 1 dl vatten
  • 1 msk sirap

Instruktioner

Blanda ihop ingredienserna för limpan till en jämn gröt och låt den stå medan du kokar kryddblandningen.

Låt kryddblandningen svalna och tillsätt 50 g smör. Blanda den färdiga kryddblandningen med degen och tillsätt ca. 1,5 kg vetemjöl.

Låt jäsa i en timmes tid, baka ut limporna en plåt och jäs i ytterligare en timme. Grädda i 40 minuter i 175 grader.

Pensla de klara, ännu varma limporna med sirapsvatten.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 150 g
Energi 1278 kJ / 302 kcal 1917 kJ / 453 kcal
Fett 2.8 g 4.1 g
- varav mättat fett 1.1 g 1.7 g
Kolhydrat 58.9 g 88.3 g
- varav sockerarter 13.2 g 19.7 g
Protein 8 g 12 g
Fiber 4.2 g 6.3 g
Salt 1.3 g 2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Jul

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan