Hoppa till innehållet
Kåldolmar

Kåldolmar

Malet kött av gris och nöt 23 % 400 g

4

40min tillagningstid | 2h 30min total tid

Medel

Små runda knyten av kål som serveras med lingon. Så läckert, så läckert. Speciellt gott blir det med vårt riktiga malet kött av gris och nött, både saftigt och smakrikt.

Ingredienser

  • kål
  • vatten att koka
  • salt
Fyllning
Ovanpå
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör

Instruktioner

Avlägsna de hårda stamdelarna från kålen. Koka kålen hel i saltkryddat vatten, tills den mjuknat. Plocka bort de yttersta bladen under kokningen och lyft på ett skärbräde som du klätt med en ren duk. Tunna ut de tjocka bladstjälkarna med kniv. Finfördela de mindre kålbladen för fyllningen (du kommer att behöva kring 5 dl).

Koka riset enligt föreskrifterna på förpackningen.
Skala och finhacka löken. Sautera löken i oljad stekpanna och ställ sedan till sidan oh vänta.

Rör ihop ris, lök, den finhackade kålen, malet kött, ägg och grädde. Krydda blandningen med salt och svartpeppar.

Bred ut de större kålbladen på arbetsbänken. Lägg kring 3–4 ms fyllning på varje blad, beroende på bladets storlek.

Packa ihop till ett nätt paket och lyft i en smord ugnsform med fogen nedåt.

Stänk sirap överst och några gnuttor smör. Grädda i 225-gradig ugn i ca. 45 minuter. Använd det spad som uppstår under tiden till att tidvis pensla kåldolmarna. Sänk temperaturen till 150 grader och låt dolmarna mysa ännu 1 timme.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 380 g
Energi 545 kJ / 131 kcal 2069 kJ / 497 kcal
Fett 8.1 g 30.9 g
- varav mättat fett 3.9 g 14.8 g
Kolhydrat 8.2 g 31.3 g
- varav sockerarter 5.1 g 19.5 g
Protein 5 g 20 g
Fiber 1.7 g 6.6 g
Salt 0.5 g 1.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg för steg

kåldolmarnas historia

Kåldolmen är en nordisk version av den ursprungligen turkiska vinbladsrullen, dolma. Kåldolmar har troligen landat i Finland från Sverige, där receptet spreds med köpmän och ambassadörer på 1700-talet från det osmanska riket. Enligt en annan legend återvände kung Karl XII från Turkiet på 1700-talet och hade med sig kåldolmarna och konsten att göra dem. Oavsett historien har kåldolmar nått status som traditionell mat i Sverige. I vårt västra grannland har kåldolmar till och med en egen dag tillägnad sig, den 30 november, som av en slump också är dentidigare nämnde konungens dödsdag.

I Finland började man tillaga kåldolmar först på 1900-talet och trots sitt turkiska ursprung har de nått status som traditionell rätt även i Finland. Finska kåldolmar har traditionellt inkluderat köttfärs, ris, ägg och strimlad kål.

Runt om i världen har kåldolmen flera olika namn och olika varianter. De återfinns till exempel i Ryssland och Frankrike, och naturligtvis på det forna Osmanska rikets territorium i Turkiet, Rumänien, Kroatien och Serbien. Förutom kött är de ryska kåldolmarna ofta fyllda med svamp, medan man i Frankrike fyller sina kålblad med korv och lufttorkad skinka. Kåldolmar är också kända utanför Europa, till exempel i Egypten, Kina och Nordamerika.

Venäläiset kaalikääryleet sisältävät usein sieniä

variationer på kåldolmar

Förutom det traditionella receptet kan kåldolmar enkelt modifieras för att passa din smak. Riktigt goda kåldolmar får du när du inkluderar stekt bacon i fyllningen. Svamp är också, som det ryska exemplet ovan visa, bra till kåldolmar.

Vad äter man med kåldolmar?

Kåldolmarna serveras traditionellt i Finland med potatismos och lingon, men en krämig brunsås är också ett bra komplement.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan