Köttfärslimpa med ägg och spenat toppad med blomkåls-baconströssel
6
Ingredienser
- 800 g Riktigt malet kött
- 8 ägg
- 1 stor lök
- 1 msk olja
- 1 dl havreflingor
- 1 burk gräddfil
- 5.5 tsk salt
- 1 grovmalen svartpeppar
- 5.5 tsk spiskummin
- 100 g babyspenatblad, sköljda
- 1 msk smör eller margarin till att smörja ugnsformen
Blomkåls-baconströssel
- 1 blomkål (ca 600 g)
- 1 pkt Extramör bacon
- vatten, salt
- 0.5 tsk grovmalen vitpeppar
- 1 tsk rosépeppar
- 0.25 tsk ingefära
- 1 stor batat (sötpotatis) som tillbehör
Instruktioner
Värm ugnen till 170 grader.
Koka 6 ägg i i 6 minuter, spara två ägg till köttfärsen. Kyl ner de kokade äggen under rinnande, kallt vatten och skala dem.
Skala och hacka löken och fräs på medelvärme i stekpanna med olja tills löken blivit genomskinlig. Sätt alla ingredienser för köttfärslimpan i en skål med hela spenatblad, rör om väl.
Smöra en ugnsform på minst 2 liter, sätt halva färsdegen i formen och placera äggen på degen.
Täck in äggen med resten av färsen. Häll en lite vatten i en annan ugnsform, grädda färsformen under folie i 170 grader i 45-60 minuter eller tills färsens innetemperatur är 70 grader. Gräddningstiden kan variera beroende på formen och blandningens konsistens.
Skala, hacka och ångkoka bataten.
Låt färsen vila i 20 minuter efter gräddningen. Sväng över formen på ett serveringsfat och garnera med blomkåls-baconströssel. Servera med batat och en fräsch sallad.
Blomkåls-baconströssel: Lägg en rengjord och skalad blomkål i en kastrull. Täck kålen med vatten, värm upp och koka i fem minuter. Häll av kokvattnet och svalka med kallt vatten, som avlägsnas väl.
Hacka bacon och blomkål, kör blomkålen i en beredare och stek baconet i sitt eget fett på panna. Tillsätt den finmalda blomkålen och stek knaprig. Krydda och toppa färsen.