Kaalikääryleet

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet vaativat hieman viitseliäisyyttä, mutta herkullinen lopputulos on ehdottomasti sen arvoista. Tämän kaalikääryleohjeen maku syntyy sopivasti rasvaisesta Kunnon sika-nauta jauhelihasta, joka valmistetaan 100 % suomalaisesta, pakastamattomasta lihasta. Voitelu voi-siirappiseoksella varmistaa, että valmiit kaalikääryleet vievät suorastaan kielen mennessään.

4 60 min

Ainekset

 • 1 iso kaali
Täyte:
 • 1 dl riisiä
 • 400 g Sika-nauta jauhelihaa
 • 1 hienonnettu sipuli
 • 2 kananmunaa
 • 1 dl hienonnettua kaalia
 • 1 ripaus suolaa
 • 1 ripaus mustapippuria
 • voita
 • siirappia

Kaalikääryleet — Ohje

 1. Poista kaalin kova kanta. Keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä, kunnes kaali on pehmeää.
 2. Irrota kaalinlehdet ja valuta. Hienonna pienemmät kaalinlehdet täytettä varten.
 3. Keitä riisi. Sekoita riisi, hienonnettu kaali, jauheliha ja kananmunat. Tee täytteestä palloja ja asettele kaalinlehdille.
 4. Kääri lehdet kääryleiksi. Hammastikku tai ompelulanka on oiva apu jos kääryleet ei halua pysyä kasassa.
 5. Lado kaalikääryleet uunipellille. Voitele kääryleet voi-siirappi seoksella.
 6. Paista kaalikääryleitä 200 asteessa noin 40 min.
Kunnon jauheliha

Rakastettu koska ei pakastettu

Snellmanin Kunnon jauheliha on aina tuoretta, pakastamatonta, 100-prosenttisesti suomalaista lihaa perhetiloilta.

On jauhelihaa.
Ja sitten on tätä Kunnon jauhelihaa.

Arvioi

Jaa

Kommentit

Muita reseptejä

Kaalikääryleiden historia

Kaalikääryle on pohjoismaalainen versio alunperin turkkilaisesta viinilehtikääryleestä, dolmasta. Kaalikääryleet ovat rantautuneet Suomeen todennäköisesti Ruotsista, jonne kaalikääryleresepti levisi kauppiaiden ja suurlähettiläiden mukana 1700-luvulla Osmanien valtakunnasta. Toisen legendaarisen tarinan mukaan kuningas Kaarle XII palasi Turkista 1700-luvulla tuoden mukanaan kaalikääryleitä sekä taidon valmistaa niitä. Oli tarina mikä tahansa, ovat kaalikääryleet saavuttaneet Ruotsissa perinneruoan aseman. Länsinaapurissa kaalikääryleille on jopa pyhitetty ikioma päivä, 30.11., joka on sattumoisin myös kuningas Kaarlen kuolinpäivä.

Suomessa kaalikääryleitä on alettu valmistaa toden teolla vasta 1900-luvulla ja turkkilaisesta alkuperästään huolimatta ovat kaalikääryleet saavuttaneet perinneruoan aseman myös Suomessa. Suomalaisiin kaalikääryleisiin on perinteisesti kuulunut jauheliha, riisi, kananmuna ja kaalisilppu.

Maailmalla kaalikääryleillä on useita eri nimiä ja variaatioita. Kääryleet ovat tunnettuja esimerkiksi Venäjällä ja Ranskassa sekä tietenkin entisen Osmanian valtakunnan alueella Turkissa, Romaniassa, Kroatiassa ja Serbiassa. Venäläiset kaalikääryleet täytetään lihan lisäksi usein sienillä, kun taas Ranskassa kaalinlehtien täytteeksi kääritään makkaraa ja ilmakuivattua kinkkua. Kaalikääryleet ovat tunnettuja myös Euroopan ulkopuolella mm.. Egyptissä, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa.

Venäläiset kaalikääryleet sisältävät usein sieniä

Kaalikääryleiden variaatioita

Perinteisen reseptin lisäksi kaalikääryleitä voi helposti muunnella oman maun mukaan. Oikein maukkaat kaalikääryleet saat kun lisäät täytteeseen paistettua pekonia. Myös sienet sopivat kaalikääryleisiin mainiosti.

Lisukkeita kaalikääryleille

Kaalikääryleet on perinteisesti tarjottu Suomessa perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa, mutta kaalikääryleiden seuraksi sopii mainiosti myös kermainen kastike.