Herr Snellmans jullimpa
3h 50min (varav 50min aktiv)
8
Medel
Ingredienser
jullimpa
- 8 dl vatten
- 2 dl surmjölk
- 1 ägg
- 2 msk salt
- 1.5 färsk jäst
- 500 g rågmjöl
- 1.5 kg vetemjöl
Kryddblandning
- 2.5 dl sirap
- 2 dl socker
- 1 msk fänkål
- 1 msk anis
- 1 msk appelsinskal
- 50 g smör
Dessutom
- 1 dl vatten
- 1 msk sirap
Instruktioner
-
Rör ihop fördegen. Blanda vatten, surmjölk, ägg, salt, jäst och rågmjöl till en lös gröt och låt svälla medan du kokar ihop kryddblandningen. TIllsätt inget vetemjöl i detta skede.
-
Tillred kryddblandningen. Lägg sirap, socker, fänkål, anis och appelsinskal i en kastrull och koka upp.
-
Lyft av plattan för att svalna och tillsätt 50 g smör. Rör ner kryddblandningen i fördegen och tillsätt nu 1,5 kg vetemjöl.
-
Låt jäsa i en timmes tid, baka ut limporna en plåt och jäs i ytterligare en timme. Grädda i 40 minuter i 175 grader.
-
Pensla de klara, ännu varma limporna med sirapsvatten.
Näringsinnehåll
| / 100g | / servering 150 g | |
|---|---|---|
| Energi | 1278 kJ / 302 kcal | 1917 kJ / 453 kcal |
| Fett | 2.8 g | 4.1 g |
| - varav mättat fett | 1.1 g | 1.7 g |
| Kolhydrat | 58.9 g | 88.3 g |
| - varav sockerarter | 13.2 g | 19.7 g |
| Protein | 8 g | 12 g |
| Fiber | 4.2 g | 6.3 g |
| Salt | 1.3 g | 2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.